Decizii ale Biroului Federal din data de 15.06.2016

La sedinta Biroului Federal din data de 15.06.2016 au fost prezenti 12 membrii ai Biroului Federal iar in calitate de invitati au participat juristul FRB, domnul Doru Toma, si reprezentantul MTS, domnul Cristian Bocsa.
In cadrul sedintei Biroului Federal din data de 15.06.2016 au fost aprobate mai multe decizii, dupa cum urmeaza:


1. Biroul Federal aproba in unanimitate demararea proiectelor pentru juniori cu Serbia si a proiectului vizand zona balcanica, impreuna cu Turcia si alte tari din zona, cu sustinere financiara din partea FIBA, precum si contactarea unei firme de consultanta pentru realizarea unor noi proiecte de aplicare a finantarilor Erasmus, etc.

2. Biroul Federal analizeaza si discuta propunerile  presedintilor de club cu referire la sezonul 2016-2017 al LNBM, conform procesului verbal al sedintei din 11.04.2016, Oradea, propunerea de “Liga inchisa” facuta de dl Virgil Stanescu si propunerile facute de staff-ul tehnic al Lotului National de seniori.
Biroul Federal aproba in unanimitate, ca LNBM, editia 2016-2017, sa se dispute cu 12 echipe, intr-o varianta competitionala asemanatoare celei din sezonul 2015-2016, astfel:
-         tur-retur, 11jocuri +11 jocuri =22 jocuri;
-         se formeaza 2 grupe, conform clasamentului, 1-6 si 7-12;
-         se intra in grupe cu toate punctele acumulate si se joaca tur-retur, 5+5 =10 jocuri;
-         primele 2 echipe din grupa 7-12 se vor alatura celor din grupa 1-6 si vor forma grupa 1-8 de play-off, unde se va juca 3 tururi de 3/5 jocuri; etapele duble se vor juca cu o zi pauza intre ele;
-         dupa primul tur de play-off, echipele invinse nu vor mai juca;
-         echipele din grupa 9-12 nu vor mai juca pastrand locul din clasamentul grupei 7-12;
-         echipele vor putea inscrie 5 jucatori straini pe foaia de arbitraj si se va aplica regula cu minim un jucator roman pe teren, pe toata durata jocului;
-         perioada de transfer: din 16 iulie - pana cu 72 de ore inainte de primul joc din LNBM, cu o intrerupere pe perioada CE U16 de la Oradea, 03-16 august; dupa terminarea perioadei de transferari, fiecare echipa va putea face 6 inlocuiri pana in data de 28 februarie;
-         jucatorul care se transfera va primi drept de joc numai cand soseste “cartea verde” si se face dovada ca s-a achitat taxa de transfer sau taxa de jucator strain;
-         ultimele 2 echipe din clasament vor retrograda; in situatia in care dupa inceperea competitiei o echipa se retrage, sau este exclusa, atunci va retrograda doar o echipa;
SuperCupa Romaniei
,masculin, se va desfasura in jurul datei de 15 septembrie, intr-o locatie care va fi stabilita ulterior.
Cupa Romaniei,masculin, se va juca intr-o noua varianta, astfel:
- cele 4 participante in cupele europene se vor califica direct in Final 8; in turul 1 vor juca celelalte 8 echipe, conform tragerii la sorti, jocuri tur-retur; invingatoarele si cele 4 echipe direct calificate vor participa timp de 3 zile la Final 8 in luna februarie; jocurile din Final 8 se vor stabili in urma unei alte trageri la sorti; jocul pentru locurile 3-4 nu se mai disputa; echipele pot inscrie 5 jucatori straini pe foaia de arbitraj, dar vor fi obligate sa joace cu minim 2 jucatori romani pe teren, pe toata durata jocului;
- echipele din LNBM sunt obligate sa participe cu echipe satelit in Liga I de Baschet, in aceleasi conditii regulamentare ca si in sezonul trecut;
-   Biroul Federal aproba cuantumul  transelor din „Taxa de Participare” la LNBM si CR pentru sezonul 2016-2017.
- Biroul Federal aproba aplicarea acelorasi criterii si conditii de acordare a drepturilor TV din sezoanele anterioare.
 
