Foto

Romania incheie fara infrangere prima faza a FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers

Reprezentativa masculina a Romaniei s-a calificat in faza urmatoare din FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers dupa ce s-a impus, in aceasta seara, in deplasare, si in fata selectionatei Albaniei, cu scorul de 76-62 (21-18, 20-20, 15-8, 20-16). In urma victoriei obtinute si la Durres, Romania a ocupat primul loc in Grupa B, cu punctaj maxim, si va putea continua din august 2022 cursa spre turneul final continental.  

Dhimitraq Goga Sports Palace din Durres a gazduit, in aceasta seara, ultima partida din Grupa B din cadrul primei faze a FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers, selectionata Albaniei primind replica reprezentativei Romaniei intr-un meci in care Vulturii aveau asigurata calificarea, in vreme ce gazdele aveau nevoie de victorie pentru a mai spera la continuarea cursei continentale. Dupa succesul obtinut la Timisoara in fata Luxemburg, selectionerul Dragan Petricevic a decis sa modifice un pic formula de joc, fortat oarecum si de ceva probleme medicale. Astfel, fara Emi Cate, Dragos Diculescu si Bogdan Popa in lotul care a facut deplasarea la Durres, Vulturii au debutat in forta si si-au afisat intentiile inca de la primele actiuni, tabela inregitrand un sec 7-0 dupa primele doua minute de joc. Cu Alexandru Olah intr-o forma deosebita, sprijinit pe alocuri de Richard, Nicolescu, Tohatan, Torok sau Maciuca, echipa noastra a dominat jocul si nu i-a permis adversarului sa preia initiativa, desi albanezii au incercat din rasputeri sa incline balanta victoriei in favoarea lor. Numai ca, Vulturii n-au renuntat nici o secunda la dorinta de a obtine chiar si o victorie de palmares, astfel ca dupa primele doua sferturi, tabela indica scorul de 41-38 in favoarea Vulturilor.

La reluare, nationala noastra a fortat desprinderea, gratie unei defensive deosebite, dar si cu Olah in zi de gratie in faza ofensiva, astfel ca dupa 30 de minute avantajul Romaniei s-a marit la zece lungimi: scor 56-46. Ultima parte a jocului nu a mai produs schimbari pe tabela, in pofida eforturilor depuse de gazde, astfel ca Romania incheie en-fanfare aceasta faza si incheie victorioasa partida de la Durres. Scor final 76-62 (21-18, 20-20, 15-8, 20-16) in favoarea Vulturilor, care avanseaza astfel in faza secunda a FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers.

De mentionat si faptul ca Vulturii sunt singurii care au acumulat punctaj maxim, fiind singura echipa neinvinsa din totalul de zece echipe care au evoluat in aceasta faza a precalificarilor europene.

Statistica meciului de la Durres – AICI

Conform sistemului competitional, castigatoarele celor trei grupe si cele mai bune doua echipe de pe locurile doi, impreuna cu Cipru, una din gazdele turneului final, dar si cu ocupantele locurilor 4 din prima faza a calificarilor FIBA Basketball World Cup 2023, Zona Europa, se vor alinia la startul rundei secunde din FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers.

In urma rezultatelor inregistrate, iata echipele calificate in faza secunda:

Austria, Elvetia, Cipru, Romania, Danemarca, Norvegia - din prima runda FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers

Slovacia, Croatia, Polonia, Portugalia, Macedonia de Nord - din prima faza a FIBA Basketball World Cup 2023 Qualifiers (luni seara, vom cunoaste si numele celei de-a 12 echipe, intre Bulgaria si Bosnia&Hertegovina)

 

Parteneri