Foto

Decizii ale Consiliului Director din data de 21.09.2020

Sedinta Consiliului Director al Federatiei Romane de Baschet s-a desfasurat in data de 21.09.2020, in regim de videoconferinta, cu prezenta a 13 membri ai Consiliului Director. In calitate de invitat a participat la sedinta si juristul FRB, dl. Doru Toma.
In cadrul sedintei Consiliului Director din 21.09.2020 au fost aprobate si consemnate in procesul verbal urmatoarele decizii:

1. Ca urmare a sedintei cu presedintii cluburilor din LNBM, din 29 iulie, de la Sibiu, se aproba cu majoritate de voturi urmatoarele:
- Taxa de inscriere in LNBM si CRM in sezonul 2020-2021 va fi de 5.000 de euro, platita in doua transe: transa 1, in valoare de 2.500 euro, se achita pana in 10 octombrie 2020 iar transa 2 se va achita pana in 20 martie 2021;
- Fiecare echipa din LNBM/CRM va avea dreptul sa transfere si sa inregistreze pe L18 maximum sapte jucatori straini, dintre care pe L12 vor fi inscrisi maximum sase jucatori straini.
- Echipele din LNBM/CRM au dreptul la sase inlocuiri in L18, romani sau straini, pina in data de 28 februarie 2021, dintre care o inlocuire medicala cu revenirea pe L18 a jucatorului accidentat. In plus, echipele mai au dreptul la  o alta inlocuire medicala in perioada 01-31 martie, dar jucatorul accidentat nu va mai avea drept de joc la aceasta echipa pana la finalul sezonului.

2. Secretarul general FRB a prezentat modificarile propuse pentru sistemul si calendarul competitional pentru LNB/CR, feminin si masculin. Se aproba cu majoritate de voturi urmatoarele:
- LNBF 2020-2021: s-au inscris 11 echipe care vor fi impartite pe 2 grupe, conform clasamentului din sezonul 2019-2020, astfel:
- Grupa A: ACS Sepsi Sic Sf Gheorghe, FCC Baschet Arad, CS Universitatea Cluj, Phoenix CSU Constanta, CS Rapid Bucuresti, CSU Rookies Oradea;
- Grupa B: CSM Satu Mare, CSTB Olimpia CSU Brasov, ACS KSE Tg. Secuiesc, CSM Alexandria, CS Agronomia;
Faza 1: se joaca in grupa, fiecare cu fiecare, tur-retur, si se face clasamentul; conform Ordinului comun MTS+MS actual, se vor juca turnee de 3-5 etape conform tabelei Berger; daca calendarul international al LN va permite, un turneu va fi in noiembrie si celalalt, de 5 etape, in decembrie 2020;
Faza 2: se formeaza doua grupe: primele 3 echipe din fiecare grupa din faza 1 vor forma grupa 1-6 iar celelalte grupa 7-11; se joaca fiecare cu fiecare, tur/retur, etape daca se va permite;
Faza 3: in functie de evolutia pandemiei, se va juca sub forma de play-off sau pe grupe 1-4, 5-8, 9-11 (sistem 2 turnee de 3 zile, tur/retur, sau, mai rapid sistem F4); LNBF se va termina la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai.
- CRF 2020-2021: se joaca un tur sub forma de turneu si Final 4; s-au inscris 7 echipe iar Sepsi Sic Sf. Gheorghe joaca in calificari ELW si nu joaca primul tur; celelalte 6 echipe, in urma tragerii la sorti cu capi de serie, vor forma: Grupa A (CSM Satu Mare, CS Agronomia, ACS KSE Tg Secuiesc) si Grupa B (FCC Baschet Arad, CSTBv Olimpia CSU Brasov, Phoenix CSU Constanta); turneul  de 3 zile se va desfasura in perioada 27-29 octombrie. Echipele de pe locul 1 din fiecare grupa + 1 lucky team, stabilit prin tragere la sorti dintre echipele de pe locul 2 + Sepsi Sf. Gheorghe vor juca in Final 4, in februarie/martie 2021.
In Cupa Romaniei se joaca dupa aceleasi reguli ca in LNBF (referitor la numarul de straini si regula romanilor).
- CRM 2020-2021: s-au inscris 13 echipe, se va juca un tur sub forma de turneu si apoi Final 4. Echipele vor fi impartite, in functie de clasamentul sezonului 2019-2020, in 3 grupe de 4 sau 2 grupe de 4 si una de 5 (in situatia in care U-BT Cluj nu se califica in BCL).
Grupa A (U-BT Cluj, Dinamo-Stiinta, BCMU FCA Pitesti, CSM Galati), Grupa B (CSM Oradea, Steaua, SCM Craiova, Athletic Constanta), Grupa C (BC CSU Sibiu, CSM Timisoara,  CSO Voluntari, CSM Tg Jiu)  - pentru CSM Miercurea Ciuc se va trage la sorti grupa in care va juca sau aceasta va completa locul lasat liber de U-BT Cluj (daca U-BT se califica in grupele BCL).

