Foto

A inceput spectacolul baschetbalistic mondial la Circul Metropolitan din Bucuresti

Incepand de astazi si pana duminica seara, Circul Metropolitan din Bucuresti gazduieste in premiera pentru tara noastra Campionatul Mondial de baschet 3x3 pentru tineret - FIBA 3x3 U23 World Cup 2022, evenimentul mondial avand la start cele mai valoroase 40 de echipe nationale din intreaga lume. Cu ocazia conferintei de presa care a deschis intrecerea mondiala, presedintele FRB, Carmen Tocala, a transmis mult succes participantilor sositi din toata lumea, in vreme ce primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a subliniat faptul ca unul dintre obiectivele PMB a fost atins: Capitala este prezenta din nou pe harta marilor evenimente sportive si culturale internationale! Echipa feminina a Romaniei intra de astazi in focurile competitiei, Acvilele urmand sa joace impotriva nationalelor Chile (ora 18:10) si Ucraina (ora 20:10), in vreme ce nationala masculina a Romaniei incepe de maine drumul spre fazele superioare, urmand sa se confrunte cu Egipt (ora 18:10) si China Taipei (ora 20:10).

Circul Metropolitan din Bucuresti a imbracat haine de gala in aceste zile pentru cel mai important eveniment sportiv organizat in Romania in aceasta toamna, Campionatul Mondial de baschet 3x3 pentru tineret  - FIBA 3x3 U23 World Cup 2022. Un eveniment mondial organizat pentru prima data in tara noastra si care a adunat la start cele mai valoroase nationale de baschet 3x3 cu jucatori de pana la 23 de ani din intreaga lume, printre care se numara si echipele Romaniei.

In competitia feminina, care are la start cele mai bune 20 de nationale de pe mapamond, Romania va intra de astazi in focurile intrecerii mondiale si va evolua in formula Anisia CROITORU, Teodora MANEA, Andreea MITITELU si Anamaria POP, tinerele noastre Acvile urmand sa primeasca replica echipelor Chile (ora 18:10) si Ucrainei (ora 20:10) in cadrul Grupei A, in vreme ce vineri se vor confrunta cu Franta (ora 16:15) si Egipt (ora 20:10). In intrecerea similara masculina, nationala de tineret a Romaniei va juca in formula Christian CHITU, Alexandru COCONEA, George BLAJ-VOINESCU si Nicolae CIUCA, si va incepe de joi drumul spre accederea in fazele superioare, urmand sa evolueze impotriva Egipt (ora 19:10) si China Taipei (ora 20:35) in cadrul Grupei B, in vreme ce sambata va lupta impotriva Lituaniei (ora 19:10) si Japoniei (ora 20:35).

In deschiderea evenimentului mondial, a avut loc, astazi, o conferinta de presa inedita, chiar pe terenul pe care se vor confrunta cei peste 160 de sportivi pentru titlurile mondiale, la care au participat presedintele FRB, Carmen Tocala, primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, directorul de dezvoltare FIBA 3x3, Robert Rieblinger, si amabasadorul competitiei mondiale, Angel Santana, primul campion european cu echipa Romaniei din istoria disciplinei si totodata primul lider mondial al ierarhiei FIBA 3x3. In calitate de amfitrion al evenimentului, Carmen Tocala a deschis conferinta de presa adresand un mesaj de bun venit tuturor participantilor si a subliniat faptul ca baschetul 3x3 este un sport urban care se adreseaza tuturor cetatenilor indiferent de varsta. ”Suntem onorati sa deschidem, astazi, in Bucuresti, Campionatul Mondial U 23 de baschet 3x3, una dintre cele mai importante trepte in dezvoltarea tinerilor si copiilor din tara noastra si de peste tot in lume. Baschetul 3x3 face parte din categoria urban sport. Urban sport vorbeste despre dezvoltare durabila armonioasa, urban sport vorbeste despre aportul cetatenilor si se adreseaza tuturor celor care doresc sa faca miscare in cadru organizat. Totodata, prin acest eveniment, readucem Capitala in circuitul evenimentelor baschetbalistice de anvergura”, a punctatpresedintele FRB, care a mai adaugat ca echipele Romaniei se vor lupta pentru a intra in topul primelor opt echipe din lume.
La randul sau, primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, s-a declarat foarte multumit de faptul ca unul dintre obiectivele sale, acela de a pune Bucurestii pe harta marilor evenimente sportive si culturale internationale, este implinit prin sprijinul acordat la organizarea acestui eveniment mondial. ”Doamna presedinte Tocala m-a intrebat in urmă cu un an daca Bucurestiul isi doreste sa fie partener al evenimentului. Am spus da. Unul dintre obiective este sa punem Bucurestiul pe harta marilor evenimente sportive si culturale. Am avut Campionatul European de fotbal, am avut Campionatul Mondial de sporturi electronice, am avut Campionatul European de natatie. Si este bine ca avem si cateva echipe in Liga Campionilor. Iar acum avem acest Campionat Mondial de baschet 3x3”, a subliniat Nicusor Dan, care a mai precizat ca prin intermediul acestor evenimente este incurajata si dorinta tinerei generatii de a face sport.
Totodata, directorul de dezvoltare FIBA 3x3, Robert Rieblinger, a precizat ca este foarte convins de faptul ca organizarea evenimentului mondial de la Bucuresti va fi o noua reusita, tinand cont de experienta de lunga durata in plan organizatoric a echipei formata din Federatia Romana de Baschet si Sport Arena Streetball, ultimii fiind recunoscuti in circuitul mondial de baschet 3x3 ca fiind printre cei mai valorosi promotori. Ambasadorul competitiei mondiale, nimeni altul decat Angel Santana, cel care a cucerit impreuna cu echipa Romaniei primul titlu european din istorie si a fost declarat in acea perioada cel mai indragit, dar si cel mai valoros jucator al ierarhiei FIBA 3x3, a fost extrem de bucuros ca poate fi prezent la un astfel de eveniment si a subliniat ca va fi alaturi de echipele Romaniei in bataliile din acest final de saptamana pentru accederea in fazele meciurilor eliminatorii.

Imediat dupa conferinta de presa a fost dat si startul competitiei mondiale, prima partida din intrecerea feminina fiind adjudecata de Japonia, niponele trecand cu 21-6 de Uzbekistan, in vreme ce in competitia masculina, China a invins in meciul inaugural pe Chile, cu 17-14.

Programul meciurilor, rezultate si clasamente in timp real - vezi AICI

Reamintim ca accesul spectatorilor este liber pe intreaga durata a evenimentului mondial iar cei care nu pot ajunge la Circul Metropolitan in perioada 5-9 octombrie au ocazia sa urmareasca in direct toate meciurile pe platforma oficiala FIBA 3x3 sau la Prima Sport.

FIBA 3x3 World Cup 2022 este organizat de catre Federatia Romana de Baschet si Sport Arena Streetball, cu sprijinul Primariei Capitalei, Directiei Cultura, Invatamant, Turism, Ministerului Sportului, Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti. Evenimentul este sustinut de: Mastercard, Banca Transilvania, Nike, Alexandrion Group, Regina Maria, The Group, Izvoarele Calimani, Red Bull, OHMA, Brenntag, Horizon. Partener media: Kiss FM. Partener global al evenimentului: Wilson.

Parteneri