Foto

FIBA Europe a anulat toate intrecerile juvenile europene din 2020

Conducerea FIBA Europe s-a reunit marti, in mediul online, pentru a discuta despre situatia evenimentelor internationale baschetbalistice care erau programate in acest an iar astazi, prin intermediul unui comunicat de presa, forul continental a anuntat toate deciziile.

Conform informarii, videoconferinta de marti a fost condusa de presedintele FIBA Europe, Turgay Demirel, iar la sesiunea online au mai participat ca invitati si presedintele FIBA, Hamane Niang, secretarul general FIBA, Andreas Zagklis, si directorul executiv FIBA Europe, Kamil Novak. In deschiderea sesiunii video a FIBA Europe Board, presedintele Turgay Demirel a anuntat realizarea unui proiect FIBA Europe Post-Covid 19 Roadmap, in care urmeaza sa fie evaluata cu atentie situatia actuala de pe Batranul Continent si sa se pregateasca unele linii directoare pentru readucerea baschetului european pe cursul normalitatii. Acest proiect Post-Covid 19 urmeaza sa fie prezentat la urmatoarea sedinta a Boardului FIBA Europe, din luna mai. “Sunt increzator ca putem colabora si ajuta reciproc pentru a rezolva problemele pe care le-a adus aceasta criza”, a subliniat Demirel.

 

Competitiile juvenile europene din 2020 au fost anulate

Tinand cont de situatia critica din Europa, rezultata din pandemia Covid 19, si pentru a proteja sanatatea si siguranta sportivilor, antrenorilor, oficialilor si suporterilor, FIBA Europe Board a decis, si din cauza volumului foarte mare de evenimente juvenile, sa anuleze toate cele 16 Campionate Europene de juniori din aceasta vara (U16, U18 si U20), dar si deja celebrul stagiu international de junioare de la Postojna (Slovenia). Printre competitiile anulate se numara si Campionatul European U18 de la Oradea.

Anularea acestor intreceri juvenile europene atrage si urmatoarele decizii:

- gazdele Campionatelor Europene de juniori din 2020 ar trebui sa fie prioritare anul viitor pentru organizarea competitiei similare (aceeasi categorie) in 2021, daca doresc aceasta; in caz contrar, se va deschide o procedura noua de candidatura la organizare, in toamna anului 2020

- fara promovare / retrogradare la nicio categorie de varsta;

- echipele participante la FIBA U19 World Cup 2021 se vor califica folosind actualul clasament FIBA World Ranking Youth Men presented by Nike;

- se procedeaza similar si pentru FIBA U19 Women’s World Cup 2021;

- inscrierile la toate Campionatele Europene de juniori de anul viitor se vor efectua normal; Federatiile nationale vor inregistra echipe nationale bazate pe valoarea sportiva a generatiilor respective, dar si in functie de situatia economica; ulterior, se va desfasura si o tragere la sorti pentru competitiile din 2021.

 

Continua proiectele YDF

Referitor la finantarea proiectelor FIBA Europe Youth Development Fund (YDF), s-a decis continuarea acestora, in ciuda unor intrazieri cauzate de criza generate de pandemia Covid 19. Forul european va tine evidenta tuturor proiectelor aflate in derulare iar acestea vor fi incluse in harta-proiect FIBA Europe Post-Covid 19.

De asemenea, FIBA Europe Board a decis anularea Campionatelor Europene pentru tarile mici din vara acestui an, urmand ca in luna mai sa se ia o decizie convenabila tuturor participantilor dupa o analiza in cadrul FIBA Europe Small Countries Commission.

 

2021: FIBA EuroBasket si FIBA Women’s EuroBasket VS. Jocurile Olimpice

Pe de alta parte, in cadrul FIBA Europe Board de marti s-a discutat si despre cele doua intreceri continentale de anul viitor – FIBA EuroBasket 2021 si FIBA Women’s EuroBasket 2021, in contextul amanarii Jocurilor Olimpice (n.n. – CIO a decis ca JO Tokyo 2020 sa se desfasoare in vara anului 2021). Presedintele FIBA Europe a subliniat importanta celor doua competitii majore in plan european si a propus sa fie evaluate cu atentie toate optiunile. O discutie in acest sens va avea loc maine si in cadrul FIBA Executive Committee, cu privire la posibilul impact din calendarul competitional FIBA, inainte ca forul European sa discute cu organizatorii si sa ia o decizie definitiva. 

 

Turnee finale pentru cupele europene

Referitor la cele trei competitii intercluburi derulate sub egida FIBA Europe, editia 2019-2020, si care au fost suspendate pana la finalul sezonului (EuroLeague Women, EuroCup Women si FIBA Europe Cup), FIBA Europe Board a convenit asupra faptului ca singura optiune disponibila si satisfacatoare pentru inchiderea acestora este organizarea unor turnee in septembrie/octombrie 2020 astfel: Final 4 in cadrul FIBA Europe Cup; Final 8 la EuroLeague Women; Final 8 in EuroCup Women. O decizie finala in acest sens va fi anuntata, dupa consultari, in cadrul sedintei din luna mai a FIBA Europe Board.

Nu in ultimul rand, conducerea forului continental a decis sa amane FIBA Europe General Assembly 2020, programata initial sa se desfasoare luna viitoare, in Vilnius, sedinta urmand sa fie reprogramata in toamna, data urmand sa fie stabilita in cadrul proximei intalniri FIBA Europe Board.

Parteneri