Foto

Decizii ale Consiliului Director din data de 14.09.2022

Consiliul Director al Federatiei Romane de Baschet, convocat statutar de presedintele FRB, Emilia-Carmen Tocala, si intrunit in data de 14.09.2022 cu prezenta a 11 membri si a reprezentantului MS, doamna Anamaria Sintie, a adoptat urmatoarele decizii:

1. Se aproba cu unanimitate de voturi introducerea pe Ordinea de zi a inca unui punct distinct, ”Organigrama FRB”. Se aproba cu unanimitate de voturi noua Ordine de zi.

2. Se aproba cu unanimitate de voturi ca domna Elena Ionica sa fie numita presedinte al Comisiei de Disciplina, in urma demisiei din aceasta functie din motive personale a domnului Leontin de Maio.

3. Se aproba cu unanimitate de voturi ca domnul Dan Calancea sa fie numit presedinte al Colegiului Central de Antrenori, in urma incheierii interimatului asigurat de domnul Dan Berceanu. Intr-o sedinta viitoare, Dan Calancea va propune noi membri pentru Colegiul Central al Antrenorilor, din dorinta de a extinde acest colegiu important.

4. Se aproba cu unanimitate de voturi ca domnul Claudiu Fometescu sa preia legatura si comunicarea cu CNFPA din partea Federatiei Romane de Baschet.

5. Se aproba cu unanimitate de voturi ca domnul Mircea Cristescu sa fie numit presedintele Comisiei de Regulamente FRB, urmand sa colaboreze cu presedintii celorlalte comisii si colegii pentru realizarea regulamentelor FRB. Secretariatul Comisiei de Regulament FRB va fi asigurat de domnul Catalin Stefanescu.

6. Se aproba cu unanimitate de voturi ca domnul Serban Stan sa preia Registrul de Afilieri/Dezafilieri FRB, urmand sa colaboreze cu consultatul juridic FRB, doamna avocat Steluta Novac, si pe parte de secretariat cu domnul Gabriel Ghiburici.

7. Se aproba cu unanimitate de voturi modalitatea de plata unitara pentru LNB si Liga 1 a serviciilor de arbitraj (arbitri/comisari/oficiali masa). Cluburile participante vor incheia contracte de prestari servicii cu arbitrii/comisarii/oficialii de masa iar acestia vor elibera facturi care vor contine urmatoarele:
- baremul de teren
- cheltuieli de transport
- cheltuieli de cazare si masa
Domnul Marius Toma, ca reprezentant al Departamentului Ligi din cadrul FRB, este mandatat sa gaseasca varianta optima legala, care trebuie aplicata unitar in LNBM, LNBF si Liga 1.

8. Se aproba cu majoritate de voturi ca in SuperCupa Romaniei, din data de 27 septembrie 2022, sa se joace dupa regula cu ”doi sportivi romani (fara limita de varsta) prezenti pe teren pe intreaga durata a meciului”. Nerespectarea acestei reguli: la prima abatere se acorda greseala tehnica si se efectueaza inlocuirea de jucator iar la a doua abatere se acorda forfait tehnic.

9. Se aproba cu unanimitate de voturi urmatoarele:
- Pentru Cupa Romaniei, masculin, sezonul 2022-2023, se aplica si se joaca dupa regula ”fiecare echipa trebuie sa joace cu doi jucatori romani pe teren, tot meciul, dintre care cel putin unul dintre acestia sa fie sub 23 de ani (U23 - nascuti 2000 si mai mici).”
- In Cupa Federatiei, masculin si feminin, sezonul 2022-2023, se joaca numai cu jucatori romani.
- In Liga 1, masculin, sezonul 2022-2023, se aplica si se joaca conform Regulamentului Specific, cu maxim 2 (doi) jucatori straini pe L12 si pe teren.
- In Campionatele Nationale de baschet 3x3 se joaca numai cu jucatori romani.
- In LNBM si LNBF/CRBF, sezonul 2022-2023, se mentin Regulamentele Specifice, cu amendamentul ca atunci cand vor fi comunicate normele de aplicare pentru Ordinul MS nr. 500/2022 pentru fiecare sport acestea sa fie inserate cu celeritate in regulamente si sa fie aplicate obligatoriu in campionatele mentionate.

