Decizii ale Comitetului Executiv din 03.09.2018

Sedinta Comitetului Executiv al Federatiei Romane de Baschet, convocata pentru data de 03.09.2018, s-a desfasurat in Bucuresti, cu prezenta a 8 membrii ai Consiliului Director iar reprezentantul MTS, Cristian Sandu, juristul FRB, Doru Toma, si directorul economic FRB, Daniela Gradinaru, au participat in calitate de invitati.
In cadrul sedintei Comitetului Executiv din data de 03.09.2018 au fost aprobate si consemnate in procesul verbal urmatoarele decizii:
 
1. Presedintele FR Baschet, dl Horia Paun, informeaza Comitetul Executiv asupra faptului ca, din cele 14 echipe inscrise initial in LNBF, doar 13 echipe au platit taxa de participere/inscriere si devin eligibile. Dintre acestea, 10 echipe au depus si garantia (nu au depus garantia echipele Universitatea Cluj, Rapid Bucuresti, Agronomia Bucuresti). Dl Horia Paun semnaleaza Comitetului Executiv situatia echipei CSM Targoviste, referitoare la existenta unei decizii a instantei romanesti in cazul Dikeolakos, care anuleaza partial Decizia BAT, in special in legatura cu litigiul cu antrenorul Dikeolakos, care urmeaza a fi judecat ca litigiu de dreptul muncii la Tribunalul Bucuresti. Se propune suspendarea sanctiunilor FRB in cazul CSM Targoviste vs Dikeolakos, pana la solutionarea definitiva a litigiului deschis la Tribunalul Bucuresti de catre acesta. Referitor la cazul jucatoarei Matic, Comitetul Executiv constata trecerea unui termen mai mare de 3 ani de la decizia BAT si solicita conducerii CSM Targoviste sa faca dovada demersurilor facute pentru solutionarea pe teritoriu Romaniei a acestui litigiu, in termen de 15 zile. Ulterior, in baza documentelor prezentate de CSM Targoviste, FRB va putea suspenda sanctiunile FRB in cazul CSM Targoviste (cazul Matic). Avand in vedere toate acestea, se supune la vot si cu majoritate de voturi (6 voturi pentru si 2 abtineri) CSM Targoviste va fi repartizata in grupa A a LNBF.
In cazul in care CSM Targoviste nu va face dovada in cazul Matic, CSM Targoviste va fi trecuta in grupa B.
Legat de cazul ACS Sepsi Sf Gheorghe (care nu a achitat taxa de participare, crezand ca aceasta e inclusa in garantie), conducerea clubului s-a angajat sa o plateasca in cursul zilei de luni, 03 septembrie 2018. Daca vor face dovada platii, pana la tragerea la sorti, vor fi inscrisi in grupa A a LNBF. Se aproba cu majoritate de voturi.
Secretarul General FR Baschet, dl Dan Berceanu, prezinta cateva propuneri pentru desfasurarea LNBF si Cupa Romaniei:
- Cele 13 echipe vor fi repartizate astfel: 6 echipe in grupa A si 7 in grupa B; in faza a doua, grupa rosie va avea 7 echipe iar grupa galbena 6 echipe; in faza a treia, grupa 1-8 va juca sistem play-off, 3 tururi de 3/5 jocuri (jocurile duble vor avea o zi de pauza intre ele); locurile 5-8 vor juca in continuare tururi de 2/3 jocuri; locurile 9-13 vor juca pentru clasament 5 jocuri repartizate in 2 turnee, de cate 2 si 3 zile;
- LNBF va incepe in 06 octombrie 2018 si se va incheia in 21 mai 2019.
- Cupa Romaniei, feminin, se va juca astfel:
     - turul 1, 26 si 29 septembrie 2018: echipa ACS Sepsi Sf Gheorghe va sta (participanta in FIBA Eurocup Women) iar celelalte 12 echipe vor juca 6 jocuri conform tragerii la sorti;
    - turul 2, 27 februarie si 06 martie 2019: echipa care a stat in primul tur + 6 invingatoare din turul 1 + o echipa „lucky loser” vor juca 4 jocuri conform unei trageri la sorti;
    - Final 4, 30-31 martie 2019: cele 4 invingatoare din turul 2, vor juca in prima zi a Final 4 cele 2 jocuri conform tragerii la sorti; in a doua zi se va juca doar finala intre echipele invingatoare din prima zi.
Se supune la vot si se aproba cu unanimitate de voturi.
2. Secretarul general al FR Baschet, dl. Dan Berceanu, prezinta regulamentele specifice pentru LNB si Cupa Romaniei, masculin si feminin. Pe langa articolele votate deja in Consiliile Directoare anterioare, se prezinta si urmatoarele amendamente:
- Echipele din LNB si CR care nu depun garantia nu au dreptul sa transfere si sa foloseasca jucatori straini in sezonul 2018-2019 al LNB si CR; se aproba cu unanimitate de voturi;
- Echipa care refuza promovarea intr-o grupa superioara, in faza a doua sau a treia a LNB, nu va mai avea drept de inscriere in LNB sezonul urmator; se aproba cu unanimitate de voturi;
- Echipa care ramane fara antrenor principal, poate fi condusa de antrenorul secund dar in 30 de zile trebuie numit un nou antrenor principal. Dupa trecerea acestui termen pentru fiecare etapa desfasurata fara prezenta antrenorului principal, echipa este sanctionata cu suma de 1.000 de euro/joc. 
Se aproba cu unanimitate de voturi RSLNB si RSCR, masculin si feminin.
Antrenorul federal, dl Claudiu Fometescu, prezinta regulamentele specifice ale campionatelor de juniori, CN U20, CN U18, CN U16, CN U15, CN U14 si CN U13 si prezinta precizari asupra grilelor de transfer ale juniorilor. Se supune la vot si se aproba in unanimitate, sistemul de grile de transfer ale juniorilor si Regulamentele Specifice ale CN de U20, U18, U16, U15, U14 si U13.
Se aproba in unanimitate de voturi solicitarea clubului „Napoca Baschet School” Cluj-Napoca de a fi inscrisa echipa in CN U20, feminin.
3. Secretarul General FR Baschet, dl Berceanu Dan, prezinta spre aprobare procedura de solicitare/eliberare a „Autorizatiei de Sportiv de Performanta”(ASP), conform ordinului MTS nr 438/2018. Se aproba cu unanimitate de voturi (procedura se va gasi pe site-ul FRB, la sectiunea documente)
4. Se aproba cu unanimitate de voturi afilierea provizorie a urmatoarelor structuri sportive: CSM Galati si ACS Primo Ball Pitesti.
5. Secretarul General FR Baschet, dl. Dan Berceanu, prezinta solicitarea mai multor cluburi care au colaborari cu alte structuri sportive afiliate la FRB si care pentru finantarea activitatii doresc ca in legitimatiile sportivilor, la denumirea clubului, sa apara denumirea celor doua cluburi. Se discuta si se propune ca secretarul general FRB, impreuna cu departamentul Competitii si departamentul Juridic sa stabileasca o procedura clara care sa fie prezentata spre aprobare in urmatorul Consiliu Director, urmand sa fie introdusa si in RGOC.
6. Aceste decizii ale Comitetului Executiv vor fi prezentate spre informare membrilor Consiliului Director la proxima sedinta.

Parteneri