Foto

FIBA a lansat proiectul FIBA U17 Skills Challenge 2020

Dupa ce Executivul forului international de baschet a confirmat, in sedinta video din data de 12 iunie, faptul ca nici intrecerile mondiale juvenile FIBA U17 Basketball World Cups 2020 nu se pot organiza in acest an din cauza pandemiei Covid-19, FIBA a propus un proiect nou pentru aceasta categorie de varsta, intitulat FIBA U17 Skills Challenge 2020. “Am decis sa oferim o oportunitate jucatorilor din aceasta categorie de varsta de a se aduna cu echipa lor nationala pentru a se antrena si a concura fara a fi nevoie de calatorii internationale. Mai multe federatii nationale intentioneaza sa organizeze in urmatoarele luni un cantonament de pregatire pentru aceasta categorie de varsta, tinand cont de restrictiile locale si in conformitate cu Ghidul FIBA de revenire la activitatea baschetbalistica. Prin urmare, am considerat ca FIBA U17 Skills Challenge 2020 ar putea oferi o motivatie si un stimulent suplimentar pentru acesti jucatori tineri, dar si posibilitatea de a-si consolida legaturile in echipa nationala”, se arata intr-o adresa oficiala semnata de secretarul general FIBA, Andreas Zagklis, si trimisa, marti, catre federatiile nationale din intreaga lume.

Conform deciziei Executivului FIBA, participantele la FIBA U17 Basketball World Cup 2020 si FIBA Women’s U17 Basketball World Cup 2020 sunt calificate direct la FIBA U17 Skills Challenge 2020, acestora urmand sa li se alature alte patru echipe nationale, cate una din fiecare regiune. Nationala feminina a Romaniei urma sa participe la FIBA Women’s U17 Basketball World Cup 2020 de la Cluj-Napoca, astfel ca este calificata direct pentru FIBA U17 Skills Challenge 2020.

FIBA U17 Skills Challenge 2020, atat pentru masculin, cat si pentru feminin, sunt programate sa se desfasoare in cea de-a treia saptamana din luna august, incepand cu 17 august 2020, cu participarea a cate 20 de echipe in fiecare intrecere iar concursul mondial de abilitati si aptitudini va fi transmis in direct pe canalul oficial de youtube al FIBA.

Astazi, FIBA Europe, prin intermediul directorului executiv FIBA pentru regiunea europeana, Kamil Novak, a lansat invitatia oficiala de participare la FIBA U17 Skills Challenge 2020 – European Qualifiers catre toate tarile de pe Batranul Continent care nu erau calificate la FIBA U17 Basketball World Cups 2020. Inregistrarea acestor echipe nationale care urmeaza sa participe in calificari pentru a obtine un nou bilet european la faza finala FIBA U17 Skills Challenge 2020 se va face pana la data de 30 iunie 2020.


Totodata, au fost comunicate si regulile pentru FIBA U17 Skills Challenge 2020, precizandu-se ca echipele participante vor fi compuse la fiecare joc/provocare din cate 5 jucatori eligibili din echipa nationale (n.n. – alesi din cei 24 de jucatori inregistrati pe FIBA MAP) iar terenul trebuie sa respecte configuratia oficiala impusa de FIBA (cu amplasarea jaloanelor si a aparatului pentru pasare). In plus, este descris circuitul pe care trebuie sa-l parcurga fiecare dintre cei cinci jucatori din echipa participanta (vezi diagrama de mai jos).

Totul se cronometreaza iar la fiecare pozitie/procedeu/aruncare sportivii obtin sau nu puncte in cadrul respectivei provocari (n.n. – cronometrul porneste in momentul in care primul sportiv porneste in dribling de la linia de start si se va opri atunci cand mingea ajunge de la cel de-al cincilea sportiv in mainile primului, situat la linia de start, pe tusa din spate).

Pe durata evenimentelor se vor aplica regulile de joc FIBA iar dupa incheierea calificarilor, forul international va definitiva formatul celor doua competitii finale, efectuand imperecherea echipelor participante si stabilind orele de desfasurare ale fiecarui eveniment din cadrul FIBA U17 Skills Challenge 2020.

Parteneri