Foto

Dumnezeu sa-l odihneasca!


S-a stins din viata, dupa o lunga si nemeritat de grea, suferinta Dr. Dan CHIRIAC cel care a fost, pana in anul 1973, Medic primar chirurg ortoped la Spitalul de Urgenta Bucuresti.
In anii 1970, Dr. Chiriac, ”Danuca” pentru prieteni,  a fost Presedintele Colegiului Central al Arbitrilor de Baschet din Federatia Romana de Baschet,  unul dintre cei mai renumiti arbitrii de baschet din Europa din acea perioada, fiind delegat la multiple Campionate Europene de Seniori si Senioare in calitate de arbitru neutru sau acompaniator, cat si la o sumedenie de jocuri din Cupele Europene, inclusiv in fazele finale ale acestora.
A fost primul arbitru roman care a arbitrat o finala de Cupa Europeana pentru echipele de Club, finala care a intrat in istorie ca record mondial Guinness de spectatori prezen?i la un joc de baschet.
Este vorba de jocul final al Cupei Campionilor Europeni masculin dintre AEK Atena si Slavia Praga, disputat in ziua de 4 Aprilie 1968, in aer liber, pe Stadionul Panathinaikos din Atena, construit pentru editia inaugurala a JO din 1896.
AEK Atena a fost prima echipa greaca care a ajuns sa joace vreodata finala acestei competitii si pe care a reusit sa o si castige cu scorul de 89 – 82, in fata a 80.000 de spectatori aflati in interiorul arenei in timp ce alti 40.000 de oameni urmareau desfasurarea jocului in transmisiune radio din afara stadionului.
Baschetul in general si baschetul Romanesc in special au pierdut un om de mare verticalitate.
Un gand pios de recunostinta vesnica din partea celor pe care i-a ingrijit ca medic cat si a celor pe care i-a calauzit in tainele arbitrajului.
 

Parteneri