Foto

Numeroase personalități prezente la lansarea proiectului "gROwth"

În somptuoasa sală a "Drepturilor Omului" din Palatul Parlamentului a avut loc astăzi evenimentul de lansare a proiectului educațional "gROwth", inițiat de Federația Română de Baschet și finanțat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Conferința a fost deschisă de Carmen Tocală, președintele Federației Române de Baschet: "Este important nu numai pentru baschet, ci şi pentru viitorul societăţii. Am început cu Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, sper eu ca în şase luni să adăugăm federaţia de baschet din Republica Moldova, prezentă astăzi aici, şi federaţia internaţională, evident, de la care vom avea suport, şi Ministerul Educaţiei şi Sportului din Republica Moldova. Educaţie prin sport înseamnă să încercăm să facem selecţie împreună, să vorbim aceeaşi limbă, se învaţă terminologia baschetbalistică, se predă în limba română. Antrenorii vor veni la noi în ţară, ne vom pregăti la comun şi managerii. Finanţarea vine din partea Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, este un început de drum şi pentru dânşii, şi pentru noi".

În baza parteneriatului vor exista echipe de copii şi juniori din Republica Moldova care vor participa la acţiunile organizate de Federaţia Română de Baschet. "Avem parte de educaţie financiară comună, pentru sportivi din Republica Moldova şi România, au nevoie toţi. Vrem ca tinerii să devină antreprenori, să rămână în sport, să aibă propriile lor cluburi şi trebuie să întoarcă ceva sportului. Pentru societatea noastră sunt convinsă că va fi un mare câştig. Va exista o colaborare între Federaţia Română de Baschet şi cea din Moldova, la babybaschet şi minibaschet. Echipele de 8, 12 ani din Republica Moldova vor veni aici, echipa de U18 va veni în pregătire cu echipa noastră. Vă recunosc cu sinceritate că motivaţia este mai mare de partea copiilor din Republica Moldova şi sunt convinsă că vor face un transfer motivaţional şi către noi. Şi în eventualitatea că devin români vor avea şi ei de câştigat, pentru că vor juca pentru România. Vom face şi schimb de experienţă şi schimb de jucători", a adăugat Carmen Tocală.

A urmat la cuvânt Adeline Dan, reprezentând Cancelaria Primului-Ministru, secretarul de stat transmițând aprecierea premierului pentru acest proiect.

Adrian Dupu, secretar de stat în Guvernul României, la Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, a afirmat că nu este prima acţiune a instituţiei pe care o conduce în privinţa colaborării între cele două state în domeniul sportiv: "Unul dintre pilonii pe care ne bazăm noi la Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova este educaţia şi încercăm tot felul de metode noi, de a ţine pasul cu vremurile. Avem educaţie prin teatru, avem educaţie prin sport, de data aceasta. Vorbim despre un proiect de educaţie prin sport. Nu este primul de acest fel, anul trecut am organizat o conferinţă cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, prin care am adus olimpicii noştri la Chişinău să le vorbească tinerilor despre ceea ce înseamnă performanţă şi educaţia care duce la performanţă. Astăzi iată-ne la lansarea unui nou proiect de educaţie cu federaţia de baschet prin care ne dorim să ajungem nu doar în Chişinău, ci şi în comunităţi din afara Chişinăului, să ajungem la cât mai mulţi tineri, tocmai pentru că noi considerăm că educaţia este esenţială în dezvoltarea unei societăţi. Considerăm că sportul nu este doar o petrecere a timpului liber, ci un mod de a ne construi caracterul", a declarat Adrian Dupu.

Acesta a precizat că DRRM va finanţa acest proiect şi va asigura totodată asistenţă pentru implementarea lui: "Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova a finanţat acest proiect în mare parte şi bineînţeles că, fiind acolo permanent prezenţi, suntem şi cei care facilitează într-un fel sau altul implementarea proiectului. Îi ajutăm, îi sprijinim prin experienţa pe care o avem. Sportul este unul dintre cei mai buni ambasadori pe care îi avem şi faptul că sportul îi aduce mai aproape de noi, îi aduce mai aproape şi de Uniunea Europeană".

Alexandru Abramciuc, președintele Federației de Baschet din Republica Moldova, a ținut să precizeze: "Această inițiativă remarcabilă marchează un pas esențial în dezvoltarea baschetului în țara noastră și reprezintă un exemplu elocvent de solidaritate și colaborare între comunitățile noastre sportive. Participarea noastră în proiectul "gROwth" aduce cu sine multiple beneficii care se extind dincolo de terenul de baschet. Acest proiect contribuie nu doar la îmbunătățirea abilităților sportive ale participanților, ci și la crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea personală și profesională a acestora. Prin intermediul schimburilor de experiențe educaționale și sportive, competițiilor și evenimentelor organizate în comun, ne asigurăm că tinerii noștri sportivi primesc oportunități valoroase de creștere și învățare. Proiectul "gROwth" facilitează, de asemenea, schimbul de cunoștințe și cultură între comunitățile de baschet din România și Republica Moldova. Această interacțiune constantă și constructivă ne ajută să învățăm unii de la alții, să împărtășim cele mai bune practici și să construim relații durabile care vor contribui la dezvoltarea armonioasă a baschetului în ambele țări. În final, doresc să subliniez că toate aceste eforturi comune contribuie la consolidarea relațiilor dintre România și Republica Moldova, construind punți de încredere și prietenie. Parteneriatul nostru este un exemplu de cum colaborarea poate aduce beneficii reciproce și poate construi un viitor mai bun pentru ambele națiuni".

Au mai luat cuvântul, în cadrul evenimentului: Sergiu Gurin (secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova), Octavian Dragomir - director economic Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Daniela Marcu, consilier în Ministerul Educațieim, Monica Stănescu, prorector al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, Radu Bidiugan - directorul Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport, Anamaria Popa, președinte Asociația Cetatea Voluntarilor, reprezentanți ai Biroului de Turism pentru Tineret.

Proiectul "gROwth - Investim în viitor" este o iniţiativă ce promovează şi facilitează exprimarea, dezvoltarea şi păstrarea identităţii lingvistice, etnice şi culturale a cetăţenilor din Republica Moldova, prin consolidarea legăturilor cu România. Acesta include evenimente culturale şi lingvistice, schimburi educaţionale şi sportive, competiţii şi evenimente sportive, dezvoltarea antreprenoriatului în sport şi îmbunătăţirea infrastructurii sportive.

Scopul principal al proiectului este de a crea un mediu propice pentru dezvoltarea personală şi profesională a participanţilor. Grupul ţintă în acest proiect este format atât din copii şi tineri, adulţi dar şi vârsta a treia: profesori, antrenori, sportivi, elevi, studenţi, oficiali ai jocului de baschet, voluntari.

Parteneri