Foto

Tudor Costescu: Pregatirea noastra a fost grav afectata, dar la echipa nationala va prima mereu dorinta de a castiga

Echipa nationala de baschet masculin a Romaniei a ajuns ieri la Valencia, dar nu a putut efectua inca niciun antrenament in sala unde va juca impotriva Poloniei si Spaniei, din cauza unui rezultat neconcludent in randul tricolorilor la testele efectuate de FIBA si autoritatile spaniole. In aceste conditii, in asteptarea unei retestari, delegatia Romaniei este izolata in camerele hotelului Barcelo din Valencia, iar selectionerul Tudor Costescu a gasit timp sa acorde un scurt interviu pentru frbaschet.ro

Nationala Romaniei traverseaza o perioada complicata, inceputa imediat dupa reunirea lotului si care, din pacate, inca nu s-a incheiat. Este vorba despre cazurile de infectari inregistrate in randul sportivilor si chiar al membrilor staffului. Este o situatie nemaintalnita pana acum, in istoria echipei nationale. Cum a reactionat selectionerul Tudor Costescu la aceste provocari si cum se gandeste sa managerieze mai departe situatia?

Inca de la prima testare am avut cazuri pozitive, asa ca am fost pusi in garda. Practic activitatea noastra in cantonament a foat ghidata de reguli epidemiologice si nu sportive. Am facut antrenamente pe grupe, am izolat sportivi pe grade de risc. Pregatirea mea nu este in acest domeniu si a trebuit sa urmam indeaproape sfaturile specialistilor iar cand acestea nu au venit, am improvizat. Din pacate toti sportivii au fost afectati de aceste masuri, toti avand in aceste zile perioade de inactivitate mai lungi sau mai scurte, de la o zi la 6 zile, din ratiuni medicale. Si antrenamentele le-am desfasurat pe grupe un timp, asa ca n-a fost usor sa ne atingem obiectivele de pregatire. De aceea am uneori senzatia ca pedalez in gol! Ce cladim in 1-2 zile se darama in urmatoarea... E clar ca lipsa de continuitate si de predictibilitate ne afecteaza pregatirea sportiva. Faptul ca suntem lipsiti de ceva timp si de aportul unui membru indispensabil staff-ului tehnic complica si mai mult lucrurile.

Cum au reactionat sportivii la aceste provocari? Este totusi atmosfera din echipa una pozitiva?

Ma bucur sa constat ca sportivii si-au pastrat entuziasmul si atitudinea buna. Multi dintre ei au trecut prin momente delicate dar mental par a fi pregatiti de jocuri. Avem in echipa in acest moment si trei debutanti asa ca trairile acestora sunt, probabil, si mai intense. Ramane de vazut ce resurse energetice si abilitati tehnico-tactice vom putea arunca in joc la momentul meciurilor.

Mai putem vorbi in actualele circumstante globale despre performanta sportiva? Sau ar trebui doar sa ne bucuram ca baschetul inca se poate juca si sa privim optimisti spre un viitor in care coronavirusul nu va mai fi o piedica in calea sportului (cu tot ce implica el cu adevarat: jucatori, performanta, spectatori)?

Cred ca e important ca suntem intr-un moment pe care ni l-am dorit intens in ultimele luni. Au fost multe discutii referitoare la aceste ferestre iar faptul ca putem calatori si disputa meciuri oficiale internationale este cel mai mare castig. Totusi, chiar daca ti-ai propune doar sa participi, la echipa nationala va fi intotdeauna vorba de dorinta de a castiga.

Ce ne puteti spune despre adversarii nostri din aceasta fereastra de calificare, Polonia si Spania, si despre jocurile de pe 28 si 30 noiembrie?

Adversarii nostri par a fi in situatii mai avantajoase. Ei au disputat deja 8-9 etape in campionatele interne, ceea ce e un mare avantaj. De asemenea au si o resursa superioara de potentiali selectionabili, ceea ce ii poate feri de neplacerile cu care noi ne confruntam. Nu in ultimul rand rezultatele lor recente (Polonia), traditia incontestabila (Spania), si experienta in acest moment ii aseaza confortabil in pozitia de favoriti. Noi vom incerca sa depasim aceste momente mai dificile si sper ca experienta acestei "ferestre" sa  contribuie la temelia unei echipe puternice in viitor, fiindca premisele sunt foarte bune.

Nationala tarii noastre va intalni Polonia pe 28 noiembrie (ora 17:30) si Spania pe 30 noiembrie (ora 20:30), in aceasta "fereastra" a calificarilor pentru FIBA EuroBasket 2022. Ambele partide vor fi transmise in direct de catre canalul TV DigiSport.

Parteneri