Foto

Decizii ale Consiliului Director din data de 17.10.2023

Consiliul Director al Federației Române de Baschet, convocat statutar de presedintele Carmen Tocală, a adoptat urmatoarele decizii ca urmare a sedintei desfasurate la sediul FR Baschet si online, cu prezenta a 11 membri, in data de 17.10.2023:

1. Se aprobă completarea membrilor Comisiei de Soluționare a Litigiilor, din cadrul FR Baschet.

2. În urma neregulilor constatate, se suspendă actualul sistem de pregătire și licențiere a antrenorilor și se propune reorganizarea Colegiului Central al Antrenorilor de Baschet. Presedintii Comisiei Tehnice, Comisiei de Tineret, Colegiului Central al Antrenorilor, Comisiei reunite a Arbitrilor si Comisarilor/Delegatilor Tehnici, impreuna cu Departamentul Tehnic din cadrul FR Baschet și antrenorul RBA Getica 95, Tane Spasev, sunt invitati sa formeze un grup de lucru si sa elaboreze, pana la sedinta Consiliului Director din luna ianuarie 2024, drafturile pentru noul sistem de pregătire și licențiere a antrenorilor de baschet, precum și noua organizare a Colegiului Central al Antrenorilor, în conformitate cu cerințele și rigorile FIBA Europe Coaching Certificate.

3. Se stabilește luna ianuarie 2024 ca termen-limita pentru prezentarea in sedinta Consiliului Director, spre aprobare, noua organizare a Departamentului de Arbitri și Comisari/Delegați Tehnici din cadrul FR Baschet, dar și a proiectului national și regional de înființare a Școlii de Arbitri de Baschet. Proiectele vor fi elaborate sub coordonarea consultantului FRB, reputatul comisar si delegat tehnic FIBA Emir Turam.

4. Se aprobă reluarea, în 2024, a proiectului de promovare și dezvoltare a baschetului “Moldova, la doi pași de coș”.

5. Se aprobă ca fiecare sucursală regională a Federației Române de Baschet să aibă propriul cont bancar.

6. Se aprobă organizarea stagiului de pregătire centralizată din cadrul Selecției Naționale pentru sportivii din generația 2008, în perioada 28.10 – 5.11.2023, astfel:
Masculin: 32 sportivi + 8 staff; Locație: TBD
Feminin: 28 sportivi + 8 staff; Locație: TBD

7. Se aprobă antrenorii care vor face parte din colectivele tehnice ale echipelor naționale U16 care vor participa în 2024 la Campionatele Europene FIBA:
Feminin: Attila Veres, Alexandru Radu, Cristina Ciocan
Masculin: Ionel Ivan, Alexandru Gliga, Elena Florea (Stan)

8. Se aprobă antrenorii principali care vor face parte din colectivele tehnice ale echipelor naționale U20 care vor participa în 2024 la Campionatele Europene FIBA:
Feminin: Ioannis Koukos
Masculin: Tane Spasev

9. Se aprobă antrenorii care vor face parte din colectivul tehnic al reprezentativei feminine U15 (generatia 2009): Madalin Piperea, Mihaela Maxim, Marian Enache

10. Se aprobă colectivul tehnic al lotului national de senioare: Dan Calancea (antrenor principal), Ioannis Koukos (antrenor secund), Alina Serban (antrenor secund)

11. Se aprobă componența lotului national de senioare

12. Se aprobă revocarea dreptului de folosință gratuită al FRB asupra cotei-parte de 3408 mp, din bunurile imobile aflate în Bulevardul Basarabia 37-39, conform planului de situatie si a ridicarilor topo.
Se va solicita revenirea in proprietatea publica a statului si administrarea ANS, cu scopul de a realiza obiectivul strategic “Complexul Sportiv de Baschet”, cuprins în subprogramul “Complexuri Sportive” al Guvernului României
În acest sens se va solicita inițierea și emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru transmiterea respectivei suprafețe de 3408 mp către CNI și menționarea expresă a revenirii acestei baze sportive la FR Baschet.

