Foto

Romania s-a clasat pe locul secund in FIBA 3x3 U23 Nations League Final 2021!

Echipa masculina de tineret a Romaniei a devenit vicecampioana circuitului mondial dedicat sportivilor U23, dupa ce Vulturii au cedat, sambata dupa-amiaza, in ultimul act al FIBA 3x3 U23 Nations League Final 2021 in fata puternicei selectionate a Poloniei, cu scorul de 17-21. Accidentat in ultimele minute ale finalei, Cristian Mainea a fost declarat MVP-ul competitiei masculine si a primit trofeul de la Alex Sanchez, Managing Director FIBA 3x3. Laurii competitiei similare feminine au revenit echipei Frantei, care a dispus in finala de selectionata Tarilor de Jos, cu scorul de 21-7, iar MVP-ul intrecerii feminine a fost desemnata Hortense Limouzin, care a fost premiata de Carmen Tocala, presedintele Federatiei Romane de Baschet.


Atmosfera incendiara in tribunele Salii Unirii din Palatul Parlamentului la ultimele meciuri din cadrul FIBA 3x3 U23 Nations League Final 2021, eveniment organizat de Federatia Romana de Baschet si Sport Arena Streetball sub inaltul patronaj al COSR si finantat de Ministerul Tineretului si Sportului. Baschetul de calitate, suspansul, muzica si momentele de divertisment s-au imbinat perfect pentru reusita organizatorica a evenimentului, reusita dublata si de performanta realizata de echipa masculina.

Astfel, daca in intrecerea feminina echipa Romaniei n-a reusit sa treaca de faza grupelor, in schimb, in competitia masculina, echipa noastra formata din Cristian si Daniel Mainea, Christian Chitu si Alexandru Coconea si-a trecut in cont un rezultat deosebit, calificandu-se in ultimul act al circuitului mondial.

Puternic motivati de public, dar mai ales de victoria din semifinale, scor 21-16 cu Lituania, Vulturii au inceput foarte bine finala cu puternica nationala a Poloniei si si-au fortat toate limitele. Cu uriasul Adrian Bogucki (2,15 m) sub panou, polonezii au cautat sa se desprinda pe tabela inca de la inceput, dar jocul agresiv si aruncarile exacte ale baschetbalistilor romani au facut ca echilibrul sa se mentina pana aprope de final.

Din pacate, la scorul de 16-16, “argintul viu” Cristian Mainea a fost nevoit sa paraseasca terenul sub supravegherea medicilor iar polonezii au speculat rapid acest fapt si Bogucki a inchis finala cu o reusita de la mare distanta. Scor final 21-17 in favoarea Poloniei, care devine astfel campioana FIBA 3x3 U23 Nations League Final 2021. In acest context, echipa Romaniei ramane totusi cu regretul ca a fost atat de aproape de medaliile de campioana, dar are satisfactia ca a realizat o performanta importanta pentru viitor. De altfel, putem aprecia ca viitorul baschetului 3x3 din Romania suna frumos in contextul in care, in deschiderea evenimentului de la Bucuresti, toti invitatii FIBA au fost de parere ca drumul spre Jocurile Olimpice 2024 incepe de la acest turneu!
Medaliile pentru prima pozitie au fost oferite de un invitat-surpriza, Paul Baumann, fiul regretatului secretar general al FIBA fiind ambasadorul circuitului mondial de tineret. In cadrul festivitatii de premiere, coordonatorul de joc al echipei Romaniei, Cristian Mainea, a fost declarat MVP-ul competitiei masculine, fiind recompensat cu un ceas marca Tissot de catre Alex Sanchez, Managing Director FIBA 3x3.


Dar iata clasamentul final al FIBA 3x3 U23 Nations League Final 2021 (masculin):
1. POLONIA
2. Romania
3. Rusia
4. Lituania
5. Israel
6. Franta
7. Egipt
8. Lituania U21

In competitia similara feminina, ultimul act al FIBA 3x3 U23 Nations League Final 2021 a adus fata-n fata selectionatele Frantei si Tarilor de Jos. La captul unui joc dominat cu autoritate de reprezentantele Hexagonului, echipa Frantei s-a impus clar, cu scorul de 21-7, si a intrat in posesia medaliilor oferite de Markus Studer, Senior Director FIBA. Trofeul MVP a fost acordat “motoretei” Hortense Limouzin, frantuzoaica primind ceasul marca Tissot de la Carmen Tocala, presedintele Federatiei Romane de Baschet.


Dar iata si clsamentul final al intrecerii feminine FIBA 3x3 U23 Nations League Final 2021:
1. FRANTA
2. Tarile de Jos
3. Polonia
4. Cehia U21
5. Lituania
6. Mongolia
7. Romania
8. Egipt

FIBA 3x3 World Tour Finals este un eveniment organizat de Federatia Romana de Baschet si Sport Arena Streetball, sub inaltul patronaj al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, care include FIBA 3x3 Women’s Series Final, finantat de Primaria Sectorului 3, si FIBA 3x3 U23 Nations League Final, finantat de Ministerul Tineretului si Sportului. Evenimentul este sustinut de: Superbet, Mastercard, Taco Bell, Tissot, Banca Transilvania, Toyota Bucuresti Sud, Wilson, Azuga, Red Bull, Fundatia Alexandrion, Sirma Romania. Radioul oficial al competitiei: Kiss FM.

Dupa decernarea titlurilor mondiale U23, sambata seara intra sub lumina reflectoarelor si cele opt echipe nationale participante in FIBA 3x3 Women’s Series Final 2021. Echipa Romaniei va evolua in cadrul Grupei A, in formula Ancuta Stoenescu, Anca Sipos, Florina Stanici si Bianca Fota, impotriva Germaniei (18.09.2021, ora 19:20), Canadei (18.09.2021, ora 20:20) si Rusiei (19.09.2021, ora 18:15). Primele doua clasate din cele doua serii vor accede in faza meciurilor eliminatorii iar finala intrecerii mondiale va avea loc duminica, de la ora 20:35.

Parteneri