Foto

Spania invinge Romania si isi asigura calificarea la FIBA EuroBasket 2022

Reprezentativa masculina a Romaniei a capotat, in aceasta seara, la Valencia, in fata campioanei mondiale en-titre Spania, cu scorul de 41-94 (12-27, 9-18, 12-13, 8-36), in ultimul meci din cadrul celei de-a doua ferestre a Grupei A din FIBA EuroBasket 2022 Qualifiers.

Ultima disputa din cadrul bulei de la Valencia a adus fata-n fata in aceasta seara in arena “La Fonteta de Sant Lluis” reprezentativele nationale ale Romaniei si Spaniei, intr-o confruntare de totul sau nimic pentru cursa calificarii la EuroBasket 2022. La capatul unui joc fara istoric, dominat autoritar de gruparea pregatita de antrenorul Sergio Scariolo, campioana mondiala en-titre s-a impus clar, cu scorul de 94-41, si si-a asigurat prezenta la turneul final continental.


Punctele nationalei Romaniei au fost marcate de TOHATAN (13 p, 1 pasa), UTA (8 p, 4 rec), DRAGOSTE (5 p, 1pasa, 1 int), POPA (5 p, 1x3, 6 rec), GRASU (4 p, 1 rec, 1 pasa), WATSON (3 p, 1 rec, 1 pasa, 2 int), VIRNA (2 p, 3 rec, 2 int) si CATE (1 p, 7 rec, 1 pasa, 1 cap). Au mai evoluat GIRBEA (4 rec, 1 int), BACIU (1 rec), FOMETESCU (1 rec) si MACIUCA (1 rec, 2 int). De la invingatori s-au remarcat BRIZUELA (17 p, 3x3, 2 rec, 5 pase), PEREZ (12 p, 9 rec, 1 pasa, 1 cap) si BARREIRO (11 p, 11 rec, 1 int).

Imediat dupa joc, antrenorul Tudor Costescu a declarat in cadrul conferintei de presa: “Nu a fost deloc un meci usor pentru noi. Este chiar dureros atunci cand ma uit la rezultatul final... Nu doresc sa ma ascund in spatele scuzelor, dar ceea ce am aratat pe teren la acest meci este departe de cum ar trebui sa se prezinte o echipa la o confruntare cu Spania in baschet. Am avut si cateva momente bune, dar lipsa de continuitate in efort si executie au condus la acest deznodamant.

Dupa care, a mai mentionat: “S-au intamplat multe in aceasta fereastra si este o situatie radical diferita fata de confruntarea din urma cu opt luni (n.n – in februarie, la Cluj-Napoca, Romania a pierdut in fata Spaniei, cu scorul de 71-84). Desi, din pacate, nu s-au disputat prea multe meciuri de atunci. Nu e vorba despre atitudine sau tactica. A tinut mai mult de lucruri ce nu au legatura cu baschetul. Pur si simplu nu ne-am putut antrena, ne-au lipsit jucatori, ne lipseste continuitatea in efort, experienta, jocuri oficiale. Prin urmare este o diferenta enorma fata de cum si unde ne aflam in februarie.
Intreaga conferinta de presa de dupa meci, la care au mai participat Lucas Tohatan din partea Romaniei si antrenorul Sergio Scariolo si Xavi Rabaseda din partea campioanei mondiale en-titre, poate fi urmarita AICI

Statistica meciului poate fi vizualizata AICI

Pe de alta parte, in primul meci al zilei, Israel a trecut de Polonia, cu scorul de 78-72, si ramane neinvinsa in clasamentul Grupei A, care arata astfel dupa patru etape:
1. ISRAEL – 8 puncte (4 victorii)
2. POLONIA – 6 puncte (2 victorii, 2 infrangeri)
3. SPANIA - 6 puncte (2 victorii, 2 infrangeri)
4. ROMANIA – 4 puncte (4 infrangeri)

In februarie 2021, in ultima fereastra din FIBA EuroBasket 2022 Qualifiers, nationala Romaniei va mai disputa inca doua jocuri, impotriva Israel si Poloniei, dar sansele Vulturilor de a mai prinde turneul final continental sunt doar teoretice, intr-o lupta directa cu Polonia, sfert-finalista ultimei editii a intrecerii mondiale, coroborat si cu jocul rezultatelor. De mentionat ca, indiferent de rezultatele din februarie 2021, Israel si Spania si-au asigurat calificarea la EuroBasket 2022.

Foto (credit fiba.basketball)

Parteneri