Foto

Importante schimbări în statutul FIBA Europe

Adunarea Generală a FIBA Europe din 2024 a ratificat o serie de schimbări în statutul organizației care coordonează baschetul continental. La ședința desfășurată în weekend la Portoroz (Slovenia), federațiile afiliate au aprobat prin vot aceste schimbări, prezentate de avocatul FIBA Europe prof. dr. Peter Duvinage, primind totodată recomandarea de a adopta aceste modificări și în organizațiile naționale.

Printre cele mai importante modificări de statut se numără diferențierile clare între structurile de conducere, cele operaționale, și structurile consultative:

- comisiile permanente au doar rol consultativ, nu decizional
- secretarul general si conducatorul departamentului tehnic fac part din Board, dar fără a avea drept de vot
- nicio persoană aflată în relație contractuală cu federația nu poate reprezenta o structură afiliată la Adunarea Generală
- președintele nu are rol executiv
- în cazul în care președintele se află în situația de a nu-și putea îndeplini atribuțiile, locul său este luat de persoana cu cea mai mare experiență sau cea mai îndelungată prezență în structurile de conducere

La Adunarea Generală FIBA Europe, Federația Română de Baschet a fost reprezentată de managerul general Cătălin Burlacu, alături de Marius Toma și Anca Stoenescu, în vreme ce Carmen Tocală a participat în calitate de vicepreședinte FIBA Europe și membru în Board-ul organizației, precum și de președinte al Comisiei Feminine FIBA Europe.

La recomandarea FIBA Europe, dar și ținând cont de adresa Agenției Naționale pentru Sport prin care președintele Elisabeta Lipă solicită fiecărei federații naționale să își armonizeze statutul în concordanță cu cel al federației internaționale la care este afiliată, Federația Română de Baschet a început să elaboreze draftul noului statut. Înainte de prezentarea propunerii spre aprobare de către Adunarea Generală, Federația Română de Baschet va publica draftul documentului pe site-ul www.frbaschet.ro pentru dezbatere publică.

Parteneri