Foto

S-a dat startul Europenelor U20 de la Craiova si Isalnita

Incepand de vineri, 28 iulie, si pana in data de 6 august, Sala Polivalenta din Craiova si Sala Sporturilor din Isalnita gazduiesc FIBA U20 Women's European Championship, Division B, intreceri continentale care au avut la start 17 echipe nationale de pe Batranul Continent, printre care si reprezentativa feminina a Romaniei. In deschiderea evenimentului continental, vineri, la pranz, a avut loc in moderna arena polivalenta din Cetatea Baniei o conferinta de presa la care au participat Gintaras Leonavicius, FIBA Europe Competitions Manager, Carmen Tocala, presedinte FRB, Adrian Cosman, director SCM Craiova, si Marius Toma, directorul evenimentului european din partea FRB. Romania va juca in cadrul Grupei B si va intalni in prima runda, vineri, de la ora 18, incomoda selectionata a Georgiei.

"Vreau sa multumesc Federatiei Romane de Baschet si autoritatilor locale pentru organizarea FIBA U20 Women's European Championship, Division B. Stiu ca au fost facute efoturi foarte mari pentru ca totul sa fie pregatit la ora primului meci si am constatat ca din punct de vedere organizatoric Craiova si Islanita sunt pregatite. Doresc mult succes echipelor participante si sunt convins ca vom avea parte de un turneu continental foarte bun, cu 17 echipe nationale de tineret la start", a mentionat in cadrul conferintei de presa care a avut loc, vineri, in debutul intrecerilor europen, oficialul lituanian Gintaras Leonavicius, FIBA Europe Competitions Manager. La randul sau, presedintele Federatiei Romane de Baschet, Carmen Tocala, a tinut sa multumeasca FIBA pentru increderea acordata prin acordarea organizarii a doua competitii europene in 2023, precum si autoritatilor locale din Craiova pentru eforturile depuse si pentru sprijinul oferit in organizarea intrecerilor destinate sportivelor de pina la 20 de ani la standardele impuse de forul continental. "Vom juca acasa, in fata suporterilor proprii, si cred ca asta aduce un plus de incredere echipei, dar pe de alta parte reprezinta si o obligatie suplimentara. Aceste intreceri continentale de tineret inseamna in primul rand promovarea baschetului si consider ca prin intermediul acestui Campionat European putem spera la marirea numarului de practicanti. Ne dorim ca baschetul sa fie prezent in scoli, la orele de sport, dar si prin competitii scolare, incepand de la clasele primare, precum si pe strazi, prin intermediul disciplinei de baschet 3x3. Sa vorbim despre educatie prin baschet, despre sanatate prin baschet, si ne dorim sa vorbim si despre rezultate remarcabile, care vin numai din piramida performantei", a punctat Carmen Tocala, increzatoare ca baschetul va cuceri Cetatea Baniei in urmatoarele 12 zile.
Cei doi reprezentanti ai Craiovei, directorul Adrian Cosman si Marius Toma, au subliniat ca au fost depuse eforturi foarte mari pentru ca la ora primul joc din cadrul FIBA U20 Women's European Championship, Division B, totul sa fie "ca la carte", constienti si de faptul ca in cadrul unor astfel de intreceri continentale exista foarte multe provocari si situatii neprevazute.
Imediat dupa conferinta de presa, au fost auzite primele fluiere ale arbitrilor in cadrul FIBA U20 Women's European Championship, Division B, debutul competitional fiind realizat prin intermediul partidelor Tarile de Jos - Kosovo si Germania - Elvetia. Tot astazi, in prima zi a intrecerilor europene, debuteaza in Sala Polivalenta din Craiova si nationala Romaniei, care va evolua in Grupa B, alaturi de Georgia, Irlanda si Grecia, prima echipa fiind si primul adversar al tricolorelor, cu incepere de la ora 18:00. Astfel, tinerele Acvile vor intra diseara pe parchet si vor intra în febra competitionala, baschetbalistele pregatite de Madalin Piperea urmand sa joace in prima faza numai in Sala Polivalenta din Craiova dupa urmatorul program:
28.07.2023 (ora 18) – ROMÂNIA – Georgia
30.07.2023 (ora 18) – Irlanda – ROMÂNIA
02.08.2023 (ora 18) – ROMÂNIA – Grecia

Conform sistemului competitional FIBA, primele doua clasate din fiecare grupa vor accede in faza superioara, in sferturile de finala, echipele din seria noastra urmand sa joace incrucisat cu cele din Grupa A. Sferturile de finala sunt programate pentru data de 04.08.2023, semifinalele pentru data de 05.08.2023, in vreme ce finalele se vor disputa in data de 06.08.2023.

Toti fanii baschetului si nu numai sunt asteptati sa vina in Sala Polivalenta in numar cat mai mare sa sustina nationala Romaniei in cursa pentru accederea pe prima scena continentala, accesul publicului in ambele arene sportive din Craiova si Isalnita fiind liber.
Informatii, rezultate, statistici si meciuri live pot fi vizualizate pe site-ul competitiei europene – AICI

In alta ordine de idei, joi seara, in Sala Polivalenta din Craiova a avut loc sedinta tehnica, comisarii FIBA realizand validarea tuturor celor 17 echipe nationale prezente la startul european. Dupa efectuarea tuturor formalitatilor de catre team-managerul Constantin Ioan, au fost declarate eligibile urmatoarele 12 sportive: Laura-Maria BOTA, Paloma Janin CUCU, Anisia CROITORU, Alexia-Maria DOBA, Ioana-Vanessa VELCEA, Alexia FRINCU, Maria-Elena FARAGO, Ana-Alexandra IVAN, Alexandra-Catalina ION (capitan), Kriszta KOZMAN, Mihaela PANAIT, Maria-Ilinca BELEGANTE. Reamintim ca Staff-ul tehnic tricolor este condus de antrenorul principal Madalin PIPEREA, sprijinit de Marian ENACHE si Larisa TOMA (secunzi) si de Attila NAGY (kinetoterapeut).

Parteneri