Foto

Incepe Campionatul European de Baschet 3x3 - Bucuresti 2018!

Asteptarea a luat sfarsit! Cele mai bune 24 de echipe din Europa (12 la feminin si 12 la masculin), isi vor disputa, incepand de astazi si pana duminica, suprematia continentala in cea mai noua disciplina olimpica, baschetul 3x3, in cadrul FIBA 3x3 Europe Cup - Bucuresti 2018.

Evenimentul care va fi gazduit de Circul Metropolitan Bucuresti a fost prefatat joi de o conferinta de presa organizata de Sport Arena Streetball, la care au participat, printre altii, Horia Paun (presedintele FR Baschet), Cosmin Butuza (secretar de stat in Ministerul tineretului si Sportului), Mihai Covaliu (presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman), Robert Rieblinger (FIBA 3x3 Development Manager), dar si cel mai bine clasat jucator in ierarhia mondiala, Dusan Bulut (Serbia), precum si cea mai titrata baschetbalista din Romania, Ancuta Stoenescu.

Mihai Covaliu, presedintele COSR, a declarat ca a fost un sustinator de lunga durata a baschetului 3x3, fara insa sa intuiasca dezvoltarea acestui sport, care in 2017 a fost primit in familia olimpica si va debuta in calendarul JO 2020 de la Tokyo.

Inca din 2005 am fost alaturi de baschetul 3x3, nestiind ca va ajunge disciplina olimpica. Dar iata ca peste ani si ani acest sport a reusit sa patrunda in programul olimpic, datorita FR Baschet si a celor care au facut ce au facut pentru aceasta disciplina. Cred ca avem mari sanse, de a ne califica la JO, si noi suntem gata sa sustinem, sa fim alaturi de FR Baschet si de aceasta noua disciplina, care face parte din calendarul JO 2020”, a declarat Mihai Covaliu.

Horia Paun, presedintele FR Baschet, a afirmat ca spera ca Romania va obtine calificarea la JO 2020: “Drumul catre Tokyo este destul de anevoios si complicat in acest moment. Vor fi trei filtre de calificare. Primul si cel mai la indemana pentru noi ar fi pozitionarea in clasamentul mondial. in acest moment, Romania este mi se pare pe locul 9 la fete si pe 10 la baieti. Clasamentul mondial este cumva asemanator cu cel din tenisul mondial. Se aduna puncte pentru sportivi si pentru tara. Avem o strategie pentru perioada noiembrie 2018 - noiembrie 2019, pentru ca numai in aceasta perioada de 12 luni se va puncta pentru ranking-ul mondial. Speram sa lungim cumva sezonul, chiar daca este in principiu un sport outdoor, prin mai multe competitii indoor. Ne dorim sa avem o prezenta cu cel putin o echipa romaneasca la Tokyo 2020”.

Cosmin Butuza, secretar de stat in MTS, a afirmat: “Felicit FR Baschet si pe cei de la Sport Arena pentru organizarea campionatului european. Chiar daca este disciplina sportiva tanara, noua in sportul nostru, baschetul 3x3 si-a capatat rapid o popularitate in randul tinerilor si acest lucru se vede prin numarul mare de practicanti. Din 2017, baschetul 3x3 este disciplina olimpica si ne dorim ca Romania sa aiba reprezentanti la competitia suprema a planetei. Acest campionat poate reprezenta o borna foarte importanta pentru sportivii nostri”.

La randul sau, Robert Rieblinger, oficial FIBA, a spus: “Este deja pentru a treia oara cand aceasta competitie se tine la Bucuresti, care mereu a fost o gazda primitoare pentru noi. Baschetul 3x3 a fost primit mereu bine aici si nu degeaba Bucurestiul a fost denumit Mecca al baschetului 3x3. Sportul nostru a devenit acum olimpic si cred ca romanii pot fi foarte mandri ca au contribuit la dezvoltarea acestei discipline. Abia asteptam inceperea acestui eveniment, intr-o locatie atat de speciala si speram ca toata lumea se va bucura de intreceri”.

Cele 24 de echipe care se vor alinia la startul FIBA 3x3 Europe Cup, Bucuresti 2018 sunt repartizate in competitie astfel:

Masculin
Grupa A – Serbia, Spania si Bosnia&Hertegovina
Grupa B – Slovenia, Franta si Elvetia
Grupa C – Letonia, ROMANIA si Ungaria
Grupa D – Rusia, Polonia si Belgia

Feminin
Grupa A – Ucraina, Spania si Elvetia
Grupa B – Franta, Cehia si Belarus
Grupa C – Olanda, ROMANIA si Serbia
Grupa D – Ungaria, Italia si Belgia
 
In faza grupelor, nationalele de baschet 3x3 ale Romaniei vor juca dupa urmatorul program:

14 Septembrie, ora 19:25: Romania - Ungaria (masculin)
14 Septembrie, ora 21:25: Romania - Letonia (masculin)
15 Septembrie, ora 19:25: Romania - Serbia (feminin)
15 Septembrie, ora 21:25: Romania - Olanda (feminin)

Duminica, 16 septembrie, sunt programate meciurile eliminatorii.


Pe langa meciurile de baschet 3x3, la Circul Metropolitan Bucuresti vor exista si numeroase momente de divertisment. Astfel, fanii baschetului si nu numai se pot delecta cu momente de spectacol oferite de artistii Circului Metropolitan, de majoretele de la Dracula’s Girls, precum si de membrii celebrei trupe italiene de freestyle DaMove Crew. Ca la toate evenimentele majore de baschet 3x3, spectatorii vor beneficia de distractie si voie buna nu doar in arena ci si in zona fanilor, care va fi amenajata pe holurile Circului Metropolitan din Bucuresti. O zona de jocuri pe calculator si console, street food, concursuri cu premii, dar si magazinul fanilor, ii asteapta pe spectatorii de toate varstele pe parcursul celor trei zile ale FIBA 3x3 Europe Cup, Bucuresti 2018.
 
Campionatul European de Baschet 3×3, FIBA 3x3 Europe Cup - Bucuresti 2018, este organizat de Sport Arena Streetball si Federatia Romana de Baschet, cu sprijinul Ministerului Tineretului si Sportului, Primaria Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 2. Evenimentul este sustinut de Jacobs, Sport Loft, Gatorade, Ursus Cooler, Regina Maria, APAN Top Selection, Kiss FM, Red Bull, UPC Romania, Kaufland, Horizon, PC Coolers, Les Ateliers Nomad, CSM Bucuresti, Circul Metropolitan Bucuresti si DSTMB. Partenerii globali ai evenimentului sunt Peak, Tissot si Wilson.

(Credit foto: Cosmin Motei)




Parteneri