Foto

Andreea Savulescu si Alexandru Capatina au castigat concursul COSUL DE AUR - STELIAN GHEORGHIU, editia 2023

Atmosfera estivala de mare sarbatoare, joi dupa-amiaza, pe terenurile de baschet amenajate in incinta bazei BTT Costinesti, cu ocazia fazelor finale ale concursului “Cosul de Aur – prof. Stelian Gheorghiu” din cadrul Competitiei Sportive Nationale de babybaschet U10, editia 2023. Dupa ce marti a fost consemnat un record de participare la faza preliminara a concursului de aruncari si indemanare care poarta numele “parintelui” intrecerilor nationale de minibaschet, la startul Cosului de Aur fiind prezenti 899 de micuti baschetbalisti cu varste de pana la 10 ani, joi dupa-amiaza, a fost randul celor mai indemanatici sa se intreaca in faza finala, care s-a derulat sub auspiciile Olympic Day. Astfel, timp de aproape doua ore, cei 79 de sportivi care s-au dovedit a fi cei mai buni din echipele pe care le reprezinta la Costinesti au retrait emotiile de concurs, fiind incurajati de pe margine de colegii de echipa, de antrenori, dar si de cei peste 1000 de parinti, rude si prieteni prezenti in statiunea de tineret.
In prezenta secretarului general-adjunct FRB, Liviu Puicu, si a managerului general Catalin Burlacu, cei 79 de finalisti au fost impartiti la panouri pentru a-si etala calitatile, dar si pentru a demonstra ca viitorul baschetului romanesc suna bine. Dupa o scurta demonstratie coordonata de antrenoare Mioara Iurian, pentru ca toti participantii sa-si depaseasca emotiile si sa se familiarizeze cu mini-circuitul de aruncari si indemanare, finalistii au trecut la treaba.

In concursul feminin, care a adunat la startul finalei cele mai valoroase sportive din intrecerea de la Costinesti, lupta pentru stabilirea ierarhiei finale s-a dovedit a fi apriga, mai ales ca micutele baschetbaliste s-au dovedit a fi foarte precise in aruncari. Strigate de bucurie dupa un parcurs aproape perfect, lacrimi cauzate de ratari si inerentele greseli copilaresti, dar si multa  pasiune si dragoste pentru baschet, au fost ingredientele care au realizat tabloul actiuni derulate sub egida Olympic Day. In final, dupa monitorizarea rezultatelor, Andreea Savulescu de la Olimpia Bucuresti a fost declarata castigatoarea concursului “Cosul de Aur – prof. Stelian Gheorghiu”, editia 2023, fiind singura care a realizat baremul maxim de 8 puncte, urmata indeaproape de Jennyfer Nogy de la Academia Borsec, cu 7 puncte. Lupta pentru stabilirea pozitiei a treia a fost apriga si a implicat patru sportive la egalitate, cu 6 puncte, fiind necesara departajarea acestora la timpi realizati. In cele din urma, Maya Neghina de la Dan Dacian Bucuresti a fost mai rapida decat Clara Naziru, Ana Ciubotariu si Alesia Munteanu, si a obtinut locul al treilea. In cadrul festivitatii de premiere, toate finalistele au fost recompensate cu diverse premii oferite de FRB, cu sprijinul Academiei Olimpice Romane, dar si a partenerilor Eugenia si dr. Oetker.


In acelasi timp, pe terenurile alaturate s-au intrecut cei 63 de sportivi care au trecut cu brio testul din faza preliminara iar dupa multe evolutii foarte bune au fost stabiliti cei mai buni 16 sportivi pentru marea finala. Incurajati de asistenta, micutii baschetbalisti au demonstrate reale calitati si chiar precizie, astfel ca ultimul act al intrecerilor a fost plin de suspans pana la ultima aruncare. In cele din urma, Luca Capatina de la CSS Tulcea a fost singurul care a atins punctajul maxim si a fost declarat castigatorul concursului “Cosul de Aur – prof. Stelian Gheorghiu”, editia 2023, cu 10 puncte. Pe locurile urmatoare s-au clasat Lucas Kosztelnik de la CSS Electro Mat Prompt Sighetu Marmatiei si Ayan Flutur de la ACS Primo MegaBall Pitesti, ambii cu 8 puncte si departajati de timpi. In cadrul festivitatii de premiere, toti finalistii au fost recompensati cu diplome si diverse premii oferite de FRB, cu sprijinul Academiei Olimpice Romane, dar si al partenerilor Eugenia si dr. Oetker.

Mai jos va prezentam clasamentele finale:

FEMININ - Cosul de Aur 2023
1. Savulescu Andreea (Olimpia Bucuresti)
2. Nogy Jennyfer (Academia Borsec)
3. Maya Neghina (ACS Dan Dacian Bucuresti Rosu)
Naziru Clara (CSS Nr 6 Bucuresti)
Ciubotariu Ana (ACS Galactica Cluj Napoca)
Munteanu Alesia (ACS Sporting Tigers Vaslui)
Giugiu Sonia (ACS Primo Megaball Pitesti)
Bross Theea (CS 5 Star Brasov)
Voicu Tania (CSS Sibiu)
Pirva Alexia (CSS Alexandria)
Trancioveanu Maria (ACS Dan Dacian Bucuresti Negru)
Sampalean Amelia (ACS Dan Dacian Bucuresti Portocaliu)
Naftanaila Teodora (CS BBB Raptors Bucuresti)
Curea Larisa (ABC Laguna Bucuresti)
Antoche Raisa (ACS Champions Buc-Cra)
Brehui Nathalia (CSS Bega Timisoara)
David Antonia (ACS LA Baschet Cluj-Napoca)

MASCULIN - Cosul de Aur 2023
1. Capatina Luca Alexandru (CSS Tulcea)
2. Kosztelnik Lucas (CSS Electro Mat Prompt Sighetu Marmatiei)
3. Flutur Ayan (ACS Primo Megaball Pitesti)
Pernat Albert (ACS U-BT Cluj-Napoca Alb)
Banuta Andrei (ACS Total Sport Bucuresti)
Caruntu Matei (ACS U-BT Cluj-Napoca Rosu)
Csepin Eduard (ACS U-BT Cluj-Napoca Portocaliu)
Stere Iani (CS Olimpia Bucuresti)
Dumitru Octavian (ACS Petras Neamt Piatra Neamt)
Diaconu Stefan (CSO Voluntari)
Doana Calin (ABC Play Bucuresti Albastru)
Prisacariu Lucas (ACS Jaguarii Bucuresti)
Cenean David (ACS U-BT Cluj-Napoca Negru)
Popa Gabriel (ACS Baller Bucuresti)
Pera Bibi (ACS BC Lions Craiova)
Sufragiu Alex (CSS Giurgiu)

Parteneri