Decizii din sedinta Biroului Federal din data de 04 septembrie 2012

La sedinta de Biroul Federal din data de 04 septembrie 2012 au fost prezenti  14 membri ai BF, iar ca invitat din partea ANST a fost prezent domnul Lucian Vasiliu. In cadrul sedintei au fost aprobate mai multe decizii, dupa cum urmeaza:

1. S-au aprobat mai multe modificari in Regulamentul General de Organizare a Competitiilor de Baschet din Romania:
- au fost aprobate procedurile de transfer ale jucatorilor, atat la nivelul copiilor si juniorilor, cat si la nivelul seniorilor.
- dubla legitimare este permisa numai de la juniori la seniori.
- imprumutul de jucatori – se asimileaza transferului de jucatori si se realizeaza numai in perioada legala de transfer (se plateste taxa dubla de transfer).
- a fost aprobata procedura de plata a grilei de transfer: Jucatorul care vrea sa plece anunta clubul la care este legitimat ca doreste sa se transfere la un alt club. Clubul la care doreste sa se transfere va contacta clubul la care este legitimate jucatorul si va solicita eliberarea facturii pentru plata grilei. In cazul unui refuz din partea clubului la care este legitimat jucatorul, clubul la care doreste sa se transfere va contacta si informa FRB despre situatie. FRB va notifica clubul la care este legitimat jucatorul, solicitand eliberarea facturii, iar daca in termen de 7 zile clubul respectiv nu va da nici un raspuns, atunci jucatorul devine transferabil si se poate transfera fara plata grilei. In cazul in care exista o intelegere contractuala intre club si jucator, atunci primeaza detaliile intelegerii contractuale.
- a fost aprobata procedura de rezolvare a litigiilor la jucatori sub contract.
2. S-au aprobat mai multe modificari pentru Regulamentele Specifice ale Campionatelor Nationale:
- s-a aprobat ca solicitarile pentru exceptiile de la categoriile de varsta (un jucator sa joace la o categorie mai mare de varsta – peste 2 ani) sa fie analizate si decise de antrenorul federal, impreuna cu antrenorul lotului national (de la categoria de varsta respectiva).
- s-a aprobat ca la turneele semifinale si finale de juniori se vor face obligatoriu inregistrari video, iar echipele vor plati DVD-urile de la jocurile respective.
- s-a aprobat ca, acolo unde este cazul, cerintele de talie sa fie realizate pina la turneele semifinale de juniori.
- s-a aprobat, la propunerea CCCLT, ca la turneele semifinale si finale de juniori sa se constituie cate o Comisie Tehnica, care va decide in toate problemele aparute in timul competitiei.
- s-a aprobat ca la competitiile Final 4, FRB sa nominalizeze un judecator unic, care va analiza si decide in toate situatiile de urgenta aparute in timpul competitiilor respective.
- s-a decis ca echipa organizatoare sa fie obligata sa comunice CCCLT rezultatul oficial in maxim o ora de la terminarea jocului. In caz contrar, echipa organizatoare va fi penalizata cu 300 lei.
- s-a stabilit procedura in cazul neinceperii jocului, din varii motive.
- s-a decis ca pentru echipele de juniori sa fie o singura perioada legala de transfer la inceputul competitiei. In cazul desfiintarii unei echipe, jucatorii pot fi transferati numai pina la inceperea fazei a doua a competitiei respective.
- s-a aprobat, la propunerea Comisiei de Disciplina, ca oficialii si reprezentantii echipelor care calomniaza sau denigreaza imaginea baschetului in mass-media sau alte mijloace de comunicare sa fie penalizati cu 500 euro. In cazul in care amenda nu este achitata, persoana in cauza nu mai are dreptul sa intre in sala de la urmatorul joc.
- s-a aprobat procedura platilor faulturilor tehnice.
- s-a aprobat procedura pentru reprogramarea jocurilor.
- s-a decis ca la turneele finale ale CN U16 si CN U18 (masculin si feminin) sa se aplice arbitrajul in 3 la jocurile semifinale si finale.
- s-a aprobat procedura legitimarii sportivilor straini pentru competitiile de juniori.
- s-a decis ca pentru falsuri de orice natura in documente (legitimatii etc) de joc, antrenorul respectivei echipe sa fie sanctionat cu 5.000 lei si 6 luni suspendare, cu retinerea licentei de antrenor de baschet.
- s-a aprobat, cu 9 voturi pentru, ca in Liga I (ex-Divizia B) sa nu existe limita de varsta la jucatori.
- s-a aprobat ca in Liga II (CN U23) echipele sa aiba voie sa joace pe teren cu maxim un jucator strain pe toata durata jocului (1 strain + 4 romani).
- s-a decis ca taxa de participare pentru Turul I din Cupa Romaniei (masculin) de pe teren neutru sa fie de 4.000 lei/echipa.
- s-a decis, la propunerea presedintilor de club, ca jocurile din prima etapa din Liga Nationala feminina sa se desfasoare normal (nu pe teren neutru, cum a fost anul trecut).
3. A fost aprobat Calendarul Competitional pentru sezonul 2012/2013.
4. Au fost reactualizate componentele colegiilor si comisiilor FRB.
5. A fost aprobata infiintarea unei comisii pentru vizionarea jocurilor cu problem de arbitraj, formata din Radu Draganescu (presedinte executiv CCAB), Marius Marinescu (presedinte CCB) si Zoltan Raduly (vicepresedinte CCAB).
6. S-a decis ca taxa de participare la stagiul de perfectionare a antrenorilor de baschet sa fie platita dupa cum urmeaza: 100 euro (Liga Nationala), 75 euro (Liga I), 50 euro (Liga II), 25 euro (juniori).
7. S-a decis ca echipele din Liga Nationala sa plateasca obligatoriu achizitionarea programului Info Sport - inregistrarea video si analiza statistica a jocurilor. Pentru echipele masculine, s-a agreat cu Info Sport ca toate echipele (16) sa plateasca cate 1.000 de euro pentru toate jocurile din sezonul 2012/2013 (Liga Nationala si Cupa Romaniei).
8. S-a decis ca la actiunile “Performbaschet, Un pas inainte” antrenorii sa fie remunerati la sedintele de pregatire si selectie cu cate 40 lei/antrenament (este obligatoriu sa participle minim 2 antrenori). Dupa prima perioada se va face o selectie si vor ramane in fiecare centru maxim 16 jucatori.
9. Litigii si Memorii
- cazul jucatoarei Alina Bucur – este transferabila cu plata grilei, conform varstei.
- cazul jucatoarei Marta Fodor – FRB va notifica “U” Cluj, iar in cazul in care clubul nu va raspunde in 7 zile, jucatoarea devine libera sa se transfere.
- cazul jucatoarei Kari Laplante -  FRB va notifica echipa din Alexandria, iar in cazul in care clubul nu va raspunde in 7 zile, jucatoarea devine libera sa se transfere.
10. S-a aprobat ca Cristina Ciocan si Cristian Vilcinschi (solicitari noi), precum si Rist Tiberiu (reactivare), sa sustina examenele de la stagiul de comisari din Poiana Brasov, alaturi de ceilalti comisari FRB.

Parteneri