Primul turneu se va disputa in perioada 17-20(21) octombrie. Se joaca turneu de 3 (4) jocuri, fiecare cu fiecare, si se face clasamentul; echipele de pe locul 1 din fiecare grupa si o echipa lucky team, din cele de pe locul 2, vor merge in Final 4, in luna martie (daca U-BT Cluj se califica in BCL si nu joaca primul tur de CRM, atunci aceasta se va alatura celor 3 echipe de pe locul 1 din fiecare grupa pentru Final 4).
- LNBM 2020-2021: echipele se vor imparti in 2 grupe de 7 echipe, in functie de clasamentul sezonului 2019-2020, astfel:
- Grupa impar: U-BT Cluj, BC CSU Sibiu, Steaua, BCMU FCA Pitesti, CSO Voluntari, Athletic Constanta, CSM Miercurea Ciuc;
- Grupa par: CSM CSU Oradea, Dinamo-Stiinta, SCM Timisoara, SCM U Craiova, CSM Galati, CSM 2007 Focsani, CSM Tg. Jiu;
Faza 1: se joaca in grupa, fiecare cu fiecare, tur-retur, si se face clasamentul; conform Ordinului comun MTS+MS actual, se vor juca turnee de cate 3-5 etape, conform tabelei Berger; daca, calendarul international al lotului national de seniori va permite, atunci un turneu va fi in noiembrie iar celalalt, de 5 etape, in decembrie 2020;
Faza 2: se formeaza doua grupe: primele 3 echipe din fiecare grupa din faza 1 vor forma grupa 1-6 iar celelalte grupa 7-14; se joaca fiecare cu fiecare, tur/retur, pe sistem de etape daca se va permite;
Faza 3: in functie de evolutia pandemiei, se va juca sub forma de play-off sau pe grupe 1-4, 5-8, 9-12 (sistem 2 turnee de 3 zile, tur/retur, sau, mai rapid sistem Final 4); LNBM se va termina intre 01 - 16 iunie 2021.
Turneele de CRM si LNBM, de regula, daca programul competitional o va permite, se vor juca astfel: 3 etape (joc-joc-pauza-joc), 4 etape (joc-joc-pauza-joc-joc), 5 etape (joc-joc-pauza-joc-joc-pauza-joc).

3. Pentru buna desfasurare a competitiilor LNB si CR, masculin si feminin, se aproba cu majoritate de voturi urmatoarele:
- atribuirea organizarii turneelor se va face in baza unui caiet de sarcini in care vor fi precizate conditiile de atribuire si obligatiile organizatorului, inclusiv cele financiare;
– se introduce taxa de participare la turnee (celelalte cheltuieli de organizare vor fi impartite in mod egal la numarul de echipe participante);
- plata baremurilor de arbitraj/comisari/masa oficiala, astfel:
- la turnee, la fiecare joc, echipele vor achita jumatate/jumatate baremurile  celor care oficiaza, in baza contractelor incheiate de cluburi cu oficialii;
- la etape, baremurile vor fi achitate de echipa gazda in baza contractelor incheiate cu oficialii;
- la turnee, cu exceptia Final 4, rolul judecatorului unic va fi preluat de unul dintre comisari, nominalizat de FRB.
- regula celor doua inlocuiri medicale ce va fi aplicata in LNBM, se va aplica si pentru LNBF.

4. Se aproba cu unanimitate de voturi propunerile Colegiului Central al Antrenorilor pentru RSCN de juniori, sezonul 2020-2021.

5. Se aproba cu unanimitate de voturi pentru CN U20F, editia 2019-2020 – CSS Alexandria este declarata campioana nationala U20F; celelalte doua echipe implicate in lupta pentru podium vor ocupa locul 2.

6. Se aproba cu unanimitate de voturi pentru CN U18 F, editia 2019-2020 – se mentine ierarhia nationala de la momentul cand s-a luat decizia de a nu se mai juca din cauza pandemiei, dar fara decernarea titlului de campioana.

7. Se aproba cu unanimitate de voturi afilierea provizorie la FRB a urmatoarelor cluburi: AS BC KinderBall Academy Satu Mare; ACS Stars 2012 Iasi; CS Comunal Mosnita (Timis); ACS Lumina Wolves Sport; CSU Tg. Mures; CSU Politehnica Timisoara; ACS Ralph Brasov; ACS Premium Sibiu; CS Paldors Bucuresti; CSU Neptun Constanta.

Parteneri