3. Biroul Federal aproba in unanimitate ca in LNBF sa se mentina sistemul competitional din sezonul 2015-2016, cu 11 echipe, urmand ca in RSCN sa se faca modificarea ca la finalul sezonului 2016-2017 sa retrogradeze numai o echipa si sa promoveze doua din Liga I (12 echipe din 2017).
In functie de validarea inscrierii echipelor si de indeplinirea conditiilor financiare se va completa numarul echipelor participante, pana la 11, in LNBF, sezonul 2016-2017, conform regulamentelor FRB (se aproba cu 10 voturi pentru si 1 vot impotriva).
Pe langa conditiile aprobate in BF din 28.03.2016, se aproba cu vot majoritar pentru LNBF, editia 2016-2017, urmatoarele:
- LNBF se va desfasura asemanator cu sezonul trecut: tur-retur si play-off si play-out; jocurile din play-off vor fi 2/3, 2/3 si 3/5 (jocurile duble se vor desfasura in zile consecutive); dupa primul tur locurile 5-8 vor juca in continuare; play-out-ul se va desfasura dupa o formula care va fi anuntata ulterior; pe tot parcursul competitiei va fi arbitraj in 3 la toate meciurile.
In situatia in care echipa nationala feminina se califica la Eurobasket Women 2017 (incepe pe 16 iunie), atunci partea a doua a competitiei se va comprima, prin introducerea a 3 etape intermediare, astfel ca LNBF sa se termine inainte de Paste.
- perioada de transfer: din 16 iulie - pana cu 72 de ore inainte de primul joc din LNBF, cu o intrerupere pe perioada CE U16 de la Oradea, 03-16 aug; dupa terminarea perioadei de transferari fiecare echipa va putea face 6 inlocuiri pana in data de 28 februarie;
- jucatoarea care se transfera va primi drept de joc numai cand soseste “cartea verde” si se face dovada ca s-a achitat taxa de transfer sau taxa de jucator strain;
SupeCupa Romaniei, feminin, nu se mai desfasoara in acest sezon, Sepsi SIC SF Gheorghe castigand ambele trofee in editia 2015-2016.
Cupa Romaniei, feminin, se va juca, astfel: se va trage la sorti o echipa care va intra direct in turul 2; turul 1, cu 10 echipe, jocuri tur-retur, conform tragerii la sorti; turul 2, cu 8 echipe, cele 5 invingatoare si “lucky team” plus cele mai bine clasate 2 echipe invinse dupa turul 1; turneu final de 4 echipe (F4); pe toata durata competitiei arbitraj in 3 la toate meciurile.
-   Biroul Federal aproba cuantumul  transelor din „Taxa de Participare” la LNBF si CR pentru sezonul 2016-2017.
- echipele din LNBF sunt obligate sa participe cu echipe satelit in Liga I de Baschet feminin, exceptiile din sezonul trecut mentinandu-se.
 
4. Biroul Federal hotaraste in unanimitate ca echipele din LNB si Liga I, masculin si feminin, care au datorii catre FRB sa nu poata efectua transferuri sau inlocuiri de sportivi sau antrenori decat in momentul in care datoriile au fost achitate.
 
5. Biroul Federal aproba in unanimitate afilierea provizorie la Federatia Romana de Baschet a urmatoarelor structuri sportive:
a) Asociatia Baschet Club “Sonicks Junior” Barlad
b) Asociatia Baschet Club Tg Jiu
c) CSS Palatul Copiilor Constanta
d) Clubul Sportiv Sport Club Municipal Timisoara.
e) Asociatia Club Sportiv “BC Starters” Iasi
 
6. Se discuta despre eligibilitatea jucatorilor romani care pot juca pentru loturile nationale ale Romaniei, urmand ca departamentul juridic sa faca o propunere la urmatorul BF.
 
7. Biroul Federal aproba in unanimitate ca baremurile de arbitraj in sezonul 2016-2017 sa se majoreze conform Anexei 1 (juniori - 71 lei brut, Liga I - 113 brut, urmand ca ceilalti oficiali sa primeasca sume pana la procentajul prevazut de HG 1447).
 
8. Biroul Federal aproba in unanimitate sprijinirea cazului social Maria Vig (Gheorghita).
 
9. Biroul Federal aproba in unanimitate includerea turneului Bacau Streetball Challenge in calendarul competitional al FRB.
 
10. Biroul Federal hataraste cu unanimitate ca echipele care si-au castigat dreptul de participare in cupele europene si nu vor participa in competitiile FIBA sa fie sanctionate cu 25.000 de euro.
 
11. Apelul depus de CS Dinamo impotriva deciziei Comisiei de Competitii este admis partial, reducandu-se cuantumul penalizarii de la 800 la 500 de euro. Se aproba in unanimitate.
 
12. Memoriile jucatorilor Bogdan Popescu si Florin Daniel Popa impotriva clubului BC Timisoara: Biroul Federal, neavand competenta de a judeca litigiile financiare dintre cluburi si sportivi, recomanda sportivilor sa se adreseze instantelor civile. Se aproba in unanimitate.
 
13. Memoriu depus de CSS Ploiesti: este respins, cererea celor de la CSS Ploiesti nefiind in acord cu regulamentele FRB. Se aproba in unanimitate.
 
14. Biroul Federal aproba in unanimitate un amendament pentru Liga I, m si f: jucatorii din LNB care au dreptul sa participe si la Liga I vor putea participa la Turneul Final al satelitilor doar daca se face dovada ca au jucat minim 5 jocuri in Liga I, in sezonul respectiv.

Parteneri