Foto

DECIZII ALE CONSILIULUI DIRECTOR FRB din data de 11.06.2022

Consiliul Director al Federatiei Romane de Baschet, convocat statutar de presedintele FRB, Emilia-Carmen Tocala, si intrunit in data de 11.06.2022 cu prezenta la sedinta desfasurata on-line a 11 membri, a adoptat urmatoarele decizii:

1. Aproba cu unanimitate propunerile reprezentantilor LNBF cu privire la sistemul si calendarul competitional pentru Liga Nationala de Baschet Feminin si Cupa Romaniei Feminin, sezonul 2022-2023, precum si a unor puncte care vor fi prinse in Regulamentului Specific LNBF si CRF, dupa cum urmeaza:
- inscrierea – 15 iunie, iar plata taxei de inscriere pana in 15 august 2022.
- LNBF - competitia va avea in prima faza cu o serie unica pentru sezonul regular, cu etape tur-retur, dupa care echipele se despart valoric: primele 8 echipe formeaza Superliga si joaca in sistem play-off – faza 1 (2 victorii din 3 jocuri), semifinale (2 victorii din 3 jocuri) si finala (3 victorii din 5 jocuri), finala mica (2 victorii din 3 jocuri) la fel ca in grupa 5-8 (2 victorii din 3 jocuri); echipele situate de la locul 9 in jos, la care se adauga primele echipe din CN U19 sau CN U18, care se inscriu si doresc sa intre in partea a doua a LNBF, iar in functie de numarul de echipe se va stabili sistemul competitional (in regim play-out sau pe grupe – va fi prezentat explicit in RSLNBF).
- regula jucatoarelor straine - in prima faza LNBF si play-off (Superliga), in L20 si L12, fiecare echipa poate inregistra maxim 6 jucatoare straine (2 non-europene si 4 europene). In faza a doua, play-out, fiecare echipa poate folosi in L20 si L12 maxim 2 jucatoare straine.
- regula sportivei romane – pentru LNBF, faza 1 (sezon regular), si CRBF, inclusiv Final 4: In sferturile 1 si 2, o echipa trebuie sa foloseasca cel putin 2 jucatoare romane pe teren, indiferent de varsta; iar in sferturile 3 si 4, o echipa trebuie sa foloseasca cel putin o jucatoare romana, indiferent de varsta. In LNBF, faza 2, play-off: o echipa trebuie sa foloseasca cel putin o jucatoare romana, indiferent de varsta, pe durata intregului joc.
- Regulile pentru jucatoare straine/romane se vor pastra si in sezonul 2023-2024 LNBF si CRF
- Cupa Romaniei Feminin, in functie de numarul de echipe inscrise, se va juca dupa sistemul (au dreptul sa se inscrie echipele din LNBF, precum si alte echipe doritoare din CN U19 sau CN U18): T1 + T2 + Final 4
- se infiinteaza Cupa Federatiei, care se desfasura numai cu echipe formate din jucatoare romane (fara straine), in luna mai 2023
- taxa de inscriere pentru LNBF, 2022-2023 – 7.500 lei / echipa
- sezonul 2022-2023 incepe cu CRF (24 si 28 septembrie – primul tur); LNBF (etapa inaugurala 1-2 octombrie); ultimul meci final in 24 aprilie 2023
- perioada de transfer - de la 01 august 2022 si pana cu 72 de ore inainte de primul meci din LNBF.
- fiecare echipa din LNBF va avea o echipa de juniori proprie U13/U14. Antrenorul echipei de junioare va avea ca salariu media stafului tehnic de la senioare si va fi inclus ca secund in staff-ul echipei din LNBF.
- fiecare echipa din LNBF trebuie sa aiba cel putin o echipa inscrisa in CN de baschet 3x3
- din sezonul 2023-2024, LNBF cu 16 echipe, impartite pe 2 conferinte de cate 8 echipe; prima faza se joaca tur-retur, 14 jocuri. Primele 4 din fiecare grupa vor alcatui grupa 1-8 (Superliga), iar ultimele 4 din conferinte vor alcatui grupa 9-16 (LNBF).
2. Aproba cu unanimitate de voturi infiintarea Campionatului National U19, sezonul 2022-2023, si urmeaza ca sistemul, calendarul si regulamentul sa fie trimis spre aprobarea CD (se va juca pe etape saptamanale, incepand din septembrie si pana in februarie – in acest fel se acorda posibilitatea echipelor de a intra in LNBF, faza a doua). CN U18 se va juca in sistem turnee. CN U14 se preconizeaza sa inceapa in noiembrie 2022 (pe conferinte zonale, regiuni si ulterior national). CN U14, CN U18 si CN U19 sunt prioritare, cu o durata de desfasurare a competitiilor mai mare.
