Foto

Acvilele au plecat impreuna cu Team Romania la JO de la Tokyo

Cu exact 69 de ani in urma, in dimineata zilei de 15 iulie 1952, in Tennispalatsi din Helsinki, nationala masculina de baschet a Romaniei intalnea selectionata similara a Canadei, in cadrul turneului preliminar din cadrul Jocurilor Olimpice din 1952. Tricolorii pregatiti de legendarul antrenor Alexandru Popescu au cedat atunci in fata Canadei, dar si a Italiei, si au ratat calificarea in grupele principale din tabloul olimpic de 16 echipe. Astazi, 15 iulie 2021, nationala feminina de baschet 3x3 a Romaniei a urcat in charterul delegatiei olimpice TEAM ROMANIA cu destinatia Japonia, pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo. O performanta deosebita, care cu siguranta va ramane inscrisa cu litere de-o schioapa in istoria baschetului autohton. Iar Acvilele noastre care au plecat spre Tara Soarelui Rasare viseaza cu ochii deschisi si nu vor sa se limiteze doar la aceasta calificare. Spera la mult mai mult, chiar daca lupta de pe scena olimpica va fi extrem de dificila.


Astfel, dupa mai multe luni de pregatire intensa in cadrul bazei olimpice Sydney 2000 de la Izvorani, nationala feminina de baschet 3x3 a Romaniei, compusa din opt magnifici – sportivele Gabriela Margineanu, Sonia Ursu, Ancuta Stoenescu, Claudia Cuic, Anca Sipos si Gabriela Irimia, antrenoarea Tatiana Gallova si kinetoterapeutul Mircea Nutescu, a trecut cu brio de ultima testare RT-PCR din tara si a plecat cu ganduri mari spre Jocurile Olimpice. Iar dupa ultimele evolutii din circuitul FIBA 3x3 Women’s Series (n.n. - doua locuri 3 in doua din cele trei turnee la care au participat), visul Acvilelor si al baschetului romanesc poate prinde contur si se poate transforma in realitate!

Romania intra in focurile olimpice in 24 iulie

In urma cu o luna, FIBA a anuntat programul meciurilor din cadrul turneelor olimpice de baschet 3x3, cu nationala feminina a Romaniei printre participante. Conform sistemului si calendarului FIBA, cele opt echipe calificate la turneele de baschet 3x3 din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo vor juca in faza inaugurala dupa sistemul “fiecare cu fiecare”, urmand sa fie realizat un clasament dupa ce fiecare echipa a acumulat cate 7 meciuri. Ulterior, echipele situate pe locurile 1 si 2 in acest clasament vor avansa direct in semifinale iar echipele clasate pe locurile 3-6 vor juca in faza sferturilor de finala, in vreme ce echipele de pe locurile 7 si 8 vor fi eliminate.
Romania va evolua in cadrul turneului olimpic de baschet feminin 3x3 impotriva selectionatelor similare ale Chinei, Japoniei, Italiei, SUA, Mongoliei, Frantei si Rusiei (n.n. – nationala rusa va evolua sub drapelul Comitetului Olimpic din Rusia). In baza datelor prezentate de FIBA, va prezentam mai jos programul oficial al meciurilor sustinute de nationala feminina olimpica a Romaniei:

24 iulie 2021
China – Romania (ora locala 11:05)
Romania – Japonia (ora locala 14:50)
25 iulie 2021
Romania – Italia (ora locala 11:05)
Romania – SUA (ora locala 17:30)
26 iulie 2021
Mongolia – Romania (ora locala 11:05)
Romania – Comitetul Olimpic din Rusia (ora locala 14:00)
27 iulie 2021
Franta – Romania (ora locala 17:00)
* In seara zilei de 27 iulie sunt programate sferturile de finala iar in data de 28 iulie vor avea loc semifinalele si finalele.
Pana la inceperea concursului olimpic, Marginean, Ursu, Stoenescu, Cuic, Sipos si Irimia se vor pregati pe taram nipon cu motoarele turate la maxim, iar din 24 iulie, patru dintre acestea, Marginean, Ursu, Stoenescu si Cuic, vor incepe cursa pentru obtinerea unei performante istorice.  

