Foto

Probleme cauzate de coronavirus in lotul convocat de selectionerul Tudor Costescu

Nationala de baschet a Romaniei a intrat de patru zile in cantonament inchis la Bucuresti in vederea pregatirilor pentru meciurile cu Polonia si Spania din cadrul FIBA EuroBasket 2022 Qualifiers. In pofida masurilor de preventie din “bula epidemiologica” creata pentru Vulturi atat la Rin Grand Hotel, cat si la Arena de Baschet, trei dintre jucatorii convocati pentru actiunea de la Valencia au avut rezultate pozitive la testarile RT-PCR comandate de Federatia Romana de Baschet pentru ca antrenamentele sa inceapa in siguranta. In prezent, toti cei trei sportivi se afla in carantina la domiciliile lor, parasind cantonamentul cu respectarea procedurilor de transportare a pacientilor pozitivi.

Astfel, imediat dupa incheierea turneelor preliminare din CRBM, toti jucatorii convocati de Tudor Costescu pentru pregatirea meciurilor din Spania s-au prezentat la Bucuresti si au efectuat o prima testare RT-PCR, in data de 14.11.2020, tocmai pentru ca antrenamentele Vulturilor sa fie ferite de probleme legate de COVID-19. Din pacate, rezultatele de la prima testare au scos in evidenta si doua rezultate pozitive, astfel ca staff-ul FRB a intervenit si a organizat transferarea celor doi sportivi la domiciliile lor, pentru a intra in carantina de 14 zile, in vreme ce in interiorul cantonamentului inchis au fost luate masuri de prevenire a raspandirii Sars Cov-2, mai multi sportivi intrand in izolare pana la o noua testare.

Dupa alte 48 de ore, in data de 16.11.2020, a fost organizata a doua testare RT-PCR, obligatorie prin protocolul FIBA inaintea participarii in competitii continentale. De aceasta data, un alt international roman aflat in cantonamentul inchis a avut rezultat pozitiv, urmandu-se aceeasi procedura (transport cu Ambulanta la domiciliul de resedinta pentru intrarea in carantina de 14 zile). In paralel, au fost luate si alte masuri de reorganizare a cantonamentului, astfel ca pregatirea nationalei se va derula in urmatoarele zile doar cu sportivii care au fost declarati vindecati (cu istoric Covid-19), in vreme ce restul Vulturilor ramane in izolare pana la o noua testare.

Totodata, au fost chemati de urgenta alti doi sportivi aflati pe lista de astepare, Stefan Grasu si Tudor Girbea, care au avut rezultate negative in 16.11.2020 si prezinta istoric epidemiologic.

Tinand cont si de consultarile permanente cu specialistii din domeniul medical (n.n. – epidemiologul Valeriu Gheorghita si doctorul Vasile Osean), maine dupa-amiaza intreaga echipa va efectua o testare serologica pentru anticorpi, iar vineri dupa-amiaza, in 20.11.2020, va fi efectuata o ultima testare RT-PCR inainte de plecarea la Valencia.

Pe de alta parte, reamintim ca pe lista de asteptare pentru o posibila convocare de urgenta la echipa nationala se mai afla alti sapte sportivi, care sunt in prezent la echipele lor de club, sase dintre acestia avand rezultate negative la testarea RT-PCR din data de 16.11.2020, astfel ca raman in continuare in atentia selectionerului Tudor Costescu.

Parteneri