Foto

Baschetul romanesc in doliu: s-a stins din viata Meti Ruhring!

Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristate si profund regret trecerea in nefiinta a fostului mare baschetbalist Matei Ruhring. Meti Ruhring, asa cum era mai cunoscut printre apropiatii si prietenii din familia baschetului romanesc, s-a stins din viata, aseara, la varsta de 79 de ani, astfel ca baschetul romanesc mai pierde o stea din constalatia performerilor sai. Fostul international face parte din galeria celor mai importanti jucatori din istoria baschetului romanesc, fiind unul dintre "pilonii" echipei Universitatea Cluj-Napoca, in perioada 1963-1978, dar si a nationalei Romaniei.

Nascut in comuna Tarpiu din judetul Bitrita-Nasaud, in data de 18 decembrie 1942, Matei Ruhring sau Meti, asa sau cum era mai cunoscut printre prietenii si apropiatii din familia baschetului, a fost un jucator exponential pentru municipiul Cluj-Napoca, urcand pe treptele performantei sportive inca din tinerete. De altfel, prin valentele sale sportive s-a facut mai intai remarcat in judetul natal, unde a devenit vicecampion national la handbal in 11 cu echipa din Bistrita iar, ulterior, a inceput sa straluceasca sub panourile de baschet in ultimii ani de liceu. A urmat cursurile Liceului de filologie-istorie ”Ady-Sincai” din Cluj-Napoca, dupa care a absolvit Institutul Agronomic din Cluj-Napoca (promotia 1965) si ale Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Cluj-Napoca (promotia 1974).

Gratie calitatilor sale sportive deosebite, Meti Ruhring a fost legitimat la echipa Universitatea Cluj-Napoca in 1963 si vreme de 15 ani a avut o contributie deosebita la obtinerea unor performante nationale, studentii clujeni reusind sa urce de mai multe ori pe cea de-a treia treapta a podiumului de premiere in anii 60-70, la mare lupta cu marile rivale Steaua si Dinamo. Prin talentul, valoarea si tenacitatea sa, dovedite constant pe terenul de joc, s-a facut rapid remarcat si la echipele nationale, adunand de-a lungul carierei 60 de selectii la nivelul juvenil si tineret, dar si 130 de selectii la nivelul seniorilor tricolori. A fost convocat la nationala de seniori pentru prima data in 1966 si a participat la Campionatul European din 1969, de la Casserta, unde Romania a ocupat locul 9, dar si la multe alte alte competitii internationale, trecandu-si in cont si numeroase medalii balcanice alaturi de alti jucatori emblematici, precum Horia Demian, Radu Diaconescu, Horatiu Giurgiu, Dragos Nosievici, Titus Tarau, Alin Savu, Mihai Albu, Ekehardt Jekely, Gheorghe Novac si Nicolae Barsan.

Dupa ce si-a pus ghetele-n cui in 1978, Meti Ruhring nu a renuntat la marea sa dragoste, baschetul, si a decis sa ramana in fenomen, devenind antrenor de categoria 1 la a doua echipa a Universitatii Cluj-Napoca in 1978. In 1980 emigreaza in Germania si devine antrenorul echipei din Ansbach, cucerind in 1986 laurii campionatului landului Bavaria. Totodata, cu echipa din Ansbach a reusit sa promoveze pana in liga secunda germana iar in paralel a activat si la echipa de old-boys, castigand laurii Bavariei la aceasta categorie de varsta in 1997. La revenirea sa in tara, dupa 2000, ii placea adesea sa spuna, mai in gluma, mai in serios, ca a fost ”cel mai neamt dintre romani si cel mai roman dintre nemti!”, fiind un OM deosebit si apreciat de intreaga familie a baschetului romanesc si nu numai. A fost inclus in 2014 in galeria ”Legendele baschetului romanesc”, cu ocazia All Star Game - Cluj-Napoca.

De altfel, Matei Meti Ruhring ramane una dintre legendele baschetului romanesc, fiind un sportiv si a pus amprenta asupra unei intregi generatii, fiind recunoscut pentru talentul si energia de care dadea dovada atat pe teren, cat si in afara acestuia. A fost, asa cum multi dintre colegii sai recunosteau fair-play, un sportiv care iti dadea aripi si care te facea sa crezi ca nimic nu e imposibil. Iar perioada anilor 70 este o dovada vie, trupa nebuna a studentilor de la Cluj reusind de multe ori sa se opuna hegemoniei instituite in acei ani de Dinamo si Steaua. Din nefericire, prin disparitia fostului international Meti Ruhring, baschetul romanesc mai pierde inca o stea din constalatia performerilor sai!

Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet isi exprima compasiunea si profundul regret pentru disparitia prematura a fostului mare baschetbalist, adresand, totodata, sincere condoleante familiei indurerate.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Parteneri