Foto

Programul National PerformBaschet pentru sezonul 2019-2020

Programul National PerformBaschet a fost inca de la inceput conceput ca fiind un proces de selectie al tinerilor sportivi, cu varste cuprinse intre 13-15 ani, in vederea viitoarelor participari cu echipele nationale U16 la competitiile majore internationale. In anii precedenti de activitate, insa, staff-ul FRB responsabil pentru acest program a observat ca, pe langa procesul de selectie al tinerilor sportivi, va trebui sa se lucreze indeaproape si cu antrenorii cu potential, pentru a-i ajuta sa se perfectioneze. Antrenorii sunt cei care dezvolta jucatorii iar PerformBaschet poate oferi cadrul necesar pentru a dezvolta abilitatiile celor care vor imbraca echipamentul nationalei numai daca are o continuitate si in munca depusa la cluburi.


Astfel, incepand cu sezonul competitional 2019-2020, in paralel cu selectia jucatorilor/jucatoarelor din generatia 2006, dorim sa adaugam un modul de dezvoltare si perfectionare a antrenorilor din programul national initiat si conceput de FRB. Conceptul este unul simplu. Investirea in antrenorii care se dedica proiectelor si programelor FRB, prin workshop-uri, seminarii si vizite in cadrul programelor altor federatii nationale de baschet.


Pentru a facilita un proces transparent de selectie al acestor antrenori, acestia vor fi alesi pe baza unui proces de inscriere. Doritorii vor fi rugati sa trimita pe adresa performbaschet@gmail.com, urmatoarele:
-        Cerere de inscriere in programul PerformBaschet
-        Copie dupa buletin si pasaport
-        Copie dupa carnetul de antrenor, deschis la pagina cu poza
-        Copie dupa licenta tip FRB
-      Document semnat si stampilat de presedinte/manager/administratorul clubului la care antrenorul activeaza, in care sa se specifice categoriile de varsta la care lucreaza si campionatele (municipal si/sau national) in care antrenorul activeaza cu echipele clubului respectiv.

Avantajele antrenorilor din PerformBaschet

Cei care vor intra in Programul National PerformBaschet vor beneficia de work-shop-uri la fiecare actiune incepand din ianuarie, alaturi de coordonatorul tehnic al programului, domnul Marcel Tenter (fostul antrenor al nationalei de seniori), si de invitatii acestuia.
Antrenorii selectati la sfarsitul programului PerformBaschet vor face parte din staff-urile tehnice ale loturilor pe care le-au antrenat sau in staff-urile loturilor nationale U16, U18 sau U20, ca antrenori asistenti.
Antrenorii selectati care au la activ si cel putin o participare in cadrul loturilor nationale, devin eligibili pentru selectia in cadrul FECC (cursul international de perfectionare a antrenorilor derulat sub egida FIBA).
Din antrenorii care nu au fost selectati pentru FECC, o parte vor fi trimisi la diferite academii de prestigiu din Europa, pentru a vedea modul de lucru al acestora si pentru a aduce experienta lor in cadrul programelor proprii si al celor din cadrul FRB, printr-o prezentare a celor invatate in urma participarii.
Indatoririle antrenorilor inclusi in acest program:
Prezenta minima de 90% la actiunile la care sunt convocati; in caz contrar, vor iesi din acest program.
Implementarea conceptelor invatate in cadrul clubului la care activeaza.
In momentul absolvirii programului PerformBaschet, sau FECC, antrenorul este obligat sa accepte cel putin doua participari din trei (in trei ani), la actiunile loturile nationale la care este convocat, indiferent de pozitia pe care este solicitat. In cazul in care nu respecta acest aspect, antrenorului ii va fi suspendata licenta.
Toate aceste puncte, vor fi incluse intr-o intelegere scrisa si semnata in momentul intrarii in programul PerformBaschet.
Astfel, se va face o echipa de 15 antrenori care vor activa in acest program. Cei nominalizati vor participa in actiunile PerformBaschet din cursul acestui sezon competitional.  Actiunile se vor desfasura dupa cum urmeaza:
- Selectie Regionala (26.10.2019) - in cele 5 Centre Regionale (Bucuresti, Arad, Tg. Mures, Iasi, Galati)
- Selectie Regionala (23.11.2019) - in cele 5 Centre Regionale (Bucuresti, Arad, Tg. Mures, Iasi, Galati)
- Selectie Nationala (18-19.01.2020) - in centrul national Sf. Gheorghe
- Selectie Nationala (22-23.02.2020) - in centrul national Sf. Gheorghe
- Selectie Nationala (14-15.03.2020) - in centrul national Sf. Gheorghe
- Selectie Nationala (2-3.05.2020) - in centrul national Sf. Gheorghe
- Selectie Nationala (23-24.05.2020) - in centrul national Sf. Gheorghe
- Summercamp PerformBaschet – urmeaza ca perioada sa fie anuntata (vara anului viitor) - in centrul national Sf. Gheorghe
 
