Foto

Doliu in sportul romanesc!

Federatia Romana de Baschet anunta cu multa durere si tristete in suflete trecerea in nefiinta a celei ce a fost Maria Despina Mavrocordat (Sayn-Wittgenstein), capitan al nationalelor de baschet, volei si tenis de masa ale Romaniei in anii '40 si una dintre cele mai mari personalitati ale sportului romanesc din acea perioada.

Nascuta la Iasi in 1917, Maria Despina Mavrocordat a absolvit Facultatea de Drept, promotia 1943, si Facultatea de Stiinte, promotia 1949, si a fost una dintre cele mai proeminente personalitati sportive a perioadei postbelice. Inca din copilarie, datorita calitatilor sale native, se initiaza in mai multe sporturi: gimnastica (la 8 ani), echitatie (la 10 ani), natatie si patinaj (la 16 ani). Debuteaza si in sportul de performanta incepand de la varsta de 17 ani, jucand baschet si volei in cadrul Asociatiei Sportive Start Club Bucuresti, dar si hochei pe gheata la TCR si Sportul Studentesc. O adevarata sportiva polivalenta, Maria Despina Mavrocordat isi trece in impresionantul palmares si participarea la concursurile nationale de atletism (1941 - la Atletic Club Roman), tenis de masa (1943), canotaj (1943 - la Yacht Club Roman) si tir (la Olimpic Club Roman). Fiind o sportiva extrem de abila si tenece, este cooptata in mai multe loturi nationale: tenis de masa (in 1943 si 1944), volei (in 1946, 1947, 1949 si 1950) si baschet. Otine sub culorile cluburilor Start Club si Progresul mai multe titluri nationale si balcanice, reusind o performanta nationala si la tenis de masa, in cuplu cu regretata Lia Manoliu!
A detinut functiile de presedinte al Federatiei Romane de Tenis de Masa (aleasa in 1946) si de membru al Comitetului de Organizare a Federatiei Romane de Baschet si Volei (in 1948). Un deceniu dupa terminarea celui de-al doilea Razboi Mondial, emigreaza in Germania, unde isi continua activitatea ca antrenoare si arbitru de volei.
Printre multe distinctii sportive care i-au fost acordate de-a lungul timpului, se numara si "Medalia pentru merite sportive exceptionale - clasa I" si "Insigna de onoare pentru merite sportive exceptionale".

Federatia Romana de Baschet si familia baschetului romanesc isi exprima intreaga compasiune si transmite pe aceasta cale sincere condoleante familiei greu incercate in aceste momente.
 
Dumnezeu sa-l odihneasca!

Parteneri