Foto

Romania cedeaza in fata Lituaniei si Japoniei si termina pe locul 4 in Grupa B din FIBA 3x3 U23 World Cup

Nationala masculina a Romaniei a cedat sambata in fata Lituaniei, scor 13-22, si Japoniei, scor 15-22, si incheie pe locul 4 in Grupa B, ratand accesul in sferturile de finala ale FIBA 3x3 U23 World Cup 2022. Duminica sunt programate meciurile din fazele eliminatorii cu incepere de la ora 13:00, in vreme ce finalele vor avea loc de la ora 18:50. Accesul spectatorilor la evenimentul mondial de la Circul Metropolitan Bucuresti este liber.

Circul Metropolitan Bucuresti este de trei zile in centrul atentiei baschetului mondial gratie evenimentului FIBA 3x3 U23 World Cup 2022 organizat pentru prima data in istorie in tara noastra. Ca si in zilele precedente, si sambata, arena Circului a gazduit pana seara tarziu mai multe meciuri atractive din cadrul grupelor intrecerii mondiale, cei mai valorosi tineri baschetbalisti din lume incercand sa obtina victorii pentru tarile pe care le reprezinta si sa acceada, astfel, in fazele superioare. Totodata, atmosfera destinsa a fost intretinuta pe intreaga durata a zilei de acordurile muzicale care rasunau pana in parcul Circului, precum si de momente extrabaschetbalistice oferite de artistii Circului Metropolitan, care au asigurat buna dispozitie intre meciuri. Si asta, in vreme ce pe holuri, zeci de copiii s-au bucurat de concursuri de aruncari, de dueluri interesante pe platforma NBA 2k, precum si de goana dupa autografe din partea favoritilor. Rand pe rand, au intrat astazi in arena echipele masculine si feminine din Grupele B si D din cadrul FIBA 3x3 U23 World Cup 2022, miza fiind clasarea pe unul din primele doua locuri in serii si implicit calificarea in sferturile de finala programate sa se dispute duminica.

Spre seara, intr-o atmosfera incendiara, generata de un public mult mai numeros, au intrat sub luminile reflectoarelor si tinerii componenti ai nationalei masculine a Romaniei, Vulturii avand de disputat ultimele doua meciuri din Grupa B, impotriva Lituaniei si Japoniei, partide extrem de importante pentru economia calificarii. Dupa o victorie cu Chinese Taipei si un esec cu Egiptul in rundele inaugurale, tinerii tricolori au revenit astazi in arena mai intai pentru confruntarea cu Lituania, una dintre favorite din cursa pentru podiumul mondial. Sprijiniti de public si evoluand in formula Christian CHITU, Alexandru COCONEA, George BLAJ-VOINESCU si Nicolae CIUCA, nationala noastra si-a etalat inca de la primele actiuni intentia de opune o rezistenta serioasa, incercand o aparare cat mai exacta. Mai pragmatici la finalizare, balticii se instaleaza la conducere, in pofida opozitiei noastre si a punctelor aduse de Blaj-Voinescu, scor 2-5, in minutul 4. Un minut mai tarziu, Chitu face ca scorul sa devina 4-8, insa adversarii pastreaza initiativa, ignorand parca sprijinul publicului, care incearca sa fie al cincilea jucator pentru echipa noastra. Coconea puncteaza si el pentru 5-10, dar minutele par sa se scurga in favoarea balticilor, care gasesc mai usor drumul spre cos si maresc diferenta la 8-15 la intrarea in ultimele trei minute de joc. In cele din urma, Lituania inchide jocul la 22-13 in favoarea sa, dupa reusita de la mare distanta semnata de Janusevicius si obtine primul loc in Grupa B, cu patru victorii din tot atatea jocuri, tot astazi balticii trecand de Chinese Taipei cu 20-16.


In ultimul meci al serii, intr-o atmosfera incendiara, Romania si Japonia au intrat in arena pentru a inchide faza grupelor, cu o miza uriasa pentru niponi, care erau in lupta indirecta cu Egipt pentru locul secund si aveau nevoie de 12 puncte, in vreme ce tinerii nostri tricolori isi doreau sa finalizeze competitia cu o victorie. Ciuca aduce primele puncte si arunca tribunele in aer, scor 2-1, Coconea si din nou Ciuca duc scorul la 4-3, Chitu mai pune un punct pe tabela, il imita si Coconea si Ciuca si scorul devine 7-6 in minutul 4. Niponii intorc rezultatul si marcheaza pentru 7-8 iar tribunele ii incurajeaza pe tricolori, care cauta sa recupereze si sa preia din nou avantajul. Din nefericire, Japonia gaseste mai usor drumul spre cos iar diferenta se mareste, scor 9-14 la intrarea in ultima jumatate a timpului regulamentar de joc. Diferenta se mentine o data cu trecerea timpului, scor 11-16 si ulterior 13-19, iar adversarii din Asia scutura plasa de la mare distanta si inchid meciul la scorul de 22-15 in favoarea lor, obtinand si calificarea in sferturile de finala.

In urma acestui rezultat, iata cum arata clasamentul final al Grupei B:
1. LITUANIA - 4 victorii (82 p)
2. JAPONIA - 3 victorii si 1 infrangere (83 p)
3. Egipt - 2 victorii si 2 infrangeri (72 p)
4. Romania - 1 victorie si 3 infrangeri (63 p)
5. Chinese Taipei - 4 infrangeri (51 p)
 
Astfel, in urma rezultatelor inregistrate in faza grupelor, iata cum arata tabloul sferturilor de finala, cu precizarea ca primele doua clasate din cele patru serii au obtinut vizele de acces in faza meciurilor eliminatorii:
Masculin
Letonia - Franta (duminica, ora 14:00)
Serbia  - Japonia (duminica, ora 14:25)
Lituania  - Germania (duminica, ora 15:50)
Polonia - China (duminica, ora 16:15)

Feminin
Franta - Japonia (duminica, ora 13:10)
Tarile de Jos - Polonia (duminica, ora 13:35)
China - Ungaria (duminica, ora 15:00)
SUA - Ucraina (duminica, ora 15:25)

Accesul publicului la intrecerile mondiale gazduite de Circul Metropolitan Bucuresti este liber iar fanii vor avea parte de un nou program in care spectacolul baschetbalistic va fi imbinat cu muzica, momente de acrobatie, jonglerie si dansuri populare romanesti, precum si cu demonstratii de slam-dunk.

Rezultate, clasamente si alte informatii sunt prezente pe site-ul oficial  al competitiei mondiale - AICI

FIBA 3x3 World Cup 2022 este organizat de catre Federatia Romana de Baschet si Sport Arena Streetball, cu sprijinul Primariei Capitalei, Directiei Cultura, Invatamant, Turism, Ministerului Sportului, Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti. Evenimentul este sustinut de: Mastercard, Banca Transilvania, Nike, Alexandrion Group, Regina Maria, The Group, Izvoarele Calimani, Red Bull, OHMA, Brenntag, Horizon. Partener media: Kiss FM. Partener global al evenimentului: Wilson.

Foto - copyright frbaschet.ro (credit Alina Cojocaru)

Parteneri