Foto

DECIZII IMPORTANTE ALE FIBA EUROPE BOARD PENTRU CALENDARUL COMPETITIONAL EUROPEAN

FIBA Europe Board a avut loc in regim de videoconferinta, luni, 15 iunie, si a discutat despre mai multe puncte importante referitoare la calendarul competitional european, atat din sezonul 2019-2020, cat si din urmatorul sezon. Astfel, conform comunicatului de presa remis astazi de catre departamentul de comunicare al FIBA Europe, competitiile din cadrul cupelor europene din sezonul 2019-2020 nu vor mai fi reluate. Totodata FIBA Europe Board a stabilit si un plan pentru sezonul competitional 2020-2021, atat pentru echipele nationale, cat si pentru cele de club. Sedinta video a biroului regional european al FIBA a fost condusa de catre Turgay Demirel, presedinte FIBA Europe si vicepresedinte FIBA, fiind asistat de Hamane Niang, presedinte FIBA, Andreas Zagklis, secretar general FIBA, precum si de Kamil Novak, director executiv FIBA pentru Europa.

Conform ordinii de zi, au fost luate mai multe decizii importante, dupa cum urmeaza:


Competitii intercluburi derulate sub egida FIBA Europe

In urma recomandarilor grupului de lucru care a fost format de FIBA pentru a analiza diferite optiuni si cu sprijinul Comisiei de Competitii FIBA Europe, FIBA Europe Board a votat anularea sezonului actual din cele trei competitii intercluburi derulate sub egida forului continental si care au fost initial suspendate in martie.
Astfel sezonul 2019-2020 din FIBA Europe Cup, EuroLeague Women si EuroCup Women nu se va relua si nu vor fi desemnate campioanele. Toate echipele care se aflau in faza sferturilor de finala la momentul suspendarii competitiei vor primi puncte de clasare conform regulamentelor FIBA in vigoare.
Concentrarea FIBA Europe se orienteaza in prezent catre pregatirile pentru sezonul competitional 2020-2021 iar planurile alternative de actiune sunt:
-  sezonul competitional 2020-2021 va incepe asa cum este programat, in septembrie/octombrie, cu sau fara spectatori, in conformitate cu legislatiile locale si nationale ale participantelor.
- in cazul in care o competitie nu poate incepe in septembrie/octombrie, aceasta va fi amanata automat pentru ianuarie 2021, cu un sistem de participare redus.
- in cazul in care o competitie care incepe in septembrie/octombrie trebuie intrerupta din cauza unui nou focar de Covid-19, jocurile deja disputate vor fi luate in considerare si va fi propus un nou sistem de competitie mai scurt.
Datele pentru tragerile la sorti din noul sezon au fost stabilite provizoriu pentru 17 si 18 august 2020.

Calificarile pentru FIBA EuroBasket 2021 si FIBA Women’s EuroBasket 2021


FIBA Europe Board a analizat totodata recomandarile si planurile alternative prezentate de catre grupul de lucru si Comisia de Competitii FIBA Europe cu privire la ultimele ferestre din cadrul FIBA EuroBasket 2021 Qualifiers, respectiv FIBA Women’s EuroBasket 2021 Qualifiers, si posibilul impact suplimentar produs de pandemia Covid-19.
Astfel, pentru ferestrele din noiembrie 2020 si februarie 2021 din cadrul calificarilor pentru FIBA Women’s EuroBasket 2021:
- Fereastra din noiembrie se va juca asa cum este programata, cu sau fara spectatori sau cu un numar limitat de spectatori, tinand cont de legislatiile locale si nationale.
- in cazul in care fereastra din noiembrie 2020 nu se poate desfasura, aceasta va fi amanata pana in februarie 2021. In acest caz, se vor juca patru meciuri in fereastra din februarie 2021, pe durata a 15 zile. Fereastra va incepe, duminica, 31 ianuarie, cu zile de jocuri, joi, duminica, miercuri si sambata. Sportivele vor reveni la cluburile lor, duminica, 14 februarie.

Pentru ferestrele din noiembrie 2020 si februarie 2021 din cadrul calificarilor pentru FIBA EuroBasket 2021:
- Fereastra din noiembrie 2020 se va juca asa cum este programata, cu sau fara spectatori sau cu un numar limitat de spectatori, tinand cont de legislatiile locale si nationale.
- In cazul in care fereastra din noiembrie nu se poate desfasura, meciurile ferestrei din noiembrie vor fi reprogramate pentru fereastra din februarie, iar partidele care erau initial in fereastra din februarie vor fi amanate pana in iulie 2021, in cadrul unei ferestre care va fi programata intre sfarsitul Turneului olimpic de calificare si inceputul Jocurilor Olimpice de la Tokyo.


Nu in ultimul rand, FIBA Europe Board a mai decis ca FIBA Women’s European Championship pentru tarile mici sa se desfasoare, in perioada 15-20 iunie 2021, in Nicosia (Cipru), iar competitia similara masculina sa se deruleze, in perioada 28 iunie – 3 iulie 2021, in Limerick (Irlanda).

Parteneri