Foto

Prima victorie la Jocurile Olimpice!

Echipa feminina olimpica a Romaniei a inregistrat in aceasta dimineata prima victorie din cadrul turneului de baschet 3x3 de la Jocurile Olimpice - Tokyo 2020, Acvilele reusind sa depaseasca foarte clar selectionata similara a Mongoliei, cu scorul de 22-14, in cel de-al cincilea joc sustinut pe terenul din incinta “Aomi Urban Sports Park”. Astfel, baschetul romanesc a spart gheata la Jocurile Olimpice si si-a trecut in cont primul succes din istoria participarilor olimpice. Marti dimineata, de la ora 11:00, Acvilele vor sustine ultima partida din faza inaugurala, urmand sa intalneasca puternica selectionata a Frantei.  

Terenul special amenajat in “Aomi Urban Sports Park” a gazduit incepand de sambata dimineata meciurile din faza inaugurala a turneelor de baschet 3x3 din cadrul Jocurilor Olimpice - Tokyo 2020, echipa olimpica a Romaniei fiind prezenta in intrecerea feminina alaturi de alte sapte selectionate: SUA, Italia, China, Japonia, Mongolia, Franta si Rusia (echipa rusa va evolua sub drapelul Comitetului Olimpic din Rusia). Conform FIBA, cele opt echipe olimpice feminine prezente la Tokyo se confrunta dupa sistemul fiecare cu fiecare, in perioada 24-27 iulie 2021.

Echipa feminina olimpica a Romaniei, in formula de joc cu Gabriela Marginean, Ancuta Stoenescu, Sonia Ursu si Claudia Cuic, a trecut prin emotiile primei participari la Jocurile Olimpice si a capotat in primele doua zile de concurs in fata echipelor Chinei, Japoniei, Italiei si SUA.

In aceasta dimineata, Acvilele au intalnit Mongolia iar la finalul confruntarii au simtit gustul dulce al unei victorii la Jocurile Olimpice. Dupa un meci dominat destul de clar de Marginean (5 p), Ursu (6 p), Stoenescu (5 p) si Cuic (6 p), Romania s-a impus cu scorul de 22-14. Astfel, baschetul romanesc a spart gheata la Jocurile Olimpice si si-a trecut in cont primul succes din istoria participarilor olimpice, 26 iulie urmand sa ramana o zi de referinta. Tot astazi, Acvilele au cedat in fata selectionatei ruse care evolueaza sub drapelul Comitetului Olimpic din Rusia, cu scorul de 12-21.

Marti, de la ora 11, Romania va intalni Franta in ultimul meci din faza inaugurala.

Reamintim ca, dupa disputarea tuturor meciurilor din faza inaugurala, primele doua clasate acced direct in semifinalele olimpice iar echipele clasate pe locurile 3-6 vor juca in sferturile de finala. Sferturile de finala sunt programate sa se desfasoare in data de 27 iulie 2021, de ora 14:30 (locul 4 vs. locul 5) si de la ora 15:50 (locul 3 vs. locul 6). Semifinalele vor avea loc in data de 28 iulie 2021, de la ora 11:00 si de la ora 12:10, iar finalele se vor disputa in aceeasi zi, astfel: finala mica (de la ora 14:45) iar finala (de la ora 15:55).  

Mai jos va prezentam rezultatele inregistrate si statisticile:
China – Romania – 21-10 (AICI)
Romania – Japonia – 8-20 (AICI)
Romania – Italia 14-22 (AICI)
Romania – SUA 11-22 (AICI)
Mongolia – Romania 14-22 (AICI)
Romania – Rusia (Comitetul Olimpic din Rusia) 12-21 (AICI)

Vlad Ghizdareanu, al doilea arbitru roman din istoria participarilor la JO!


Pentru a doua oara in istoria baschetului autohton, un arbitru roman este nominalizat de catre FIBA sa oficieze la un turneu olimpic. Conform nominalizarii FIBA, arbitrul Vlad Ghizdareanu a fost delegat pentru turneele de baschet 3x3 din cadrul Jocurilor Olimpice - Tokyo 2020.

Astfel, dupa ce A. Gruia a fost prezent ca arbitru la Jocurile Olimpice – Helsinki 1952, un alt oficial roman, Vlad Ghizdareanu, intra in istorie ca arbitru delegat de FIBA sa oficieze in cadrul intrecerilor olimpice. Conform datelor prezentate in Cartea Tehnica a JO 1952, aflata in Biblioteca CIO de la Lausanne, in data de 27 iulie 1952, arbitrul roman A. Gruia a fost nominalizat de catre FIBA sa oficieze impreuna cu americanul Vince Farrell la meciul din faza grupelor, Argentina – Brazilia (scor 72-56).

Parteneri