Foto

Esec la Cluj-Napoca impotriva Luxemburgului

Nimic nu parea ca poate strica sarbatoarea debutului selectionerului Mihai Silvasan pe banca tehnica a echipei nationale in fata concitadinilor lui din Cluj-Napoca. Tricolorii au controlat aproape intreaga partida, dar au pierdut dupa o repriza de prelungiri, 72-76, cu Luxemburg, in primul meci al Grupei B din cadrul FIBA Basketball World Cup 2027 European Pre-Qualifiers.

3006 fani au fost prezenti in BTarena pentru a incuraja echipa nationala. Printre ei - numeroase foste glorii ale baschetului din Cluj sau din zona Ardealului, invitate special de Federatia Romana de Baschet si rasplatite cu aplauze de inimosul public din Cluj-Napoca. Nu putine au fost aplauzele si pentru componentii echipei nationale care a avut in Emanuel Cate principala "gura de foc", jucătorul lui U-BT partida cu un impresionant index +30 la Eficienta, dupa cele 25 de puncte si 8 recuperari. Pe locul 2 la acelasi capitol al eficientei s-a situat rapidistul Tudor Girbea: +14, cu 5 puncte si 11 recuperari. Pentru Romania au mai inscris: Richard 10p, Kuti 8p, Uta 8p, Tohatan 7p, Grasu 3p, Dinu 3p, Diculescu 2p, Somacescu 1p.

Meciul a fost unul fara un ridicat grad de spectaculozitate, aspect la care doar o patrundere a lui Tohatan a facut deliciul fanilor. In rest jocul a fost unul de uzura, extrem de fizic, dar in care elevii lui Silvasan au parut mai precisi, asa ca in minutul 32 diferenta crescuse la 23 de puncte in favoarea Romaniei, 61-38. Au urmat opt minute de cosmar, care au consemnat un partial de 6-29 (!), cu precizarea ca Luxemburg a preluat conducerea pe tabela, prima data in joc, cu 51 de secunde inainte de final. Nandor Kuti a reusit sa inscrie in ultimele secunde ale timpului regulamentar, prelungind sperantele fanilor cu inca 5 minute, ale reprizei de prelungiri. Nimic nu s-a schimbat insa in cursul jocului la conducerea caruia se instalase echipa oaspete.

Luxemburg s-a impus cu 76-72, la finalul unui meci despre care pivotul Clancy Rugg a afirmat ca este una dintre cele mai frumoase victorii la care a luat parte, in intreaga lui cariera.

Doua debuturi la nationala de seniori

Partida de astazi a consemnat si debutul a doi foarte tineri sportivi, componenti de baza ai nationalelor de juniori, la echipa nationala de seniori: Tudor Somacescu (18 ani, Rapid Bucuresti) a marcat 1 punct si a reusit 3 recuperari in cele 10:54 minute petrecute pe parchet. Si mai tanarul Codrut Dinu (16 ani, CSM Petrolul Ploiesti) a contribuit cu 3 puncte si 2 pase decisive.

Silvasan: "Este vina mea"

La finalul meciului, la conferinta de presa, selectionerul Mihai Silvasan a declarat: "E destul de dureros ce s-a intamplat in ultimele 7-8 minute, dar cu siguranta, e vina mea ca am pierdut acest meci. Jucatorii chiar au avut o atitudine exemplara. Cat timp vor fi cu mine, ca antrenorul lotului national, nu vreau ca cineva sa stea cu capul plecat de rusine. Ca natie, in baschet, suntem unde suntem. Ceea ce putem noi controla e atitudinea pe care o aratam atunci venim la echipa nationala, atitudinea de la antrenamente, atitudinea de la meciuri. Cred eu ca aici pot sa dau nota 10, sincer, jucatorilor mei. Au fost minunati in aceste zile de pregatire, au fost minunati 30 de minute din acest meci. Au jucat un baschet de calitate, chiar daca, din punct de vedere ofensiv, nu am fost extrem de productivi. Insa lucrurile pe care le-am pregatit si pe care ni le doream, adica aparare agresiva, sa nu primim cosuri usoare, au functionat foarte bine. Din pacate, nu am reusit sa trecem acel blocaj in care nu am dat niciun punct. Au avut un run de 20-0, nu am reusit sa dam niciun punct in multe minute de joc. Desi am creat ceva aruncari libere, insa zona lor nu ne-a permis foarte mult sa jucam in interior, ne-a impins sa aruncam de-afara si, din pacate, nu am reusit sa fructificam multe din ocazii. Insa asta e baschetul. Le-am spus jucatorilor ca astept sa ii revad la urmatoarea fereastra sau la urmatoarea perioada de pregatire si ca astept sa lucrez cu ei pentru ca mi-a facut placere si cred eu ca putem fi mult mai buni de-atat. Altceva nu avem ce face acum decat sa controlam reactia pe care o avem la aceasta infrangere. Sa stam pozitivi, sa stam impreuna si sa mergem inainte, pana la urma”.

Urmatoarele meciuri, in noiembrie

Romania va juca urmatoarele doua meciuri din Grupa B a FIBA Basketball World Cup 2027 European Pre-Qualifiers in noiembrie, ambele in deplasare: Norvegia - Romania (21.11) si Luxemburg - Romania (24.11). Adeasta faza a pre-calificarilor se va incheia pe 23 februarie 2025, cu meciul Romania - Norvegia.

Parteneri