Oficiali ai Federatiei Romane de Baschet

Arbitri

Arbitrul de baschet este persoana fizica investita cu o calitate oficiala de a conduce jocurile oficiale sau amicale de baschet, in urma absolvirii unui curs sau a stagiului de pregatire si perfectionare, organizat de Colegiul Central al Arbitrilor de Baschet sau de Asociatia Judeteana de Baschet, dupa caz, cu avizul FRB.

Arbitrul de baschet are drepturi si indatoriri prevazute in Regulamentul Arbitrilor de Baschet din Romania iar in timpul exercitarii functiei sale are obligatia sa puna in aplicare Regulamentul Oficial al Jocului de Baschet, precum si alte regulamente, norme sau recomandari ale FRB si FIBA, singurele organisme abilitate sa reglementeze activitatea baschetbalistica in plan intern, respectiv international.

Conform Art.2. din Regulamentul Arbitrilor de Baschet din Romania (RABR), pot obtine calitatea de arbitru de baschet in competitiile organizate pe teritoriul Romaniei de FRB sau AJB:
a) Persoanele fizice, cu cetatenie romana, care au implinit varsta de 16 ani si indeplinesc conditiile stabilite prin RABR.
b) Persoanele fizice, cu cetatenie straina, care locuiesc pentru o perioada oarecare de timp in Romania si au obtinut prealabil un aviz favorabil din partea federatiilor nationale de care apartin de a activa in cadrul competitiilor de pe teritoriul Romaniei.

Arbitrii Federatiei Romane de Baschet:

Tip Arbitru Descriere
Arbitri internationali Arbitri FIBA (fara candidati FIBA)
Arbitri divizionari LNBM Arbitreaza in meciuri dinLNBMsi categoriile inferioare
Arbitri divizionari LNBF Arbitreaza in meciuri dinLNBFsi categoriile inferioare
Arbitri divizionari Liga I Arbitreaza in Liga I si categoriile inferioare
Arbitri divizionari juniori Arbitreaza in meciuri de juniori, minibaschet, babybaschet

Comisari

Comisarul FRB este o persoana fizica, calificata profesional, care este investita cu o calitate oficiala sa participe la desfasurarea jocurilor oficiale sau amicale (etape saptamanale sau turnee) de baschet, in limitele prevazute de Regulamentul Comisarilor FRB.

In timpul desfasurarii atributiilor sale, Comisarul FRB are obligatia sa puna in aplicare prevederile Regulamentului Oficial al Jocului de Baschet precum si celelalte regulamente, acte normative, sau recomandari ale FIBA, FRB sau CCB, care reglementeaza in Romania activitatea sportiva in general si pe cea de baschet in mod special.

Conform Art. 2. din Regulamentul Comisarilor FRB, pot deveni comisari nationali de baschet:
a) Fosti arbitri internationali FIBA
b) Fosti arbitri divizionari A de valoare (care au activat minim 10 campionate la nivelul diviziei A feminin sau masculin)
c) Personalitati recunoscute care activeaza sau au activat in baschet (antrenori, fosti mari sportivi internationali).

Totodata, comisarii FRB trebuie sa dovedeasca un inalt profesionalism cu o credibilitate morala si cinste in afara oricarui dubiu. Ei trebuie sa fie persoane absolut neutre, fara legatura cu vreun club sau sectie de baschet, care activeaza in campionatele nationale de baschet ale Romaniei.

Comisarii Federatiei Romane de Baschet

Tip Comisar Descriere
Comisari FIBA Comisari internationali
Comisari FRB Comisari nationali

Parteneri