Foto

JO Tokyo 2020 vor incepe in data de 23 iulie 2021

Comitetul International Olimpic, Comitetul Paralimpic International, Comitetul de Organizare Tokyo 2020, Guvernul Metropolitan de la Tokyo si Guvernul Japoniei, au convenit, luni, noile date de desfasurare pentru cea de-a XXXII-a editie a Jocurilor Olimpice de vara care vor avea loc anul viitor in Japonia. Astfel, CIO a anuntat oficial ca Jocurile Olimpice Tokyo 2020 vor avea loc, in perioada 23 iulie - 8 august 2021, iar Jocurile Paralimpice se vor desfasura, in perioada 24 august - 5 septembrie 2021.

Noile date de desfasurare au fost stabilite, luni, in urma unei viodeoconferinte la care au participat presedintele CIO, Thomas Bach, presedintele Tokyo 2020, Yoshiro Mori, guvernatorul metropolei Tokyo, Yuriko Koike, precum si ministrul olimpic si paralimpic al Japoniei, Seiko Hashimoto.
Decizia a fost luata in baza a trei considerente principale, in conformitate cu principiile stabilite de Comitetul Executiv al CIO, in data de 17 martie 2020, cu sprijinul Federatiilor Sportive Olimpice Internationale de Vara si ale tuturor Comitetelor Nationale Olimpice:
1. Protejarea sanatatii sportivilor si a tuturor celor implicati, prin sprijinirea eforturilor depuse in lupta impotriva virusului COVID-19.
2. Protejarea intereselor sportivilor si a sportului olimpic.
3. Calendarul sportiv international global.

In finalul videoconferintei de luni, Thomas Bach a declarat: ”Vreau sa multumesc Federatiilor Internationale pentru sprijinul unanim si Asociatilor Olimpice Continentale pentru parteneriatul si suportul lor in procesul de consultare din ultimele zile. De asemenea, multumesc Comisiei Sportivilor CIO care a fost in contact permanent cu noi. Cu acest anunt, cu aceasta decizie, sunt increzator ca impreuna cu Comitetul de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, Guvernul Japoniei si al Prefecturii Tokyo, cu toti cei implicati, putem stapani aceasta provocare fara precedent. Omenirea se gaseste in prezent intr-un tunel intunecat. Aceste Jocuri Olimpice Tokyo 2020 pot fi o lumina la sfarsitul acestui tunel!”

La randul sau, Mihai Covaliu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, a declarat pentru site-ul oficial cosr.ro: ”De acum stim datele calendaristice pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. In acest moment se recalculeaza pasii, planurile de antrenament, se adapteaza strategia si asteptam doar sistemul de calificare pentru fiecare disciplina. Acum Federatiile Internationale vor stabili calendarul acestor competitii. Este foarte important pentru noi cum vom depasi aceasta perioada grea, cu multe restrictii in ceea ce priveste antrenamentele, normale pentru o situatie de pandemie. Rezultatele de la Tokyo vor arata cum a stiut fiecare tara sa treaca peste aceasta criza. Italia, atat de afectata, ii considera pe sportivii care se pregatesc pentru Jocurile Olimpice, sportivi de interes national. Ar fi important si pentru Team Romania, pentru cei 59 de sportivi deja calificati, dar si pentru cei care inca se mai pot califica, sa fie considerati de interes national!”.

Reamintim ca in finalul saptamanii trecute, conducerea COSR a participat la videoconferinta presedintelui CIO, Thomas Bach, in cadrul careia s-a mentionat si faptul ca toti sportivii calificati isi vor pastra acest drept castigat, iar celor care sunt in proces de calificare li se va acorda o perioada mai mare pentru pregatire.


Printre sportivii din Team Romania deja calificati la JO Tokyo 2020 se numara si componentele echipei feminine tricolore de baschet 3x3.

Parteneri