13. Se aprobă modificarea Capitolului 85 “Capacitate locuri” din Criteriile de omologare in baschet, conform propunerilor venite din partea CCCO a FR Baschet. De asemenea, se va solicita prelungirea termenului de omologare a sălilor de baschet până la 1 iunie 2024.

14. Se solicită analizarea de către departamentul de specialitate al FR Baschet și emiterea unui punct de vedere, cu referire la sesizarea prezentată de Colegiul Central al Antrenorilor din partea mai multor antrenori de baschet, conform căreia se dorește eliminarea sancțiunilor financiare în cazul greșelilor tehnice și păstrarea lor doar în situația unor abateri disciplinare destul de grave. În efectuarea analizei se va ține cont de contextul international, respectiv de abordarea acestor situații în alte țări/campionate.

15. Se aprobă înființarea Centrului Național de Excelență 3x3 pentru categoriile de vârstă 17 ani, 18 ani și sub 22 de ani, parte a programului de Burse Olimpice pentru Pregatirea Juniorilor si Tineretului (BOPJ, respective BOPT), în vederea atingerea următoarelor obiective olimpice: locurile 1-3 la Festivalul Olimpic al Tineretului European – 2025, locurile 1-4 la Jocurile Olimpice de Tineret – Dakar 2026 și calificare pentru Jocurile Olimpice – Los Angeles 2028.

Bursele se vor acorda pe o perioada de minim un an.

Modificarile loturilor olimpice de juniori si tineret vor fi effectuate doar cu aprobarea Comisiei Tehnice Olimpice și pentru Sportul de Performanță din cadrul COSR.

FR Baschet va propune Comisiei Tehnice Olimpice și pentru Sportul de Performanță din cadrul COSR și va solicita aprobarea acesteia pentru acordarea unui număr de 15 burse olimpice pentru pregătirea juniorilor si tineretului.

FR Baschet va nominaliza persoana care va asigura îndrumarea și controlul activității Centrului Național de Excelență 3x3 pentru categoriile de vârstă 17 ani, 18 ani și sub 23 de ani.

16. Se aprobă Regulamentul Specific al Cupei Romaniei 3x3 feminin

17. Se aprobă declararea drept transferabilă a jucătoarei Anamaria Pop. Consiliul Director propune analiza situației create de executivul Departamentului Competiții – Eligibilitate și în cazul constatării unor interpretări greșite ale regulamentului sau al unor vicii de procedură va dicta sancțiuni către angajați.

18. Se aprobă acordul de joc pentru sportiva Rizea Maria Sânziana de la CSM Târgoviște (senioare) la Smart Basketball Cluj-Napoca (junioare), ținând cont că sportiva este componentă a lotului national U16.

19. Prin exceptare de la articolul 4.1 din Regulamentele Specifice ale Campionatelor Naționale de Juniori, coroborat cu articolul 17.18 din Regulamentul General de Organizare a Competițiilor de Baschet (in cazul in care echipele la care sportivii sunt legitimati nu sunt inscrise la categoria respectiva de varsta in nicio competitie), se admite prelungirea perioadei de transfer pentru următorii sportivi:

Lăpușan Andrei David (U-BT Cluj-Napoca)
Mihalachi Maria Catalina(Fly OC Constanța)
Munteanu Daria Iuliana (Fly OC Constanța)
Troian Evelina (Fly OC Constanța)
Dușa Alexia Ioana (Fly OC Constanța)
Dunai Sonia Maria (CS “Rookies” Oradea)
Logăscu Patrick (CSȘ Târgu Jiu)
Troi David Cristian (CSȘ Târgu Jiu)
Pungam Ioan David (CSȘ Târgu Jiu)
Grecu Antonio Alexandru (CSȘ Târgu Jiu)
Corfa Sebastian Mihai(CSȘ Târgu Jiu)
Hărăguță Natalia Maria(Laguna Sharks București)
Bohorăscu Andrei (ACS CS Heart Drobeta)
Neagu Bistrian Andrei (Premium Sibiu)
Anghelache Adrian (Șoimii Albi București)
Roșu Gabriel (Șoimii Albi București)

20. Respinge analiza situației sesizate de părinții sportivului Tudor Ursulescu (Laguna Sharks), ca nefiind de competența Consiliului Director.

Parteneri