Foto

Federatia Romana de Baschet, partener in proiectul Basketball Inclusive Games

Dupa ce, in luna decembrie, a organizat prima editie a Campionatului National de Baschet in Fotoliu Rulant, Federatia Romana de Baschet face un nou pas in deschiderea orizonturilor sportive pentru persoanele cu dizabilitati.

Astazi, la Sofia, a fost semnat parteneriatul prin care Federatia Romana de Baschet devine asociat in proiectul "Basketball Inclusive Games - BIG" 101133833, co-finantat de Uniunea Europeana, prin programul Erasmus+.

Proiectul se desfasoara sub sloganul "Wheels of Will - Where Determination Meets Destiny" si are o valoare de 450.000 de euro. "Basketball Inclusive Games" este un eveniment sportiv european non-profit, de 12 luni, care se adresează accesibilității limitate și incluziunii în baschet.

Prin promovarea unui mediu primitor pentru persoanele cu dizabilități, proiectul urmărește să încurajeze participanții și să creeze un impact pozitiv de durată asupra comunității sportive europene.

Soluția propusă combină un eveniment principal, co-evenimente și un plan de lucru conceput strategic cu trei pachete de lucru interconectate. Evenimentul principal este European Wheelchair Basketball Event, care promovează accesibilitatea prin unirea sportivilor apți și cu dizabilități.

Acest eveniment incluziv este susținut de co-evenimente, cum ar fi seminarii pentru arbitri, seminarii de coaching și formare pentru voluntari.

Partenerii proiectului sunt:

1. Clubul de baschet pentru persoane cu dizabilități Levski Sofia - BCPD, coordonator
2. Federația Internațională de Baschet în fotoliu rulant Europa - IWBF, partener asociat
3. Asociația Croată de Baschet în Fotoliu Rulant - HSKUK, partener asociat
4. Federația Română de Baschet - FRB, Partener asociat
5. Federația Bulgară de Baschet - BBF, Partener asociat
6. Asociația Slovenă a Sporturilor Paralimpice - SIS-SPK, Partener asociat
7. Asociația Regională de Baschet din Serbia de Est - RKSIS, Partener asociat
8. Federația Elenă de Baschet în Fotoliu Rulant - HWBF, Partener asociat
9. Associazione Sportiva Dilettantistica RC Basket in Carrozzina - Reggio - ASDRC, Partener asociat
10. Federația Turcă de Sport pentru Handicap Fizic - TBESF, Partener asociat
11. Champions Factory Ireland Limited – ChF-IR, Partener asociat
12. Kypriaki Omospondia Kalathosferisis (Federația de Baschet din Cipru) - CBF, partener asociat
13. Clubul Sportiv de Integrare „Konstancin”-IKZ, Partener asociat

Obiectivele proiectului "Basketball Inclusive Games" se bazează pe o analiză solidă a nevoilor care ține cont de obiectivele specifice ale apelului. Următoarele puncte demonstrează alinierea dintre obiectivele proiectului și obiectivele specifice ale apelului:

Mediu sportiv incluziv: Proiectul identifică nevoia de oportunități sportive mai incluzive pentru persoanele cu dizabilități. Obiectivul specific al apelului subliniază importanța incluziunii sociale prin sport. Proiectul abordează în mod direct această nevoie prin crearea unui eveniment sportiv incluziv care încurajează participarea persoanelor cu dizabilități, promovând integrarea socială și promovând o cultură sportivă incluzivă.

Dezvoltarea abilităților și dezvoltarea personală: Analiza nevoilor recunoaște potențialul sportului de a contribui la dezvoltarea personală și cognitivă a persoanelor cu dizabilități. Proiectul se concentrează pe înființarea de academii de antrenament și organizarea de activități sportive care se adresează diferitelor dizabilități fizice și mentale, aliniindu-se cu obiectivul apelului de a sprijini dezvoltarea individuală prin sport.

Proiectul recunoaște provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în accesarea oportunităților sportive. Prin țintirea organizațiilor care lucrează cu persoane cu dizabilități și găzduind competiții sportive special concepute pentru sportivii în scaun cu rotile, proiectul își propune să reducă acest decalaj și să promoveze accesul egal la sport, ceea ce se aliniază cu obiectivul apelului de a reduce disparitățile de acces.

Valorificarea transformării digitale: Apelul subliniază importanța transformării digitale în sectorul sportului. Proiectul recunoaște necesitatea unei platforme digitale care să faciliteze organizarea evenimentelor, comunicarea și formarea persoanelor cu dizabilități care se bazează adesea pe dispozitive electronice. Prin dezvoltarea unei platforme digitale incluzive cu module de formare pentru arbitri și antrenori de baschet în fotoliu rulant, proiectul abordează obiectivul apelului de a încorpora transformarea digitală în inițiativele sportive.

Consolidarea rețelelor europene: analiza nevoilor identifică beneficiile potențiale ale unor rețele și parteneriate mai puternice între organizațiile sportive, cluburi și părțile interesate din Europa. Accentul proiectului pe reunirea participanților din diferite țări europene se aliniază direct cu obiectivul apelului de a promova cooperarea și schimbul de cunoștințe între entitățile sportive europene.

Parteneri