Foto

Victorie pentru Romania la debutul in pre-calificarile FIBA EuroBasket 2025

Vulturii au invins cu 73-70 ambitioasa nationala a Luxemburgului, sustinuta de o sala arhiplina.

In tribunele Centrului National Sportiv si Cultural d'Coque au luat loc si multi fani romani, iar sustinerea lor a contat enorm pentru Vulturi, care dupa ce au intrat mai greu in meci au reusit sa revina si sa se impuna la limita.

Invinsi in Albania, in primul meci al grupei B, luxemburghezii au inceput partida cu multa determinare si, profitand de erori defensive ale Vulturilor, s-au distantat la 16-2 in minutul 6. Run-ul gazdelor a fost oprit de o "tripla" a lui Kris Richard si Romania a inceput apoi cursa pentru recuperarea deficitului. Acest lucru s-a petrecut abia cu un minut si jumatatea inainte de pauza, cand Bobe Nicolescu a interceptat o minge si a reusit un dunk cu care a dus pentru prima data Vulturii in avantaj, 39-38. Dupa 20 de minute, elevii lui Dragan Petricevic s-au distantat la 4 puncte, dar sfertul 3 a consemnat o noua revenire a gazdelor, care au egalat. In ultimul sfert s-a consemnat cea mai mare diferenta pentru Romania, cu patru minute inainte de final scorul fiind 73-65, cu Roli Torok in prim-plan. Romania nu a mai inscris niciun punct apoi, in vreme ce luxemburghezii au reusit un run de 5-0, insuficient pentru a mai schimba soarta partidei, scorul final inregistrat pe tabela fiind de 73-70 in favoarea Vulturilor.

Pentru Romania au inscris: Kris Richard 16 p (4x3), Cate 12 p, Torok 11 p (3x3), Nicolescu 11 p (2x3), Maciuca 11 p (1x3), Gheorghe 6 p (2x3), Tohatan 2 p, Fometescu 2 p, Uta 2 p.


Dupa joc, selectionerul Dragan Petricevic a declarat: "Am spus-o si in tara: nu ne consideram favoritii grupei, dar nici outsiderii ei. Elevii mei trebuie sa intre pe teren cu gandul la victorie sa fie dispusi sa munceasca foarte mult si sa fie pregatiti mental pentru orice se intampla pe teren. Astazi mi-au dovedit ca au reusit acest lucru, am reusit sa invingem si asta e tot ce conteaza. Personal, ma bucura doua lucruri astazi: victoria, fireste, dar si faptul ca am jucat intr-o sala plina de fani, asa cum baschetul trebuie sa se joace, iar in Romania nu s-a mai intamplat de mult. Multumesc fanilor romani din Luxemburg, care au fost extrem de vocali in tribune si care au contributia lor la victoria noastra de azi. A fost cu adevarat un spectacol baschetbalistic si suntem bucurosi ca am facut parte din el".

La randul lui, capitanul Bobe Nicolescu a precizat: "Nu ne asteptam sa avem un joc usor azi. Stiam ca Luxemburg are jucatori talentati, cu bune calitati tehnice si fizice. Ma bucur ca am reusit sa demonstram insa ca suntem un adversar deloc de neglijat si ca, in ciuda debutului mai lent, am reusit sa ii depasim la multe capitole. Am luptat pentru fiecare minge, nu am dezarmat atunci cand ei au incercat sa revina si am reusit astfel victoria, dovedind caracter dupa acel inceput de meci mai slab. Pentru noi este un nou inceput, cu un nou antrenor, iar aceasta victorie era atat de asteptata de noi dupa o perioada lunga in care aproape ca uitasem cat de frumos e sa castigi. Ne dorim sa continuam acest parcurs pozitiv, sa ne pastram aceasta atitudine, sa incepem sa construim o echipa frumoasa si, pas cu pas, sa reusim sa ne indeplinim obiectivul: accederea in faza urmatoare a competitiei".

De mentionat ca delegatia Romaniei a fost sustinuta din tribune de multi rezidenti romani, printre care s-au numarat si doua foste componente ale nationalei tricolore, Ildiko Vass si Kincso Kelemen, care au stat alaturi de Vulturi si i-au sprijinit inca de la sosirea in Luxemburg. In plus, in arena a mai fost prezent si fostul antrenor al SCM U Craiova, Aco Todorov, precum si cativa fosti internationali romani din volei si handbal.

"Este o victorie dedicata romanilor si Zilei Nationale. Hai Romania!", este mesajul Vulturilor dupa succesul obtinut in deschiderea campaniei continentale.


Dupa acest rezultat, Romania a acumulat 2 puncte si ocupa prima pozitie in Grupa B, la egalitate cu Albania si Luxemburg, ultima echipa avand insa un meci in plus disputat.

Urmatoarele jocuri din Grupa B sunt: Romania - Albania (24 feb 2022) si Luxemburg - Albania (27 feb 2022).

Parteneri