Foto

Doliu in baschetul romanesc: a murit Horatiu Giurgiu

In aceasta dimineata s-a stins din viata, cu doua saptamani inainte de a implini 86 de ani, una dintre legendele baschetului romanesc, profesorul Horatiu Giurgiu. Antrenorul cunoscut de apropiati sub numele de alint "Bigu" a "slefuit" jucatori emblematici ai baschetului romanesc, precum Constantin "Titi" Popa, Gherasim Tzakis, Mircea Ivanov, Cornel Alecu si Uche Ihedindu.

Produs al scolii din Tg. Mures, "Bigu" a facut primul pas spre performanta la Dinamo Oradea sub bagheta cunoscutului “Tutu” Constantinescu. Calitatile si indemnanarea il propulseaza destul de repede spre Bucuresti. Ofertat prima oara de CCA, Horatiu Giurgiu ramane totusi fidel liniei dinamoviste si alege, dupa o Dinamoviada, sa fie pregatit de regretatul Dan Niculescu la echipa din Sos. Stefan cel Mare. La Dinamo, aduna sapte titluri nationale in disputele directe cu Steaua, intr-o perioada in care “razboiul” celor doua mari rivale se juca an de an cu casa de bilete inchisa! Evident, gratie valorii sale, este cooptat si in Nationala Romaniei, unde nu ii este rusine sa fure meserie de la “veteranii” Nedeff, Niculescu sau Folbert. Rapid, ajunge sa se impuna alaturi de bunul sau amic si coleg de camera, regretatul Horia Demian, dar si de alti mari baschetbalisti. La numai 33 de ani, decide sa atarne ghetele in cui... Numai ca, dragostea fata de baschet nu-l lasa sa paraseasca definitiv sportul care l-a consacrat si intra plin de sperante in familia antrenorilor. Cu un tact pedagogic deosebit, “Bigu” s-a apropiat repede de mai toti copii care jucau pe maidanul din Parcul Titanii. Formeaza Casa Pionierilor 3, unde a crescut o generatie de exceptie, in frunte cu Gherasim Tzachis si Titi Popa, iar terenurile de baschet din Parcul Titanii devin celebre si neincapatoare. Dupa ce aduna mai multe trofee nationale cu CP 3, decide sa se “mute” cu toti sportivii la CSS 4, unde formeaza cu Liviu Calin si Dan Sandulache cateva echipe de exceptie. Astfel, In 40 de ani de antrenorat a reusit sa scoata talente pe banda rulanta, fiind apreciat de toata lumea.

Palmaresul lui Horatiu Giurgiu include 7 titluri de campion national (ca jucator) si 16 titluri nationale ca antrenor. A antrenat timp de 15 ani loturile nationale de cadeti si juniori  ale Romaniei, perioada in care a colaborat cu Mihai Bolcu, Liviu Calin, Ion Adrian, Ioan Valerian si Octavian Serban.

Mai multe detalii din cariera lui Horatiu Giurgiu puteti regasi in interviul-eveniment acordat acum 12 ani site-ului nostru frbaschet.ro

Corpul neînsuflețit al lui Horațiu Giurgiu este depus la capela Bisericii Mărcuța din București (vizavi de Spitalul de Urgență "Sfântul Pantelimon"). Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Mărcuța, sâmbătă 30 martie, la ora 12:30.

Parteneri