Foto

Decizii ale Consiliului Director din data de 17.08.2023

Consiliul Director al Federatiei Romane de Baschet, convocat statutar de presedintele FRB, Emilia-Carmen Tocala, si intrunit in Bucuresti, in data de 17.08.2023, cu cvorum de prezenta a 14 membri, a adoptat urmatoarele:

1. Se aproba cu unanimitate de voturi realizarea unui plan de sedinte lunare a Consiliului Director pentru perioada septembrie – decembrie 2023.

2. Se aproba cu unanimitate de voturi Regulamentul Specific al CRBM, sezonul 2023-2024.

3. Se aproba cu unanimitate de voturi Regulamentul Specific al LNBM, sezonul 2023-2024, cu urmatoarele amendamente:

- toti jucatorii romani si straini au obligatia de a participa o data pe luna la activitati sociale, educationale si de promovare in comunitatile locale in cadrul programelor nationale si a proiectelor organizate de FRB cu sprijinul cluburilor din LNBM. Fiecare club va trimite la FRB pana la data de 1 octombrie planul de activitati pentru perioada septembrie – decembrie 2023 si ulterior pentru perioada ianuarie – iunie 2024. Daca un jucator nu va participa intr-o luna la actiunile cuprinse in planul de activitati transmis, atunci acesta va fi suspendat in prima etapa din luna urmatoare.
- la meciurile reprogramate, ambele echipe vor juca in jocul reprogramat cu jucatori de pe L18 valabil la data programarii initiale.

- toate echipele au dreptul la o alta inlocuire medicala, in perioada 01-31 martie 2024, dar jucatorul accidentat inlocuit din L18 nu va mai avea drept de joc la aceasta echipa pana la finalul sezonului. Un jucator roman poate fi inlocuit numai cu un alt jucator roman iar un jucator strain poate fi inlocuit cu un jucator strain sau un jucator roman.
- in cazul in care o echipa nu-si achita obligatiile financiare referitoare la serviciile de arbitraj (plata arbitri, delegati tehnici, oficiali masa etc) in termen de 30 de zile de la data meciului, atunci echipa respectiva nu va mai fi programata in competitie pana la data achitarii restantelor. In cazul in care echipa nu va fi programata la doua etape, atunci echipa va fi exclusa din competitie.
- Departamentul de Competitii si Eligibilitate din FRB va aplica cluburilor toate sanctiunile prevazute pentru incalcarile prevederilor Regulamentelor Specifice si RGOC referitoare la deficiente organizatorice si la buna desfasurare a jocului de baschet, sesizate prin rapoartele transmise de delegatii tehnici nominalizati la jocurile din LNBM.

4. Se aproba cu unanimitate de voturi manadatarea domnului Marius Toma din partea FRB sa initieze negocieri pentru stingerea litigiului dintre antrenorul George Dikeoulakos si CSM Targoviste. FRB va achita sumele restante catre antrenorul George Dikeoulakos, urmand ca CSM Targoviste sa achite in maxim 2 ani catre FRB, in mai multe transe, suma datorata.

5. Se aproba cu unanimitate de voturi inscrierea in Liga 1, masculin, a echipei Federatiei Romane de Baschet, denumita Academia Romana de Baschet (Romanian Basketball Academy). Echipa nu va avea drept de promovare in LNBM si va avea in componenta jucatori nascuti 2004 si mai mici. Totodata, echipa va fi condusa de antrenorul Tane Spasev, care va coordona staff-ul tehnic al RBA, urmand sa prezinte un program de pregatire si componenta colectivului tehnic. Jucatorii vor juca in Liga 1 pentru RBA iar la nivelul categoriei lor de varsta la echipele de club la care sunt legitimati. RBA este finantata de FRB, prin proiectul Solidaritatea Olimpica, dar si din venituri proprii, precum si din fonduri private de la partenerul principal Getica 95 Com SRL. Echipa RBA este scutita de la toate taxele de inscriere si participare in Liga 1. Responsabil din partea FRB este numit domnul Liviu Puicu. Culorile echipei RBA sunt galben si rosu. Denumirea echipei – RBA Getica 95. Pentru echipa RBA Getica 95 nu se aplica perioada de transfer, astfel ca, in orice moment al sezonului, un jucator poate primi drept de joc in Liga 1 pentru RBA Getica 95.

6. Se aproba cu unanimitate de voturi ca faza a doua din LNBF, sezonul 2023-2024, sa se joace in system play-off, cu echipele clasate pe locurile 1-8 la finalul primei faze. Echipa de pe locul 9 nu mai joaca, urmand sa fie analizata oportunitatea de a continua sa joace in Liga 1 F, in conditiile aplicate la Liga 1 F (cu maxim sportive straine). Din LNBF nu retrogradeaza nici o echipa. Pentru sezonul 2024-2025, se pot inscrie si participa in LNBF numai echipe care au activat in LNBF si Liga 1 F, sezonul 2023-2024.

