Foto

Decizii ale Consiliului Director din data de 17.08.2021

Consiliul Director al Federatiei Romane de Baschet, convocat statutar de presedintele FRB, Carmen Tocala, si intrunit in municipiul Cluj-Napoca, in data de 17.08.2021, a adoptat in prezenta a 12 membri (un membru a participat la sedinta online), urmatoarele:

1. Aproba participarea la sedinta, in calitate de invitati, a doamnei Svetlana Simion si a domnilor Gheorghe Muresan, Gabriel Boriga si Victor Mihailescu.

2. Aproba Ordinea de zi a sedintei, astfel cum a fost comunicata prin convocatorul trimis pe e-mail in data de 10.08.2021, respectiv:
- sistem competitional pentru sezonul 2021-2022.
- taxe inscriere pentru sezonul 2021-2022, pentru toate categoriile, masculin si feminin.
- stabilire cuantum drepturi transmisii TV pentru echipele participante in LNBM si LNBF.
- informare situatie MTS – FRBaschet.
- Propuneri/nominalizari presedinti comisii federale.
- Aprobare organigrama Federatiei Romane de Baschet.
- Dezbatere regulamente specifice si analiza RGOC.
- Propunere reprezentanti comisii FIBA Europe
- Modificarea planului de activitate a lotului olimpic, introducerea competitiilor majore, prin realocarea sumelor ramase disponibile.
- Aprobare infiintare centrul national olimpic de tineret si centrul national olimpic de juniori de baschet 3x3 la Bucuresti (in Baza Romsilva, la CSU Stiinta Bucuresti).
- creare cont satelit pentru baschet.
- Stabilirea indemnizatiei de participare la sedintele Consiliului Director.
- Diverse.

3. Aproba imputernicirea presedintelui FRB de a gasi solutii pentru reducerea colaborarii sau chiar rezilierea contractelor FRB cu casele de avocatura. Totodata, aproba retragerea plangerii prealabile trimisa catre MTS.  

4. Aproba data si locatia de desfasurare a SuperCupa Romaniei, masculin, edita 2021: meciul dintre U-BT Cluj-Napoca (campioana LNBM) si CSO Voluntari (castigatoarea Cupei Romaniei) se disputa in data de 22 septembrie 2021, pe teren neutru, in municipiul Tg. Jiu. SuperCupa Romaniei se va juca dupa aceleasi reguli aplicate la ultima editie, in 2019.

5. Aproba data si locatia pentru organizarea tragerii la sorti din Cupa Romaniei, masculin – evenimentul va avea loc in data de 25 august 2021, in municipiul Focsani, urmand ca delegatia formata din reprezentantii echipelor din LNBM sa participe si la o intalnire cu Primarul municipiului Focsani si cu reprezentantii Consiliului Local.

6. Aproba sistemul competitional si calendarul Cupei Romaniei, masculin, editia 2021-2022, dupa cum urmeaza:
- fara capi de serie; participa toate cele 16 echipe inscrise in LNBM; cu o zi de pauza minim intre meciul tur si meciul retur. In cazul in care echipele se inteleg in prealabil, ambele meciuri (tur-retur) din Faza I sau Faza II se pot desfasura intr-o singura locatie.
- Faza I – 24-28 septembrie 2021
- Faza II – 27-30 decembrie 2021
- Final 4 – 17-19 februarie 2022

7. Aproba ca sedintele cu reprezentantii LNBM si LNBF sa devina Adunari Generale ale LNBM si LNBF, urmand ca FRB sa acopere cheltuielile de cazare pentru participanti din contul satelit pentru baschet. Adunarile Generale LNBM si LNBF vor avea loc de cel putin doua ori pe an. Acestea vor fi programate astfel: 20-25 noiembrie (prima); 17-20 februarie (a doua); 10-15 iulie (a treia).

