Foto

Practica, teorie si recreere in Programul National de Selectie U14 de la Ploiesti

Duminica a fost o zi plina atat pentru tinerii baschetbalisti care participa la Trialul U14, cat si pentru toti membri colectivului tehnic implicati in selectia si pregatirea potentialilor viitori componenti ai nationalelor de juniori ale Romaniei. Dis de dimineata, terenurile din Parcul Municipal Ploiesti Vest au fost din nou asaltate de sportivii veniti din intreaga tara pentru a-si etala cunostintele baschetbalistice iar spre orele pranzului au fost rostite de specialistii prezenti cele 96 de nume ale copiilor care au selectionati sa intre in faza a doua a Programului National de Selectie U14, cea de pregatire unitara si centralizata programata sa se desfasoare in perioada 6-10 septembrie 2021.


Baschet pe Bulveradul Castanilor

Dupa ce au aflat rezultatele evaluarilor, cei 96 de sportivi selectati de colectivul tehnic sa ramana in continuare la Ploiesti s-au bucurat de o dupa-amiaza libera. Si cum poti sa te bucuri mai bine de agrement intr-o zi de duminica in municipiul prahovean? Mergand pe Bulevardul Castanilor, o zona centrala inchisa circulatiei pentru zilele din final de saptamana si in care se promoveaza sportul, miscarea si voia buna.

Asadar, profitand de evenimentul “Weekend pe Bulevardul Castanilor”, o initiativa laudabila a Primariei Municipiului Ploiesti, tinerii sportivi s-au recreat respirand un aer curat, fara noxe, intr-o zona centrala inchisa traficului rutier. Si, evident, s-au strans repede pe cele doua terenuri de baschet si sub supravegherea antrenorilor si a managerului general FRB, Catalin Burlacu, au incins jocuri de baschet fara o miza anume.

Astfel, timp de mai bine de o ora, au promovat sportul si miscarea in aer liber, reusind si sa se mai destinda dupa trei zile in care au dat tot ce au avut mai bun pentru a fi selectionati.


Trunic a impartasit cateva secrete antrenorilor romani  

Reveniti la Hotelul Central, tinerii baschetbalisti au intrat la odihna, in vreme ce toti cei 23 de antrenori din colectivul tehnic, impreuna cu reprezentantii FRB, dar si cu antrenorul grec Molyvdas Athanasios, au asistat la prima sesiune de teorie sustinuta de renumitul lector FIBA din cadrul programului FIBA Europe Coaching Clinic, sarbul Nenad Trunic. Fost coleg in nationala largita de cadeti a Iugoslaviei cu legendarii Vlade Divac, Toni Kukoc, Dino Radja si Aleksandar Djordjevic, sportivul Nenad Trunic a devenit peste ani un antrenor preocupat de slefuirea tinerelor talente iar in 2006 a scris prima sa carte, "Training of young basketball players of different age categories”. A devenit unul dintre cei mai apreciati lectori FIBA in cadrul FECC iar acum a venit din nou in Romania (n.n. - Trunic a mai fost prezent in tara noastra cu ocazia Campionatului European U20 de la Pitesti) sa impartaseasca tehnicienilor prezenti in Programul National de Selectie U14 din tainele muncii de antrenor.

Vreme de doua ore, Nenad Trunic a prezentat o tematica interesanta bazata pe “Talent criteria and selection in basketball”. A explicat pe larg de ce este foarte buna o selectie la U14 pentru a creste ulterior potentialul jucator selectionabil in nationala U16, dupa opinia sa fiind necesara o perioada de trei ani pentru a creste si invata un sportiv pentru nationala de cadeti. A atins mai multe puncte, trecand prin tehnica individuala si de grup, la dezvoltarea abilitatilor unui sportiv talentat sau muncitor. In opinia sa, exercitiile de tehnica fundamentala, de pregatire fizica adecvata si intensitatea ridicata nu pot lipsi niciodata din antrenamentul juniorilor mici. In plus, Trunic a subliniat si unele greseli facute la antrenamente. "O alta greseala comuna in predare este viteza si intensitatea ... acest lucru este bun, dar nu este primul pas, ci este abia al treilea pas. Primul pas este tehnica buna. Apoi repetitii si abia dupa aceea cresterea intensitatii”, mentioneaza Trunic in mai toate sesiunile legate de baschetul juvenil. Luni si marti, lectorul Nenad Trunic va sustine alte sesiuni, atat practica, cat si teoretica, urmand sa impartaseasca din cunostintele sale tuturor celor care alcatuiesc la Ploiesti colectivul tehnic din Programul National de Selectie U14, precum si tinerilor sportivi care aspira la tricoul nationalei Romaniei.

 

Foto - Traian Racu (copyright frbaschet.ro)

Parteneri