7. Se aproba cu unanimitate de voturi infiintarea Comisiei Nationale de Selectie, care va fi formata din: Tane Spasev (presedinte); Dan Berceanu (coordonator); Catalin Tanase (vicepresedinte); Alina Moanta (supervizor); Claudiu Fometescu si Liviu Calin (membrii). Comisia Nationala de Selectie va raspunde de toate selectiile nationale (Baschet 5v5 si Baschet 3x3).

8. Se aproba cu unanimitate de voturi Regulamentul Specific al Ligii 1, masculin, sezonul 2023-2024, cu urmatoarele amendamente:
- taxa de inscriere – 2500 lei, care va fi achitata pina la data de 15 septembrie
- taxa transfer jucatori strain – 2000 euro
- echipele vor folosi pe intreaga durata a meciurilor minim 2 jucatori romani U23.
- prezenta obligatorie a unei Salvari la toate meciurile din Liga 1.

9. Se aproba cu unanimitate de voturi infiintarea Comisiei de Nominalizari a Arbitrilor, care este formata din: Marius Marinescu; Bedir Sefer; Marius Toma. Vor incepe demersurile pentru inlocuirea doamnei Fabiana Nitu din calitatea de instructor national FIBA cu domnul Bedir Sefer. Nominalizarile arbitrilor pentru LNB, CRB si Liga 1 vor fi realizate lunar si vor fi avizate de presedintele FRB. La stagiile de perfectionare ale arbitrilor si comisarilor/delegatilor tehnici, toti arbitrii si comisarii/delegatii tehnici vor da declaratii de interese pe propria raspundere.

10. Departamentul de Arbitri trebuie sa prezinte pina la data de 15 septembrie 2023 o Strategie de dezvoltare a jocului de baschet, care sa includa planul de activitati pentru urmatoarea perioada – scoala de arbitri; perfectionarea arbitrilor; infiintarea corpului video-observatori; Regulamentul Arbitrilor si al Oficialilor de masa; colaboarea cu corpul de video-observatori, dar si cu corpul de comisari/delegati tehnici.    

11. Se aproba cu unanimitate de voturi ca in competitiile nationale de baschet sa fie nomimnalizati la jocuri:
LNBM si CRBM – delegati tehnici (Marius Marinescu si Marius Toma sunt responsabili de instruirea si acreditarea acestora).
LNBF, CRBF si Cupa Federatiei F, Liga 1 M si F – comisari FRB
CN de juniori – observatorii jocului de baschet (Comisia Tehnica, impreuna cu Marius Marinescu si Claudiu Fometescu, responsabila de formarea si instruirea acestora, precum si de realizarea modelului pentru fisa observatorului de joc)

12. Se aproba cu unanimitate de voturi transmiterea la FIBA a Bid Dosier pentru depunerea candidaturii de organizare a FIBA U20 European Championship, Division B, in municipiul Pitesti, in vara anului 2024.

13. Se aproba cu unanimitate de voturi Regulamentele Specifice CN U16 si U18, sezonul 2023-2024, cu precizarile:
- un club poate inscrie o singura echipa
- la meciuri si turnee, o echipa poate prezenta maxim 12 jucatori (L12).
- calendarul competitional va tine cont de perioadele de selectie (regionala, zonala, nationala), care sunt stabilite astfel: U18 (prima selectie 28.10 – 05.11; a doua selectie 23-30.12; a treia selectie 27.04 – 03.05; dupa aceasta selectie urmeaza pregatirea pentru Europene cu un lot selectat, structurat clar pe posturi); U16 (prima selectie 28.09 – 01.10; 28.10 – 05.11 pregatire selectie; in decembrie pregatire si participare Balcaniada; selectie si pregatire 28.02 – 03.03 si 27.04 – 03.05; dupa aceasta selectie urmeaza pregatirea pentru Europene cu un lot selectat, structurat clar pe posturi, pe o perioada de 6 saptamani)

14. Se aproba cu unanimitate de voturi Regulamentele Specifice CN U13 si U14, sezonul 2023-2024.

15. Toate AJB si AMMB vor fi informate ca trebuie sa respecte ROJB in cadrul competitiilor pe care le organizeaza local si regional.

16. Se aproba cu unanimitate de voturi modificarea baremurilor pentru remunerarea serviciilor de arbitraj la meciurile de baschet (noile baremuri vor fi incluse in Regulamentele Specifice si prezentate intr-un baremier comun pentru toate competitiile nationale).

17. Se aproba cu unanimitate de voturi afilierea provizorie a urmatoarelor structuri sportive: ABC Symbol Fox Slobozia; CS Municipal Vaslui; AJB Harghita.

18. Se aproba cu unanimitate de voturi ca Gheorghe Muresan sa fie propus din partea FRB la Congresul FIBA de la Manila sa faca parte din FIBA Hall of Fame.

19. Se aproba cu unanimitate de voturi aplicarea grilelor de transfer din sezonul trecut pentru sezonul 2023-2024, urmand ca acestea sa fie modificate in urmatoarea perioada pentru sezonul 2024-2025.

Parteneri