Foto

Locul 4 pentru Romania la FIBA U16 European Championship 2023

Reprezentativa de cadeti a tarii noastre avea ascendentul moral asupra Georgiei - pe care o invinsese in faza grupelor - inaintea noului meci de la FIBA U16 European Championship 2023 Division B, unul acum cu o miza mult mai mare: medaliile de bronz.

Iar prima parte a "finalei mici" parea sa confirme faptul ca tricolorii pot invinge din nou ambitioasa nationala estica; Romania a castigat primul sfert si a ramasa in avantaj si dupa spectaculosul sfert doi (in care s-au inscris, in total, 53 de puncte).

Doar ca, dupa pauza, baietii nostri au fost de nerecunoscut. Georgia avea, dupa 6 minute si 30 de secunde, 13-1, iar tinerii nostri Vulturi incercau sa gaseasca solutii pentru a ramane in joc. Situatia a devenit dramatica in ultimul sfert, Romania alergand dupa egalarea pe care au obtinut-o abia cu 30 de secunde inainte de finalul timpului regulamentar, dupa o aruncare de trei puncte reusita de Dinu.

Cei peste 2500 de spectatori care au luat loc in tribunele Pitesti Arena au jubilat, insa doar pentru un sfert de minut. Adversarii au trecut inapoi la conducere dupa doua aruncari libere transformate in urma greselii personale a lui Dubuc, iar Romania mai avea doar 15 secunde pentru a forta macar trimiterea meciului in prelungiri. Solutia aleasa de staff-ul tehnic a fost fortarea unei aruncari de la distanta, care sa aduca ravnitele medalii de bronz la gatul baietilor nostri; Dinu nu a mai gasit de aceasta data tinta, iar Georgia a reusit victoria care i-a urcat pe a treia treapta a podiumului Campionatului European de la Pitesti.

Scor final: Romania - Georgia 68-70 (16-12, 25-28, 6-15, 21-15). Pentru tricolori au inscris: Dinu 31p 4x3, Dubuc 10 p 1x3, Rosu 9p 1x3 11 rec, Matea 6p, Brailescu 5p 1x3, Voiculescu 3p, Buboiu 2p, Constantinescu 2p.

Croatia si Bulgaria au promovat in Divizia A

In finala FIBA U16 European Championship 2023 Division B, Croatia a depasit Bulgaria 85-67, stabilind astfel ordinea finala din fruntea clasamentului competitiei continentale de la Pitesti. Ambele finaliste au promovat in Divizia A valorica, acolo unde vor evolua in editia de anul viitor.

Codrut Dinu, in All Star Five

Pe parchetul de la Pitesti Arena a urmat festivitatea de premiere. Dupa ce Emir Turam, FIBA Crew Chief Commissioner, l-a felicitat pe managerul turneului, Liviu Puicu, secretar general adjunct al Federatiei Romane de Baschet, a fost acordat premiul Fair Play, pentru Michael Lynch, antrenorul nationalei Irlandei.

Au urmat momentele dedicate tinerilor sportivi. Liviu Puicu impreuna cu Steffano Cazzaro (FIBA Commissioner) au anuntat echipa ideala a turneului: Codrut DINU (Romania), Avtandil BAKHTADZE (Georgia), Ivaylo SKRINSKI (Bulgaria), Roko JEMO si Borna KATANOVIC (ambii din Croatia), ultimul fiind desemnat si MVP-ul competitiei si primind trofeul aferent de la managerul general al Federatiei Romane de Baschet, Catalin Burlacu.

Ocupantele locurilor de pe podium au primit apoi medaliile mult ravnite.

Primarul Municipiului Pitesti, Cristian Gentea, a fost cel care a decernat medaliile de aur, in vreme ce marele trofeu al FIBA U16 European Championship 2023 Division B a fost decernat de Carmen Tocala, presedintele Federatiei Romane de Baschet si vicepresedinte al FIBA Europe.

Parteneri