Organizarea PerformBaschet

Centrele sunt organizate de persoana responsabila pe partea tehnica, domnul Marcel Tenter. Astfel, coordonatorul administrativ (Alexandru Ardelean) si antrenorul coordonator Marcel Tenter au responsabilitatile impartite astfel:
- Responsabilitati logistic/organizatorice sunt in sarcina responsabilului administrativ al programului, domnul Alexandru Ardelean, iar responsabilitati de gestionare a activitatii sportivilor si antrenorilor, precum si a antrenamentelor, sunt in sarcina domnului Marcel Tenter.
Coordonatorul tehnic are ca principala responsabilitate comunicarea optima, prioritar prin telefon si mail, atat cu coordonatorul administrativ PerformBaschet, cat si cu ceilalti coordonatori de centre regionale si cu antrenorii copiilor selectati, care se afla sub tutela sa, dar si legatura/contactul cu cluburile afiliate, inscrise in campionate si care au jucatori/jucatoare de generatiile U14-U15-U16. Toate datele de contact ale echipelor sunt furnizate de catre Departamentul de Competitii al FRB, urmand ca, coordonatorii regionali sa contacteze individual fiecare echipa inscrisa la categoriile mai sus mentionate.
Mai jos gasiti datele de contact ale responsabililor din cele 5 centre regionale:
IASI – Florin Bucuresteanu (tel - 0744.170.108; mail - irisiasi@yahoo.com)
TG. MURES - Vlad Pora (tel – 0743.982.331; mail - clabuc12@yahoo.com)
ARAD - Valeria Bondor (tel – 0755.129.595; mail - valeria.bondor@yahoo.com)
GALATI – Cristina Nini (tel – 0728.201.636; mail - bianca.nini98@gmail.com)
BUCURESTI – Alexandru Ardelean (tel – 0742.385.537; mail - performbaschet@gmail.com)

Succesiunea actiunilor PerformBaschet

Faza 1
Prima actiune de selectie (Octombrie 2019) este organizata in cele 5 centre regionale, in care reprezentantii FRB vor selecta cei mai de perspectiva jucatori. La aceasta actiune pot participa jucatori din cadrul oricarui club care va decide sa isi trimita jucatorii cu potential pentru selectie. Federatia Romana de Baschet va comunica locul de desfasurare al actiunii (orasul/sala de sport), va pune la dispozitie staff-ul tehnic iar cluburile vor asigura cele necesare deplasarii jucatorilor pana la/de la locatia comunicata. Din totalul de participanti, vor fi selectati doar copiii cu potential de a face parte din lotul national. Acestia sunt pusi pe lista A. Cei care sunt interesanti sa participe, dar nu dovedesc momentan calitatile necesare de a fi pe lista A, se vor regasi pe lista B iar cei care se afla sub standard in acel moment vor fi trecuti pe lista C. La aceasta prima actiune va participa cate un membru PerformBaschet in fiecare centru, alaturi de o echipa de antrenori inscrisi si aprobati in proiect (preferabil cate 2 antrenori pe fiecare centru). Aceasta actiune se va desfasura intr-o singura zi (preferabil sambata) si nu va necesita cazare. Se vor desfasura doua antrenamente concepute de catre Marcel Tenter si transmise in fiecare centru din tara, antrenamente ce vor avea ca scop stabilirea nivelului tehnico-tactic al fiecarui jucator participant, calitatile fizice fiind mai usor de observat.
 
A doua actiune de selectie (Noiembrie) va avea loc in cele 5 centre regionale, in care reprezentantii FRB vor selecta cei mai de perspectiva jucatori. La aceasta actiune pot participa jucatori din cadrul oricarui club care va decide sa isi trimita jucatorii cu potential pentru selectie. Federatia Romana de Baschet va comunica locul de desfasurare al actiunii (orasul/sala de sport), va pune la dispozitie staff-ul tehnic iar cluburile vor asigura cele necesare deplasarii jucatorilor pana la/de la  locatia comunicata. Din totalul de participanti, vor fi selectati doar copiii care ar putea face parte din lotul national. Acestia sunt nominalizati pe o noua lista A, care va participa ulterior in Faza 2 a programului incepand cu luna Ianuarie. Cei care sunt interesanti sa participe, dar nu dovedesc momentan calitatile necesare de a fi pe lista A, se vor regasi pe lista B, iar cei sub standard la acel moment sunt trecuti pe lista C. La aceasta actiune va participa cate un membru Perform Baschet in fiecare centru, alaturi de o echipa de antrenori inscrisi si aprobati in proiect (preferabil cate 2 pe centru ca in prima actiune). Aceasta actiune se va desfasura intr-o singura zi (preferabil sambata) si nu va necesita cazare. Se vor desfasura doua antrenamente concepute de catre Marcel Tenter si transmise in fiecare centru din tara pentru a finaliza selectia.