8. Aproba Regulamentul Specific LNBM pentru sezonul 2021-2022. Acesta ramane neschimbat in mare parte fata de RSLNBM din sezonul precedent, cu amendamentele:
- la finalul sezonului 2021-2022 nu retrogradeaza nici o echipa iar din sezonul 2022-2023 se propune un format de liga inchisa, cu 18 echipe, dupa ce la finalul acestui sezon vor promova in LNBM primele doua echipa din Liga 1.
- sezonul LNBM incepe in data de 2 octombrie si se va desfasura dupa sistemul cu etape saptamanale, tur-retur, prezentat echipelor; bulele epidemiologice nu mai sunt obligatorii (se respecta noul Ordin comun al MTS si MS in domeniul COVID pe timpul pandemiei si se va adapta sistemul competitional in functie de legislatie, daca vor fi impuse alte masuri restrictive epidemiologic).
- pe echipamentul sportiv de joc este permis un numar nelimitat de sponsori, fara incalcarea regulilor principale din ROJB referitoare la numar, numele jucatorului si al echipei.
- anularea penalitatilor financiare ca urmare a greselilor tehnice acordate la banca tehnica sau jucatorilor. Daca vor exista rapoarte suplimentare in urma acestor greseli tehnice, atunci cazurile vor ajunge la Comisia de Disciplina/Comisia de Etica Sportiva.
- se mentine obligativitatea ca o echipa din LNBM sa aiba doua echipe de juniori inscrise in Campionatele Nationale (obligatoriu o echipa U13 sau U14, iar cea de-a doua de U15,U16 sau U18), fiind permise si colaborarile.
- se mentine regula jucatorului roman in sezonul 2021-2022, urmand ca in noiembrie, la sedinta LNBM, sa se stabileasca o regula care va fi valabila pentru urmatorii patru ani.  
- se pastreaza regula jucatorilor straini aplicata in sezonul precedent, cu maxim 6 straini pe foaia de joc.
- perioada de transfer si taxele aferente se mentin ca in sezonul precedent.
- echipele din LNBM vor avea obligatoriu cate o echipa de baschet 3x3 care va participa in Liga Nationala de Baschet Masculin 3x3, competitie care va avea loc dupa incheierea sezonului LNBM si va fi organizata de FRB in parteneriat cu Sport Arena Streetball.

9. Aproba ca din Colegiul Central al Arbitrilor sa faca parte si un reprezentant al LNBM, in persoana domnului Catalin Naziru.

10. Aproba ca in cadrul Comisiei de Disciplina sa functioneze o Comisie de Etica Sportiva, formata din: Leontin De Maio – presedinte; Serban Sere, Marius Toma – membri din partea LNBM; presedintele Colegiului de Arbitri; presedintele Comisiei de Comisari. Pentru cazuri speciale, in cazul in care echipele reprezentate de membri sunt implicate, sunt alesi alti doi membri supleanti: Horatiu Floca si Dorin Pintea. Regulamentul Comisiei de Etica Sportiva va fi aprobat cu celeritate de Consiliul Director.

11. Aproba ca FRB sa inceapa demersurile pentru depunerea dosarului de obtinere a dreptului de organizare a Campionatului Mondial de baschet 3x3 pentru sportivi de pana la 23 de ani – FIBA 3x3 U23 World Cup 2022, in municipiul Cluj-Napoca. Totodata, se aproba inceperea demersurilor pentru organizarea, in parteneriat cu Sport Arena Streetball, a turneelor finale de baschet 3x3 - FIBA 3x3 Women’s Series Final 2021 si FIBA 3x3 U23 Nations League Final 2021 – la Palatul Parlamentului din Bucuresti.  

12. Aproba ca FRB in colaborare cu FSSU sa organizeze Campionatul National Universitar si Campionatul National Scolar, in parteneriat cu Sport Arena Streetball.

13. Aproba ca echipele nationale de baschet ale Romaniei sa fie inscrise si sa participe in competitiile internationale - JO, FOTE, JOT, JMU, JEU, CEU si Jocurile Francofoniei.

14. Se aproba mandatarea presedintelui FRB si a celor doi membri ai Consiliului Director care reprezinta echipe feminine (Catalin Tanase si Dan Calancea) sa discute cu reprezentantii echipelor din LNBF si, daca este cazul, sa se refaca Regulamentul Specific al LNBF pentru sezonul 2021-2022.

15. Aproba infiintarea Campionatului National de juniori mari (U19), competitia urmand sa se desfasoare in anul 2022.  

16. Aproba palierul de varste la juniori pentru Campionatele Nationale: U13, U14, U15, U16, U18 si U19. In cazul in care la U20 nu se vor inscrie minim 6 echipe, atunci CN U20 nu se organizeaza.   

