Foto

Comunicat FRB

Federația Română de Baschet manifestă toleranță zero și condamnă orice fel de incidente sau situații conflictuale cu violența fizică sau verbală petrecute atât pe terenul de sport, cât și în afara acestuia, acestea fiind sancționate prin regulamentele FRB și prin intermediul comisiilor de specialitate independente.

Toleranță zero este manifestată și față de structurile afiliate si participantii la activitatea baschetbalistică din România care, prin acțiunile manifestate sau declarațiile și comunicatele transmise în spațiul public, presă sau social media, denigrează imaginea FR Baschet, a adversarilor sau a altor  structuri sportive.

Incidentele regretabile petrecute la meciul găzduit de Oradea Arena, între echipele CSM CSU Oradea și U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, nu au legătură cu spiritul de fair-play, care ar trebui sa primeze pe terenul de baschet, astfel încât situația conflictuală a fost înaintată spre analiză și judecare Comisiei Centrale de Disciplină și Etică Sportivă.

Conform Statutului FRB, Comisia Centrală de Disciplină și Etică Sportivă este o comisie jurisdicțională și independentă, formată din președintele Elena Ionică, cadru universitar de excepție si care este și Președintele Comisiei de Etică a Cercetării din cadrul Universității din Bucureşti, precum și din membrii Ecaterina Savu și Mihai Caraion, doi foști mari sportivi, componenți ai naționalelor României, de o probitate morală recunoscută în familia baschetului românesc.

După ce au studiat toate rapoartele oficiale, probele video și au primit punctele de vedere ale părților implicate, Comisia Centrală de Disciplină și Etică Sportivă a analizat și a decis în ședința din data de 24.03.2023 mai multe sancțiuni, care au fost deja comunicate celor două cluburi implicate și postate pe site-ul oficial FR Baschet.

DECIZIA CCDES – vezi AICI

Incidentele petrecute în afara terenului de baschet au intrat in atentia reprezentantilor Jandarmeriei Bihor. În ce privește aceste evenimente, FR Baschet așteaptă decizia organelor abilitate de ancheta.

Federația Română de Baschet va înainta cazul și către Comisia Națională de Acțiune Împotriva Violenței în Sport, pentru a fi analizat, in conformitate cu Legea 4/2008, cu modificările și completările ulterioare ale acesteia.

In plus, in cadrul primei ședințe a Consiliului Director vor fi analizate propuneri de completare a Regulamentului de Etică și Disciplină Sportivă, astfel ca, în cazul unor noi abateri (recidivă), în funcție de gravitatea faptei, cei implicați să fie suspendați și să își piardă dreptul de a participa la competiții organizate de FR Baschet.

Parteneri