Foto

Secretarul general FIBA, Andreas Zagklis, va sosi in Romania

Secretarul general al Federatiei Internationale de Baschet, domnul Andreas Zagklis, impreuna cu reprezentantul pentru relatii externe al forului international, domnul Michel Filiau, vor efectua o vizita de lucru in Romania, reprezentantii de marca ai FIBA urmand sa soseasca pe Aeroportul International Otopeni, astazi, dupa miezul noptii. Este prima vizita oficiala pe care conducatorul executiv al FIBA o efectueaza in 2022, un an aniversar pentru forul international, FIBA sarbatorind 90 de ani de la infiintare. Fiind membru fondator al FIBA, alaturi de alte sapte federatii nationale (din Cehoslovacia, Argentina, Grecia, Italia, Letonia, Portugalia si Elvetia) care au semnat actul constitutiv al forului international in data de 18 iunie 1932, Federatia Romana de Baschet considera ca aceasta vizita este o recunoastere importanta adusa baschetului autohton, Romania fiind prima tara pe care conducerea FIBA o viziteaza in traseul acestui an aniversar.

In acest sens, tinand cont de faptul ca Federatia Romana de Baschet deruleaza mai multe proiecte si programe de dezvoltare si promovare a baschetului, precum si de faptul ca suntem considerati la nivelul FIBA foarte buni organizatori de evenimente internationale de anvergura, Romania urmand sa gazduiasca si in acest an un Campionat Mondial U23 de Baschet 3x3, dar si un Campionat European U18 de baschet masculin, secretarul general Andreas Zagklis va avea in cursul zilei de marti un program cu mai multe intalniri la cel mai inalt nivel.

Marti, 11 ianuarie, conducatorul executiv al FIBA, Andreas Zagklis, insotit de reprezentantii Federatiei Romane de Baschet, in frunte cu presedintele Emilia Carmen Tocala si secretarul general Dan Berceanu, dar si cu vicepresedintii Alina Moanta si Mircea Cristescu, este asteptat la o intalnire cu Prim-Ministrul Guvernului Romaniei, domnul Nicolae Ciuca. Totodata, Andreas Zagklis are mai multe intalniri programate in cursul zilei: cu ministrul sportului, domnul Eduard Novak, cu primarul general al Capitalei, domnul Nicusor Dan, precum si cu reprezentatii Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, presedintele Mihai Covaliu si secretarul general George Boroi, dar si cu alte personalitati.

Tematica intalnirilor din agenda de lucru de marti cuprinde mai multe puncte importante de discutie, dupa cum urmeaza:
- Sustinere guvernamentala a Planului strategic de dezvoltare a baschetului, dar si a Planului Operational al Federatiei Romane de Baschet pe termen mediu si lung.
- Sustinere guvernamentala pentru depunerea candidaturii la organizarea Campionatului Mondial de Baschet masculin din 2027 in Romania.
- Informari despre stadiul organizarii in Romania a Campionatului Mondial U23 de Baschet 3x3, octombrie 2022, precum si a Campionatului European U18 de Baschet masculin, august 2022.
- Oportunitati privind derularea unor proiecte si programe de dezvoltare si promovare a baschetului in Romania, atat in planul performantei sportive, cat si al educatiei si al voluntariatului sportiv, precum si demararea unui proiect de introducere a baschetului in scolile si liceele din Romania.

“Este o mare onoare si totodata o mandrie aceasta vizita la inceput de an aniversar pentru FIBA, forul international sarbatorind 90 de ani de la infiintare. Vizita domnului secretar general Andreas Zagklis demonstreaza ca Romania si baschetul romanesc sunt parteneri importanti pentru FIBA iar intalnirea la nivel inalt cu Prim-Ministrul Guvernului Romaniei este o borna importanta pentru proiectele noastre de viitor. Prin Strategia FRB vizam atat dezvoltarea si promovarea baschetului in continuare, cat si implementarea unor proiecte si programe importante, dar si unele oportunitati de a demara procedurile pentru obtinerea organizarii unor evenimente de anvergura. Cu un punct culminant pentru 2027, unde ne dorim sa obtinem organizarea in premiera pentru Romania a Campionatului Mondial de baschet masculin - FIBA Basketball World Cup”, a declarat presedintele FRB, doamna Emilia Carmen Tocala.

Parteneri