3. Se aproba cu unanimitate de voturi denumirea categoriilor de varsta dupa cum urmeaza (vor fi comunicate catre Ministerul Sportului si Ministerului Educatiei):
- de la U12 pana la U15 (U12, U13, U14, U15) – juniori mici
- de la U16 pana la U18 (U16, U17, U18) – juniori mari
- U19 si U20 – juniori republicani
4. Sistemele si calendarul competitional de la toate categoriile de varsta se afla in lucru si urmeaza sa fie trimise spre aprobarea CD cat mai rapid, dupa ce sunt avizate si de Comisia Tehnica, Comisia de Tineret si CC Antrenori. Vor fi transmise si regulamentele specifice.
5. Se aproba cu unanimitate de voturi Campionatul National de baschet 3x3 indoor (cu 4 stopuri si finala in aprilie 2023). O data pe luna, toate categoriile joaca 3x3. Fiecare club de seniori poate sa inscrie maxim 2 echipe in CN 3x3 indoor.
6. Aproba cu unanimitate introducerea in calendar si in planul de activitate FRB a actiunii de la Pecs, pentru perioada 4-9 iulie, in care loturile U15 ale Romaniei urmeaza sa fie compuse din cate 10 sportivi si 10 sportive, cu un plan bine definit de activitate (pregatire si individualizare).
7. Se aproba cu unanimitate de voturi actiunea de pregatire comuna de la Craiova cu nationalele U20 ale Romaniei si Ucrainei, ca sprijin acordat Ucrainei in aceasta perioada tulbure (actiunea de pregatire a Romaniei este finantata de COSR iar actiunea Ucrainei va fi finantata prin contractul cu Ministerul Sportului) – antrenamente de pregatire si meciuri de verificare.
8. Se aproba cu unanimitate de voturi introducerea in colectivele tehnice ale loturilor nationale ale Romaniei a unui preparator fizic, cu aprobarea CC Antrenori.
9. Se aproba cu unanimitate de voturi infiintarea CN U12 indoor 4x4 (masculin si feminin), la propunerea Comisiei Tehnice, incepand cu septembrie 2022, aceasta urmand sa fie o competitie pilot. Totodata, FRB a solicitat Ministerului Educatiei ca in cadrul ONSS sa fie si baschet mixt 4x4, la nivel de clase din ciclul primar, ca program pilot, pe regiuni (cu un numar definit de jucatori nelegitimati). Pe aceasta tema se infiinteaza un grup de lucru format din Florin Covaciu, Catalin Tanase, Dan Dacian si Veronica Gavrila.
10. Informare despre meciul nationalei de seniori a Romaniei cu Luxemburg, care va avea loc in data de 30 iunie, la Timisoara, in Sala Sporturilor, cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si SCM Timisoara.
11. Se aproba cu unanimitate de voturi organizarea Stagiului comun de perfectionare a arbitrilor si comisarilor FRB, la care sa participe si antrenorii de la seniori. Perioda 21-23 septembrie 2022. Se propune ca locatie municipiul Sibiu.  
12. Se aproba cu unanimitate de voturi acordarea sumei de 600 de lei (sursa de finantare Ministerul Sportului), conform normelor, pentru activitatea permanenta si centralizata anuala la loturile nationale a staff-urilor tehnice (antrenori + componentii colectivelor tehnice) – ca indemnizatii de la MS.
13. Se aproba cu unanimitate de voturi derularea in continuare a Proiectului YDF (U14 si U15), cu responsabil de proiect Tiberiu Dumitrescu (finantare FIBA de 50.000 euro/an).
14. Se aproba cu unanimitate de voturi derularea in continuare a Proiectului Her World, Her Rules (finantare 25.000 euro/an), cu responsabil de proiect Svetlana Simion.
15. Se aproba cu unanimitate de voturi organizarea unui clinic de antrenori pe tema baby si minibaschet, cu implicarea lectorului Nenad Trunic, pentru a fi analizate recomandarile FIBA in urma Minibasketball Convention (a participat Alin Saftel).
16. Se aproba cu unanimitate de voturi demararea demersurilor pentru premierea cu 1000 de euro a componentelor lotului feminin de baschet 3x3 care s-a calificat la FIBA 3x3 Europe Cup 2022.
17. Se aproba cu unanimitate de voturi ca, in spirit umanitar si de solidaritate, antrenorii din Ucraina sunt scutiti de plata taxei de licentiere a antrenorilor de baschet.

Parteneri