10. Se aproba cu unanimitate de voturi ca responsabil de proiect pentru ”Solidaritatea Olimpica” sa fie numit domnul Alin Saftel. Proiectul include reorganizarea FRB si infiintarea Academiei Romane de Baschet, cu patru sucursale, precum si infiintarea si dezvoltarea celor 11 regiuni. Din contul satelit FRB se vor aloca 750.000 de lei pentru dezvoltarea sucursalelor regionale si a activitatilor din teritoriu, precum si 300.000 de lei pentru proiectul ”Moldova la doi pasi”.

11. Se aproba cu unanimitate de voturi inceperea demersurilor pentru includerea baschetului 4x4 pentru clasele din ciclu primar in scoli dar si in cadrul ONSS. Responsabil este numit domnul Liviu Puicu. Pentru acest sezon este realizat un proiect pilot pe municipiul Bucuresti, urmand ca acesta sa fie extins la nivel national.

12. Se aproba cu unanimitate de voturi ca in cadrul CRBF, sezonul 2022-2023, sa fie inscrisa o selectionata feminina de junioare, inscrierea in competitie fiind realizata pe CIS al unei structuri afiliate la FRB (ACS Dan Dacian Bucuresti si/sau CSM Ploiesti). In cazul in care acest proiect este viabil, atunci selectionata feminina respectiva va fi inscrisa si va juca si in cadrul play-out-ului LNBF, sezonul 2022-2023.  

13. Se aproba cu unanimitate de voturi Organigrama FRB.

14. Se aproba cu unanimitate de voturi inceperea demersurilor pentru obtinerea organizarii Campionatului Mondial U17 masculin din 2024 la Cluj-Napoca.

15. Se aproba cu unanimitate de voturi inceperea demersurilor pentru obtinerea organizarii Campionatului European U16, masculin, Divizia B, din 2023 la Pitesti.

16.  Se aproba cu unanimitate de voturi afilierea provizorie la FRB a urmatoarelor structure sportive (cu dosare complete de afiliere si taxa de afiliere achitata):
- Club Sportiv Valcea 1924
- Club Sportiv Academia de Baschet Borsec
- Club Sportiv For You Buzau
- Asociatia Club Sportiv Zeiden Brasov
- Club Sportiv Medgidia

17. Se aproba cu unanimitate de voturi propunerea ca fiecare greseala tehnica acordata pentru comportament nesportiv in competitiile nationale sa fie penalizata financiar astfel:
La antrenorul principal din
– LNBM – 300 de euro
- LNBF – 150 de euro
- Liga 1 – 150 de euro
- CN Juniori – 150 de lei
La Banca Tehnica din
– LNBM – 150 de euro
- LNBF – 75 de euro
- Liga 1 – 75 de euro
- CN Juniori – 100 de lei
La Jucator din
– LNBM – 150 de euro
- LNBF – 75 de euro
- Liga 1 – 75 de euro
- CN Juniori – 50 de lei*
* La CN de juniori, la fiecare greseala tehnica acordata unui sportiv se aplica penalitate financiara progresiva, astfel: prima GT (50 de lei), a doua GT (100 de lei), a treia GT (150 de lei), a patra GT (200 de lei) etc. In cazul in care un jucator din CN de juniori este sanctionat cu doua GT in acelasi joc – jucatorul va fi suspendat automat urmatoarea etapa.
Penalitatile financiare ca urmare a greselilor tehnice trebuiesc achitate pana la urmatorul meci. Daca nu sunt achitate, cel sanctionat nu are drept de joc pana in momentul in care se achita penalitatea financiara.
Neachitarea penalitatii pentru greseala tehnica acordata la banca tehnica face ca antrenorul principal sa nu poata fi trecut pe L12 la meci. Va avea dreptul sa fie trecut pe L12 numai in momentul achitarii penalitatii financiare respective.