17. Aproba infiintarea unor noi comisii si colegii, altele decat cele prevazute explicit in Statutul FRB, in concordanta cu politica FIBA. Totodata, aproba conducerea comisiilor si colegiilor, dupa cum urmeaza:
- Comisia de Tineret – Catalin Tanase (presedinte); Coca Nitulescu (vicepresedinte feminin) si Petrut Mihai (vicepresedinte masculin). Va fi realizat cu celeritate un Regulament al Comisiei de Tineret, iar cluburile urmeaza sa propuna alti membri pentru a fi definitivata componenta finala a comisiei.
- Comisia de Activitate Internationala – Gabriel Boriga (presedinte). Va realiza cu celeritate un Regulament al comisiei si va propune Consiliului Director alti 1-2 membri, in functie de necesitati. Mircea Cristescu este numit responsabil Jr. NBA pentru Romania. Totodata, Svetlana Simion a fost angajata in FRB pe functia de secretar general-adjunct si va avea raspunderi si in plan international.
- Colegiul Central al Antrenorilor – Alina Moanta (presedinte); mandatarea Alinei Moanta pentru analiza rapoartelor de activitate ale antrenorilor de la echipele nationale. Se intentioneaza reintroducerea normelor de control (fizice si tehnice) incepand din ianuarie 2022. Urmeaza sa fie aprobata componenta CCA.
- Comisia Centrala de Comisari – Marius Marinescu (presedinte).
- Colegiul Central al Arbitrilor de Baschet – Sefer Bedir (presedinte interimar, urmand sa fie validat sau nu in urma discutiilor cu FIBA).
- Comisia Medicala Antidoping – dr. Florin Oancea (presedinte)
- Comisia de Disciplina – Leontin De Maio (presedinte)
- Comisia Feminina – Gabriela Mitroi (presedinte).
- Comisia de Business – Serban Sere (presedinte).
- Comisia Consultativa a presedintilor cluburilor din LNBM si LNBF – Horatiu Floca (presedinte din partea LNBM) si Dan Calancea (presedinte din partea LNBF).
- Comisia pentru Implentare si Dezvoltarea jocului de baschet 3x3 – Vlad Constantinescu (presedinte); Andrei Talpes (vicepresedinte).
- Comisia de Competitii, Legitimari, Transferari si Omologari – Victor Mihailescu (presedinte); Mircea Martis (vicepresedinte).
- Comisia Tehnica – Florin Covaciu (presedinte)
- Comisia de Cenzori – Rodica Toscu (presedinte); Horatiu Floca, membru din partea CD)
Cluburile afiliate la FRB vor putea face propuneri pentru nominalizarea membrilor comisiilor si colegiilor FRB. Presedintii comisiilor si colegiilor vor trimite spre aprobarea CD componenta comisiilor si colegiilor pe care le conduc.

18. Aproba componenta Comitetului Executiv al FRB, astfel: Carmen Tocala (presedinte FRB); Alina Moanta si Mircea Cristescu (vicepresedinti FRB); Aurora Dragos si Dan Dacian (membrii CD).

19. Aproba infiintarea Centrului National Olimpic de Tineret si Centrului National Olimpic de Juniori de baschet 3x3 la Bucuresti, in Baza Romsilva, la CSU Stiinta Bucuresti.

20. Aproba ca indemnizatia de participare la sedintele Consiliului Director sa fie de 1.000 de lei/sedinta, la care se adauga si acoperirea cheltuielilor de cazare (si altele, daca este cazul).

21. Aproba afilierea provizorie la FRB a urmatoarelor structuri sportive:
- CS Triumf Botosani
- ACS M&M Buzau
- CS Valea Calugareasca – Prahova

22. Aproba crearea unui cont satelit pentru baschet.

23. Aproba organigrama Federatiei Romane de Baschet.

24. Aproba modificarea planului de activitate a lotului olimpic, introducerea competitiilor majore prin realocarea sumelor ramase disponibile. In urmatoarea sedinta va fi propusa componenta lotului olimpic (sportivi, staff).

25. Aproba ca perioada de inscrieri in Campionatele Nationale de juniori, sezonul 2021-2022, precum si perioada de transfer, sa fie 17-31 august 2021.

26. Aproba solicitarea unor puncte de vedere in speta sportivului Marcu Badiu: de la Stiinta Bucuresti, Dinamo Bucuresti, juristilor FRB.

27. Proiectul de regionalizare, prezentat si explicat pe larg de presedintele FRB, cu stabilirea regiunilor pe judete, a centrelor, conducerilor si finantarilor, va fi discutat si la urmatoarea sedinta, urmand sa fie aprobat de Consiliul Director.

Parteneri