In urma cu 69 de ani…

Nationala pregatita de Alexandru Popescu facea istorie acum 69 de ani, chiar daca n-a reusit sa acceada in grupele principale ale turneului olimpic de la Helsinki. Si asta, pentru ca, in iulie 1952, avionul care a transportat delegatia olimpica a Romaniei catre capitala Finlandei a cuprins si 14 reprezentanti ai baschetului romanesc, printre sportivi numarandu-se legendarii Folbert, V. Popescu, Dan Niculescu, Nagy, Calugareanu si M. Nedeff. Din motive ce tin de organizare si de numarul de sportivi prezenti in satul olimpic, FIBA a anuntat inaintea Jocurilor Olimpice de la Helsinki ca va organiza meciuri preliminare olimpice pentru a stabili componenta grupelor principale. Tinand cont de ierarhia mondiala si de rezultatele anterioare, sapte din cele 23 de echipe aflate la start au iesit din cursa pentru trofeul olimpic din grupele preliminare. Iar Romania, din nefericire, s-a numarat printre cele sapte nationale care au parasit prematur competitia, insa prezenta pe scena olimpica ramane in istorie si este consemnata in documentele CIO existente in Biblioteca forului international olimpic de la Lausanne. Asadar, conform documentelor, in data de 15 iulie 1952, in Tennispalatsi din Helsinki, tricolorii nostri au intalnit Canada, nationala care reusise cu o zi mai devreme sa treaca de nationala Italiei, cu scorul de 68-57. Echipa pregatita de antrenorul Alexandru Popescu a avut o evolutie buna, cu Folbert (13 p) si Nagy (12 p) principalii marcatori. Au mai marcat Dan Niculescu si Vasile Popescu (cate 5 p), C. Niculescu (4 p), Calugareanu si Raducanu (cate 3 p), Mokos, Nedeff si Petrosanu (cate 2 p). Prezent in lotul olimpic, Grigore Costescu nu a evoluat in acest joc. Dupa o partida echilibrata in prima parte, Canada s-a impus in final, cu 72-51 (28-21), iar partida cu Italia a devenit extrem de importanta pentru calificarea in faza superoara, pe tabloul principal. Doua zile mai tarziu, in dimineata zilei de 17 iulie, in Tennispalatsi din Helsinki, nationala Romaniei a intalnit selectionata similara a Italiei, partida fiind arbitrata de celebrul arbitru american Vincent Farrell, sprijint de finlandezul Framelius. Scor final 39-53 (26-19), dupa un meci nebun, in care Romania a dominat clar in prima parte a jocului, italianul Stefanini (22 p) rasturnand de unul singur situatia in ultima repriza. Conform documentelor istorice, marcatorii Romaniei au fost Folbert (12), Raducanu (7), Vasile Popescu (5), Nedeff si Petrosanu (cate 4), Nagy (3), Dan Niculescu (2), Constantinide si C. Niculescu (cate 1) iar Grigore Costescu nu a intrat din nou pe teren. Urmare a acestor rezultate, Romania a parasit competitia, alaturi de alte 6 nationale, printre care si cea a Italiei, care a fost eliminata de Egipt in 18 iulie. In cadrul turneului olimpic de baschet masculin de la JO 1952 au fost acreditati 317 persoane din 23 de tari, printre care se numara si Romania.


Pentru statistica istorica, conform acreditarilor eliberate de CIO, mentionam ca nationala Romaniei a fost compusa din antrenorul Alexandru Popescu si sportivii Calugareanu C, Costescu G, Raducanu E, Folbert A, Mokos L, Naghy L, Nedeff M, Niculescu C, Niculescu D, Petrosanu A, Popescu V, Constantinide G.

Parteneri