Foto

Turnee pentru juniori in cadrul FIBA Youth European Challengers 2021

FIBA Europe Board s-a intrunit, marti, in regim de videoconferinta, sesiunea fiind prezidata de presedintele FIBA Europe, Turgay Demirel, alaturi de care au mai fost prezenti din partea conducerii forului international si secretarul general FIBA, Andreas Zagklis, si directorul executiv FIBA pentru Europa, Kamil Novak.

Printre numeroasele puncte importante abordate in cadrul sedintei, FIBA Europe Board a deliberat asupra organizarii si formatelor intrecerilor europene din 2021 pentru tarile mici, dar si pentru juniori, tinandu-se cont de recomandarile si discutiile din cadrul Comisiei Medicale FIBA, dar si a Comisiilor de Competitii si a Comisiei de Tineret.

Asfel, reflectand dorinta exprimata in scris de majoritatea federatiilor nationale din Europa de a participa si juca in competitii oficiale juvenile in aceasta vara, dar avand in vedere faptul ca organizarea unor competitii cu un numar mare de echipe (16 sau mai multe) nu este fezabila in situatia actuala legata de pandemia COVID-19, FIBA Europe Board a aprobat o noua solutie in acest sens, respectiv organizarea de turnee cu un numar redus de echipe - FIBA Youth European Challengers 2021 - in perioadele prevazute initial pentru categoriile respective de varsta U16, U18 si U20. In aceste conditii, FIBA Europe Board a aprobat urmatorul format si principiile pentru aceste turnee oficiale juvenile Challengers, care vor fi programate in aceasta vara:
- Evenimentele se vor desfasura pe baza de participare voluntara, promovarea sau retrogradarea urmand sa fie inghetata in Diviziile A, B si C;
- Primele 18 echipe clasate (16 din Divizia A, plus doua echipe clasate in 2019 in Divizia B a categoriei respective), vor juca in trei turnee europene Challengers de cate sase echipe fiecare;
- Toate celelalte echipe inregistrate la fiecare categorie de varsta, clasate de la locul 19 in jos, vor juca in turnee europene Challengers de pana la sase echipe fiecare;
- Un turneu de pana la sase echipe urmeaza sa fie organizat si cu echipele din Divizia C;
Toate turneele juvenile se vor disputa in sistemul „Round Robin” (fiecare cu fiecare), cu grupe create prin aplicarea stilului „serpentina” pe clasamentele din 2019, luandu-se in considerare si locurile gazdelor. Astfel, pentru al doilea an consecutiv, Campionatele Europene de Juniori nu se vor desfasura din cauza pandemiei Covid-19. Reamintim ca Romania urma sa organizeze, la Oradea, Campionatul European U18, masculin, Divizia B.
FIBA Europe Board a mai aprobat, de asemenea, propunerea de a acorda gazdelor Campionatelor Europene de Juniori din 2021, competitii care nu se vor mai organiza in acest an, prioritatea de a-si declara intentiile in organizarea evenimentelor similare europene in 2022.

Totodata, s-a mai discutat despre criteriile de calificare pentru FIBA U17 Basketball World Cups 2022, acestea fiind adaptate in consecinta cu FIBA U16 European Challengers 2021 si FIBA U16 Women's European Challengers 2021, care vor califica pentru evenimentul global respectiv cate cinci echipe. In plus, pentru ca Spania va gazdui FIBA U17 Basketball World Cup 2022 iar Ungaria va gazdui FIBA U17 Women’s Basketball World Cups 2022, nationale care sunt deja calificate in calitate de gazde, se va lua in considerare ca turneele la care vor participa echipele Spaniei (masculin) si Ungariei (feminin) sa poata califica la evenimentul mondial o echipa in plus.

Din cauza restrictiilor legate de pandemia COVID-19 din Irlanda si Cipru, FIBA Europe Board a aprobat propunerea de a amana FIBA Women's European Championship for Small Countries 2021 din Cipru pana la 20-25 iulie 2021 si FIBA European Championship for Small Countries 2021 din Irlanda pana la 10-15 august 2021; in paralel, urmeaza sa fie gasita o gazda alternativa daca Irlanda nu va fi in masura sa organizeze evenimentul masculin respectiv.

Totodata, FIBA Europe Board a mai decis ca runda secunda din cadrul FIBA Basketball World Cup 2023 European Pre-Qualifiers, intreceri la care va fi prezenta si nationala Romaniei (n.n. – grupa D, cu Letonia si Belarus), sa se joace tot in bule epidemiologice, in perioada 12-18 august 2021.

In cadrul videoconferintei de marti a mai fost prezentat, de asemenea, un raport despre cel de-al cincilea sezon din Basketball Champions League si despre succesul urias al Final 8 BCL de la Nizhny Novgorod, unde organizarea a fost unanim apreciata iar productia TV a fost considerata drept una dintre cele mai bune din intreaga istorie a competitiilor inter-cluburi.
Au mai fost incluse actualizari cu privire la procesul de atribuire pentru FIBA Women's EuroBasket 2023, analiza despre competitiile europene inter-cluburi recent incheiate, aprobarea Regulamentului FIBA Europe pentru sezonul 2021-2022, inclusiv stabilirea cadrului pentru urmatorul sezon al competitiilor inter-cluburilor, precum si rapoarte ale Comisiei pentru Juniori, Comisiei de  Competitii si a Adunarii Generale a cluburilor din EuroLeague Women.

In final, s-a mai stabilit ca urmatoarea sedinta FIBA Europe Board sa fie organizata in data de 01.10.2021, la Sarajevo (Bosnia&Hertegovina).

Parteneri