Foto

Carmen Tocala: Sportul scolar este o prioritate

Vineri, la initiativa Comisiei de Tineret din cadrul Federatiei Romane de Baschet a fost organizata o sedinta de lucru la care au fost invitati sa participe in municipiul Targoviste mai multi directori de cluburi sportive scolare si licee cu program sportiv si integrat cu activitate in baschet. Amfitrionul intalnirii de lucru a fost presedintele Comisiei de Tineret, Catalin Tanase, director al CSS Targoviste si membru al Consiliului Director al FRB, iar la sedinta au participat alaturi de reprezentantii la varf ai FRB, presedintele Carmen Tocala si reprezentantii departamentului Tehnic, Tiberiu Dumitrescu, Claudiu Fometescu si Alin Saftel, si numerosi conducatori si reprezentanti ai CSS si LPS din tara. Tematica sedintei a fost extrem de ampla, atingand mai multe aspecte, de la finantare si planuri de masuri, cu sisteme de planificare si antrenamente unitare, pana la call-uri de proiecte si sprijinul pe care FRB il poate acorda sportului scolar.

La finalul intalnirii de lucru de la Targoviste, presedintele Carmen Tocala a mentionat: ”Consider ca a fost o intalnire productiva. Pentru noi, pentru Federatia Romana de Baschet, sportul scolar este o prioritate importanta. As spune chiar ca este prioritatea zero, pentru ca ne dorim sa incepem baschetul de la clasa 0 in invatamantul primar iar apoi cu selectia in toate scolile. La copiii din clasele primare vom avea categoria de initiere, babybaschet, si ulterior categoria de avansati, dar este foarte important sa stabilim si grupele de performanta si inalta performanta.” In urma discutiilor, presedintele FRB a mai punctat: ”Ingrijorarea la nivelul Cluburilor Sportive Scolare si a Liceelor cu Program Sportiv pleaca de la faptul ca bugetele au fost reduse simtitor. Inspectoratele Judetene fac tot ce pot sa sprijine activitatea sportiva, atata cat pot, iar noi avem si partea de educatie, sanatate si integrare sociala. De aceea, Federatia Romana de Baschet sporeste activitatea si ambaleaza cat poate motoarele sa dovedim ca meritam si ca sportul este parte a educatiei. Ne dorim sa includem in sistemul scolar pe langa baschetul traditional 5x5 si noile discipline, baschet 3x3 si baschet 4x4, aceasta din urma fiind deja parte din programul international Minibasketball Convention si care este integrata in 14 tari din Europa. De altfel, anul trecut am realizat si noi o competitie pilot, cu un turneu final foarte bine organizat la Targoviste, si care s-a bucurat de un impact deosebit in randul copiilor si antrenorilor.” Concluzionand, Carmen Tocala a spus: ”Cred ca trebuie sa ne schimbam un pic optica. Goana dupa medalii nu trebuie sa mai fie un obiectiv ... desigur, Federatia Romana de Baschet are ca obiective calificarile la JO Paris 2024, la Mondiale si Europene, dar prioritar trebuie sa fie sporirea bazei de selectie si asa am putea sa ne intarim din nou loturile nationale si implicit sa obtinem rezultate notabile. Dar trebuie sa avem rabdare si sa avem o strategie bine conturata. Pe de alta parte, cred ca trebuie sa fie o armonizare a legislatiei actuale cu cea a legislatiei europene din domeniu, pentru ca nu separam foarte bine inalta performanta de sportul de masa. Pe segmentul juvenil, cred ca resursa umana de la copii si juniori nu este prea bine platita, nu este motivata si nu beneficiaza de o infrastructura solida. In plus, consider ca trebuie sa asiguram urgent protectia jucatorului roman. Nu avem nici o sansa internationala daca nu generam o protectie a jucatorului roman si implicit, cu multa munca si rabdare, asa vom putea intari echipele nationale.”

La randul sau, presedintele Comisiei de Tineret, Catalin Tanase a mentionat: ”Ma bucur ca am fost gazda acestei intalniri la care au raspuns pozitiv multi colegi din baschet de la CSS si LPS. A fost o sedinta cu foarte multe puncte pe ordinea de zi. Am discutat despre finantare, despre bugete, despre posibilitatea de accesare de fonduri de la administratia publica locala si nu numai, dar si despre sistemele competitionale si posibilitatea de imbunatatire a acestora pe viitor. Consider ca a fost o intalnire benefica pentru toti deoarece asa avem ocazia sa ne impartasim din experienta, sa ne sfatuim si sa ne consultam cum putem trece de anumite obstacole sau cum putem depasi anumite probleme. Este foarte important sa intelegem ca lucru in echipa nu face decat sa ne aduca progres si satisfactii.”

Parteneri