Criterii de selectie a jucatorilor:
- Perspectiva de a deveni jucator in Nationala de Seniori a Romaniei
- Taria mentala si dorinta de a performa
- Caracteristici fizice, talie, componente atletice deosebite, posibilitati de crestere, etc.
- Nivel tehnic, IQ baschetbalistic, talent, etc.
Nota: Important de subliniat este faptul ca selectia este continua si se va incerca o cat mai corecta si transparenta modalitate de realizare a acesteia de catre coordonatorii PerformBaschet.
 
Faza 2
In ianuarie 2020 va avea loc prima actiune centralizata cu jucatori din toate centrele din tara. Actiunea se va desfasura sambata si duminica, doua antrenamente sambata si unul duminica. Transportul va fi asigurat de catre club.  Vor participa 30 de baieti si 30 de fete. Acestia vor primi convocator la clubul de la care provin si il vor informa in timp util (cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de actiune) pe Alexandru Ardelean, daca au nevoie de cazare incepand de vineri seara. Antrenamentele se vor desfasura sub indrumarea personala antrenorului coordonator Marcel Tenter si a antrenorilor selectati in programul PerformBaschet.
Tot in cadrul acestei actiuni va avea loc si prima testare tehnica si fizica.
Testare tehnica:
- Nivelul tehnic al aruncarii din alergare si de la distanta; Diferite aruncari din alergare in cadrul unui circuit; Diferite exercitii de sut de la distanta si semidistanta.
- Nivelul tehnic al driblingului si al pasarii mingii.
- Nivelul de intelegere al jocului si al spatiului in care joaca.
Testare fizica:
- date antropometrice - inaltime, greutate, anvergura
- micul maraton, cu si fara dribling
Evaluare generala si recomandari facute de preparatorul fizic participant in cadrul programului, ce va fi desemnat de coordonatorul tehnic.

Dupa aceasta prima actiune, activitatea va continua cu cate 15 jucatori si 15 jucatoare (care nu vor fi aceeasi la fiecare actiune). Se doreste verificarea unui numar cat mai mare de jucatori. Tipul acesta de actiuni continua pana in Aprilie/Mai.
Pentru antrenorii participanti, aceste sesiuni sunt o oportunitate de a participa direct in antrenamente sub supravegherea antrenorilor coordonatori care, pe langa instruirea din teren si in afara acestuia, vor tine si cate un seminar pe actiune.
 
Faza 3
SummerCamp PerformBaschet este culminarea tuturor eforturilor centrelor regionale de a selecta cei mai buni copii din tara. SummerCamp-ul aduna cei mai valorosi 30 de jucatori in vederea alcatuirii lotului national (15 masculin si 15 feminin), care au fost evaluati in actiunile precedente. In cadrul SummerCamp-ului vor fi organizate workshopuri pentru antrenori iar la final  se vor selecta cei mai de perspectiva antrenori din cadrul PerformBaschet, acestia fiind recompensati prin nominalizarea ca antrenori secunzi ai loturilor juvenile la competitiile europene.
Aceste evaluari tin cont de urmatoarele aspecte:
- prezenta la actiunile PerformBaschet si Individual Training Program
- tipului de licenta
- fluiditate in intelegere si exprimare in limba engleza
- participarea cu echipe in Campionatul National
- evaluarea in antrenamente si in cadrul unui interviu direct cu coordonatorul tehnic al programului.
 
Pentru structura de antrenamente, obiectivul prioritar al Summer Camp-ului este de instruire a sportivilor in concordanta cu abilitatile tehnico-tactice necesare la competitiile europene. Asta include un concept de rotatii simple in aparare si principiul de creare a spatiilor si culoarelor in atac, alaturi de exercitii cu accent pe eficienta in miscare cu sau fara minge in teren.   
 
Turneu YDF (Youth Development Fund)
Summercamp-ul este organizat intodeauna inaintea unui turneu YDF (organizat sub egida FIBA), la care participa nationalele urmatoarelor tari: Bulgaria, Macedonia de Nord, Kosovo, Turcia si Romania. La acest turneu este posibil sa evoluam impotriva unei categorii de varsta mai mare decat cea a jucatorilor cu care vom participa. De obicei, staff-ul este format din doi antrenori pentru fiecare echipa si un manager care are responsabilitati organizatorice. Acest turneu reprezinta oportunitatea de a “testa” jucatorii si antrenorii dupa ce acestia au fost selectati ca urmare a participarii in Programul National PerformBaschet.

Parteneri