Foto

Vulturii au capotat in fata Letoniei in debutul FIBA Basketball World Cup 2023 European Pre-Qualifiers

Reprezentativa masculina de baschet a Romaniei a pasit cu stangul in Grupa D a FIBA Basketball World Cup 2023 European Qualifiers, dupa ce Vulturii au cedat, sambata seara, la Riga, in fata selectionatei similare a Letoniei, cu scorul de 72-108. Luni, de la ora 19:30, Vulturii pregatiti de selectionerul Tudor Costescu se vor confrunta cu nationala Belarus, intr-un meci transmis in direct pe canalul oficial de youtube FIBA TV.


Nationala masculina a Romaniei a inceput din acest week-end campania de calificare la FIBA Basketball World Cup 2023, Vulturii pregatiti de selectionerul Tudor Costescu intrand de sambata seara in focurile Grupei D din cadrul turneului european de precalificare, in lupta directa cu puternicele selectionate ale Letoniei si Belarus. Dupa ce a trecut cu brio de primele testari impuse inaintea intrarii in bula organizata de FIBA la Riga, nationala Romaniei s-a confruntat chiar in ziua meciului de debut cu o problema epidemiologica, dand astfel batai de cap staff-ului tehnic. Si asta, pentru ca, unul dintre sportivi a iesit pozitiv la o testare rapida antigen, dupa ce acuzase frisoane si dureri musculare. Pentru a preveni raspandirea virusului Sars Cov-2 si tinand cont de faptul ca intreaga delegatie a Romaniei este vaccinata, FIBA a decis izolarea imediata a sportivului si testarea celorlalti sportivi si membri ai staff-ului tricolor. Dupa o asteptare apasatoare, cu doar doua ore inainte de inceperea meciului inaugural, toti componentii delegatiei noastre au primit unda verde dupa noua testare RT-PCR si astfel Vulturii au plecat spre Arena Riga pentru confruntarea cu Letonia.

Trecand peste aceste probleme de natura epidemiologica, Vulturii au intrat pe terenul de joc pentru partida cu Letonia cu gandul la un meci bun, chiar daca urmau sa dea piept cu o echipa care se bazeaza pe fratii Bertans - extrema de forta Davis, care activeaza in NBA la Washington Wizards, si fundasul Dairis, cu state de plata prin NBA, la New Orleans Pelicans, dar si la alte echipe de renume din Europa - precum si pe alte vedete ce activeaza in Lituania, Spania si Italia.

Din pacate, Vulturii au ratat mult si s-au intrecut in erori individuale, nereusind sa se autodepaseasca, astfel ca Letonia a dominat autoritar prima confruntare a Grupei D. Astfel, dupa un inceput in forta pentru gazde, care si-au turat la maxim motoarele de la prima actiune si au reusit un incredibil “run” de 21-0, Vulturii s-au trezit din corzi in minutul de intrerupere solicitat de selectionerul Tudor Costescu si au spart gheata prin Richard II abia in minutul 5. Avansul consistent obtinut de baltici din primele minute s-a mentinut pana la finalul primelor zece minute iar fratii Bertans, sprijiniti foarte bine de Ate, Cavars si Meiers, au marit ecartul in urmatorul sfert, Letonia intrand la vestiare la scorul de 57-27!

La reluare, mult mai atenti si mai motivati, Vulturii au inceput sa gaseasca solutii pentru a face fata tavalugului impus de gazde si au reusit pe alocuri sa riposteze foarte bine prin Tohatan, Uta, Richard II sau Grasu, diferenta de pe tabela mentinandu-se constanta pana la finalul partidei. Asadar, dupa un joc dominat clar de baltici, Romania a cedat in fata Letoniei, cu scorul 72-108 (16-37, 9-20, 22-29, 25-22), si a ramas restanta mai ales la disciplina tactica.


Statistica meciului Romania – Letonia – AICI

 

Duminica este programat sa se desfasoare meciul Letonia – Belarus iar luni seara, de la ora 19:30, Vulturii se vor confrunta cu selectionata similara a Belarus, intr-un joc care va fi transmis in direct pe canalul oficial de youtube FIBA TV. Conform programului FIBA, Romania, Letonia si Belarus joaca in sistem tur-retur iar la finalul disputelor primele doua clasate obtin calificarea in faza superioara in vreme ce echipa de pe locul 3 va intra in noiembrie in campania de precalificare pentru EuroBasket.

Pentru meciul cu Belarus, selectionerul Tudor Costescu a facut modificari in lotul tricolor, astfel ca la confruntarea de luni seara vor fi prezenti pe parchetul din Arena Riga urmatorii 12 sportivi:

1. Lucas TOHATAN (BC CSU Sibiu)
2. Tudor GHEORGHE (FC Arges Pitesti)
3. Marcu BADIU (CSO Voluntari)
4. Ionut BERCEANU (Dinamo Bucuresti)
5. Tudor GIRBEA (CSO Voluntari)
6. Patrick RICHARD (U-BT Cluj-Napoca)
7. Mihai MACIUCA (FC Arges Pitesti)
8. Bogdan NICOLESCU (CSM CSU Oradea)
9. Stefan GRASU (U-BT Cluj-Napoca)
10. Rares UTA (FC Arges Pitesti)
11. Bogdan POPA (FC Arges Pitesti)
12. Emanuel CATE (UCAM Murcia CB)

Foto - copyright fiba.basketball

Parteneri