Foto

Romania va organiza doua Campionate Europene de juniori in 2023!

Federatia Romana de Baschet a primit din partea FIBA-Europe Board dreptul de a organiza anul viitor doua Campionate Europene de juniori, astfel ca Romania va gazdui doua intreceri continentale la categoriile U16 si U20: in municipiul Craiova se va disputa FIBA U20 Women's European Championship, Division B, iar in municipiul Pitesti va avea loc FIBA U16 European Championship, Division B.


Intrunit la Paris, in data de 21 noiembrie, FIBA-Europe Board a avut o agenda extrem de incarcata, cu mai multe puncte importante aflate pe ordinea de zi a sedintei condusa de presedintele Turgay Demirel. In prezenta presedintelui FIBA, Hamane Niang, a secretarului general FIBA, Andreas Zagklis, a directorului executiv FIBA Europe, Kamil Novak, dar si a celorlalti membri, printre care s-a numarat si presedintele FRB, Carmen Tocala, in calitate de vicepresedinte FIBA-Europe, Board-ul forului continental a vizat unele decizii referitoare la calificarile pentru FIBA Women's Eurobasket 2023, dar si la unele solicitari ale co-organizatorilor turneului final, Slovenia si Israel, precum si acordarea dreptului de organizare a Campionatelor Europene de juniori din 2023.

Referitor la FIBA Women's EuroBasket 2023 Qualifiers, intrecere in care este prezenta si nationala feminina a Romaniei, FIBA-Europe Board a aprobat recomandarile Comisiei de Competitii prezidata de Wolfgang Brenscheidt astfel:
- ca o consecinta a deciziei de retragere a nationalelor Rusiei si Belarus din grupele F si I, FIBA-Europe Board a decis ca doar invingatoarele celor doua grupe sa obtina calificarea la turneul final FIBA Women's EuroBasket 2023. Totodata, cele mai bune 4 echipe clasate pe locurile 2 din celelalte opt grupe obtin calificarea la FIBA Women's EuroBasket 2023.

Unul dintre punctele asteptate cu interes de baschetul romanesc a fost cel referitor la organizarea Campionatelor Europene de juniori din 2023, Federatia Romana de Baschet depunand doua dosare de intentie pentru obtinerea dreptului de organizare a intrecerilor dedicate sportivilor U16 si respectiv sportivelor U20. In primul rand, FIBA-Europe Board a decis marirea contributiei financiare pentru organizarea acestor competitii juvenile, tinand cont de inflatie si de perioada de criza din ultima perioada. Totodata, tinand cont de dosarele depuse, de infrastructura si de potentialul organizatoric dovedit in ultimii ani, FIBA-Europe Board a trecut la atribuirea organizarii intrecerilor continentale de juniori, de la U16 si pana la U20, mai multor tari, printre care se numara si Romania. Astfel, Federatia Romana de Baschet va organiza anul viitor doua Campionate Europene de juniori in municipiile Craiova si Pitesti. Cele doua centre de traditie ale baschetului autohton vor gazdui intrecerile continentale astfel: FIBA U20 Women's European Championship, Division B, va avea loc la Craiova, in perioada 28 iulie - 6 august 2023, iar FIBA U16 European Championship, Division B, se va desfasura la Pitesti, in perioada 4-13 august 2023.

Vezi AICI gazdele intrecerilor continentale de juniori desemnate in sedinta FIBA-Europe Board.

Parteneri