Foto

Romania continua cursa spre Jocurile Olimpice din 2020

Federatia Internationala de Baschet a actualizat, ieri dupa-amiaza, ierarhiile FIBA din cadrul circuitului mondial de baschet 3x3, Romania fiind prezenta pe locuri fruntase in topurile realizate cu punctajele obtinute pe federatiile nationale din intreaga lume.

Astfel, in clasamentul actualizat in data de 3 septembrie 2019, Romania se situeaza pe locul 4 in topul feminin mondial, respectiv pe locul 3 in cel european, in cadrul acestei ierarhii punctand 164 de tari. In topul mondial masculin, in care au punctat un numar record de tari, 207, Romania se afla pe locul 16 in lume si pe locul 10 in Europa. Pozitii foarte bune ocupam si in topurile realizate la U23 si U18, astfel: masculin U23 (au punctat 201 tari; ocupam locul 9 in lume si locul 6 in Europa), feminin U23 (au punctat 161 de tari; ocupam locul 6 in lume si locul 4 in Europa), masculin U18 (au punctat 179 de tari; ocupam locul 11 in lume si locul 5 in Europa), feminin U18 (au punctat 145 de tari; ocupam locul 17 in lume si locul 8 in Europa).

Reamintim ca baschetul 3x3 a fost inclus in programul Jocurilor Olimpice din 2020. Turneul olimpic de baschet 3x3 va aduna la start 16 echipe (8 nationale masculine si 8 nationale feminine) si se va desfasura in “Aomi Urban Sports Venue” din Tokyo, in perioada 25-29 iulie 2020. Astfel, tinand cont de pozitia ocupata in ierarhia mondiala, putem afirma ca Romania are in continuare sanse sa acceada la JO 2020, avand la dispozitie mai multe variante de calificare.


Cum se poate califica Romania la Jocurile Olimpice?

Conform sistemului de calificare si a criteriilor stabilite de FIBA 3x3 pentru JO 2020, exista trei variante prin care se pot obtine “vizele” pentru Tokyo:


- Ierarhia mondiala din circuitul 3x3 pe federatii nationale
Primele patru natiuni clasate in “FIBA 3x3 Ranking” la data de 1 noiembrie 2019 se califica direct la turneul olimpic din 2020. In cazul in care tara gazda nu se numara printre acestea, atunci numarul tarilor calificate direct se reduce la trei. Totodata, FIBA mai precizeaza ca pot obtine calificarea directa cel mult doua tari de pe acelasi continent.
In prezent, la feminin, Romania se afla pe locul 4 in topul mondial, fiind devansata de China, Rusia si Franta, in vreme ce la masculin, Romania se afla pe locul 16 in lume si pe locul 10 in topul pe Europa.

 

- turneul preolimpic
Primele trei natiuni clasate in cadrul turneului preolimpic se vor califica la JO de la Tokyo. Conform sistemului anuntat de FIBA, la turneul preolimpic vor participa 20 de echipe in intrecerea masculina si 20 de echipe in competitia feminina.
La turneul preolimpic se vor alinia la start:
Echipa tarii gazda a turneului preolimpic (indiferent de locul ocupat in FIBA 3×3 World Ranking)
Medaliatele de la FIBA 3x3 World Cup 2019 (daca nu sunt deja calificate la JO 2020 gratie punctajului din ierarhia mondiala)
16 sau mai multe echipe nationale, daca gazda turneului preolimpic este deja calificata sau oricare dintre medaliatele la FIBA 3x3 World Cup 2019 este deja calificata (se ia ordinea din FIBA 3x3 World Ranking - cel mult zece echipe nationale de pe acelasi continent)

 

- turneul preolimpic “FIBA Universality-driven”
Ultima echipa care va obtine calificarea pentru Tokyo este castigatoarea acestui ultim turneu de baraj olimpic. La turneul preolimpic “FIBA Universality-driven” participa cate sase echipe, la masculin si feminin.
La acest ultim turneu se vor alinia la start:
Echipa tarii gazda a turneului preolimpic FIBA Universality-driven indiferent de locul din FIBA 3x3 World Ranking de la 1 noiembrue 2019;
Cel mai bine clasate cinci tari in FIBA 3x3 World Ranking care nu si-au asigurat calificarea la Jocurile Olimpice din 2020 prin intermediul primelor doua criterii (sunt luate in calcul doar tarile care nu au fost reprezentate la ultimele doua editii ale JO in turneul de baschet).

FIBA mai mentioneaza ca locul de desfasurare al celor doua turnee preolimpice, precum si perioadele exacte de disputare, vor fi stabilite pana cel mai tarziu pe 31 ianuarie 2020.

Parteneri