18. Se aproba cu unanimitate de voturi urmatoarele sanctiuni financiare pentru LNBM:
- retragerea de pe teren a echipei, fara revenirea la joc, se sanctioneaza cu 10.000 de euro
- retragerea de pe teren a echipei, cu revenirea la joc in timp regulamentar (3 minute), se sanctioneaza cu 5.000 de euro

19. Se aproba cu unanimitate de voturi varsta minima pentru jucatorii juniori care joaca la seniori:
- LNBM si CRBM – nascuti 2007 (16 ani)
- LNBF si CRBF – nascuti 2008 (15 ani)

20. Se aproba cu unanimitate de voturi acceptarea echipelor care au fost inscrise in competitiile nationale de juniori dupa incheierea perioadei de inscriere.
 
21. Se aproba cu unanimitate de voturi, din motive administrativ-organizatorice, ce tin de solidaritate in baschet, inscrierea celei de-a doua echipe in CN de juniori a aceluiasi club (cazurile CN Aurel Vlaicu si Cuza Pirates Braila).

22. Se aproba cu unanimitate de voturi, in caz exceptional, ca a doua echipa de la ACS Dan Dacian inscrisa in CN U14 sa poata folosi o linie de sportivi mai mica, nascuti 2010. Prima echipa este formata numai din jucatori nascuti 2009.

23. Se aproba cu unanimitate de voturi extinderea perioadei de transfer pentru categoriile de varsta din Campionatele Nationale in care aceasta s-a incheiat. Perioada de transfer este prelungita pana la data de 21 septembrie 2022. Transferurile efectuate dupa inchiderea perioadei de transfer precizata in RSCN vor fi efectuate cu taxa dubla de transfer. Pentru Campionatele Nationale U19 se admit transferurile, dar nu mai tarziu de 24 de ore inaintea inceperii primului joc/turneu.

24. Se aproba cu majoritate de voturi solicitarile de acord de joc de la seniori la juniori pentru sportivii: Rosu Diana Antonia, Negru Daria, Panait Mihaela si Doba Alexia.

25. Cazul memoriului depus de patru parinti ai unor sportivi care doresc sa se transfere de la MC Ball Mangalia – se aplica regulamentul (unanimitate de voturi). Memoriul este inaintat Comisiei de Disciplina.

26. Cazul memoriului depus pentru sportivul Staicu Robert Teodor care doreste sa se transfere de la Cuza Pirates Braila fara aplicarea grilei – se aplica regulamentul (unanimitate de voturi). Memoriul va fi inaintat Comisiei de Disciplina.

27. Cazul solicitarii depuse de CSS 5 Bucuresti – se aplica regulamentul, fara exceptare (unanimitate de voturi).

28. Cazul memoriului depus de CSS Sibiu – se aplica decizia CD de la punctul 23 (unanimitate de voturi).

29. Cazul memoriului depus de ACS Stars 2021 Iasi – se aplica decizia CD de la punctul 23 (unanimitate de voturi).
 
30. Cazul memoriului depus de Stomart Iasi – se solicita informatii suplimentare despre jucatori si contractul de colaborare, precum si punct de vedere de la CSC Unirea Iasi.

31. Cazul CSM Constanta – Athletic Constanta – se solicita un punct de vedere juridic si se solicita informatii suplimentare de la parti.

32. Se aproba cu unanimitate de voturi ca transferul jucatorilor in competitiile de baschet 3x3 sa fie liber (este vorba de alte legitimatii de joc decat cele de la 5x5). Totodata, in regulamentele specifice de baschet 3x3 se va preciza ca, in cazul echipelor din LNB cu contracte de colaborare, se pot inscrie in CN 3x3 si de pe CIS celeilalte structuri sportive din colaborare.

33. Se aproba cu unanimitate de voturi organizarea Campionatelor Nationale Universitare de baschet 3x3 in luna octombrie 2022. Responsabil este numit doamna Svetlana Simion.

Parteneri