Foto

Doliu in baschetul romanesc - s-a stins din viata antrenorul emerit Imre Davidhazy

Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristete si profund regret trecerea in nefiinta a antrenorului emerit Imre Istvan Davidhazy.


Nascut chiar in primavara anului in care a luat fiinta legendara UTA, echipa de fotbal fanion a municipiului Arad, antrenorul Davidhazy a incetat din viata, marti, la varsta de numai 74 de ani. S-a nascut la Budapesta, in data de 17 mai 1945, iar apoi s-a mutat cu familia la Arad, unde a urmat cursurile Liceului nr. 3, actualmente Colegiul Csiky Gergely. Inca din adolescenta a fost atras de frumusetea jocului de sub panouri, practicand baschetul pana la nivelul Diviziei A. A debutat pe prima scena a tarii la echipa divizionara Aurul Armata Brad, dupa care a mai imbracat si tricourile divizionarelor Universitatea Timisoara si Constructorul Arad.

Dupa perioada studentiei si-a agatat ghetele-n cui si a imbratisat cariera de profesor de educatie fizica si sport cu specializarea antrenor de baschet. In perioada 1969-2012 a fost antrenor si sef de catedra la CSS Arad, devenind un apreciat slefuitor de talente in sportul preferat. A reusit sa obtina calificarea echipelor juvenile ale CSS Arad la numeroase turnee finale, atat la masculin, cat si la feminin, cucerind de patru ori si titlul national. Dupa anii ’90, a urcat pe culmile performantei sportive la nivel de senioare si seniori, fiind prezent in staff-urile echipelor divizionare BC ICIM Arad si West Petrom Arad. Apogeul carierei l-a atins alaturi de antrenorii Dragan Petricevic si Adrian Budurean, formand o tripleta de aur care a adus cele doua titluri nationale cucerite de echipa masculina West Petrom Arad, in 2001 si 2002.


In 1992 a fost cooptat si in staff-ul tehnic al nationalei de senioare, alaturi de legendarii antrenori Costel Dinescu si Dan Moraru, iar in 1999 si 2000 a fost antrenor al nationalei de juniori a Romaniei. Recunoscut si apreciat ca un foarte bun formator si slefuitor de tinere talente, regretatul Imre Davidhazy a crescut sau promovat mai multi sportivi din Arad care au evoluat sub „tricolor”, in frunte cu Mihai Sinevici, Monika Brosovszky Boriga si Diana Ciupe. Pentru performantele sale a primit distinctia de antrenor emerit iar in 2019 a primit Titlul de Excelenta in domeniul „Sport” din partea municipalitatii din Arad, “pentru merite deosebite si pentru contributia deosebita la dezvoltarea baschetului in municipiul Arad.”

 

Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet isi exprima compasiunea si profundul regret pentru disparitia prematura a celui care a fost antrenorul emerit Imre Davidhazy, adresand totodata sincere condoleante familiei indurerate.

Dumnezeu sa-l odihneasca!


Corpul neinsufletit va fi depus la Capela Cimitirului Pomenirea din Arad (joi, 13.02.2020, la ora 15:00)

Parteneri