Foto

Echipa feminina de baschet a Universitatii din Pitesti a cucerit aurul la Jocurile Europene Universitare de la Lodz

Baschetul romanesc a fost reprezentat cu cinste la Jocurile Universitare Europene de la Lodz, echipele Universitatii din Pitesti reusind sa obtina o medalie de aur prin echipa feminina de baschet, precum si clasari in imediata apropriere a podiumului prin echipele de baschet 3x3, in vreme ce echipa de baschet masculin s-a clasat pe locul 6. Baschetbalistele Universitatii din Pitesti au trecut vineri seara de echipa ucrainiana Vasyl Stefanyk Precarpathian National University si astazi vor urca pe cea mai inalta treapta a podiumului de premiere, avand un bilant de cinci victorii si o infrangere.

Timp de doua saptamani, peste 6000 de sportivi de pe Batranul Continent au concurat in cadrul Jocurilor Europene Universitare in localitatea poloneza Lodz. Romania a fost reprezentata in mai multe sporturi, in perioada 17-30 iulie, baschetul romanesc fiind prezent prin echipele Universitatii din Pitesti, care au concurat in toate cele patru turnee: baschet feminin, baschet masculin, baschet 3x3 feminin si baschet 3x3 masculin. In urma unor evolutii foarte bune, echipa feminina de baschet a Universitatii din Pitesti s-a clasat pe prima pozitie a clasamentului, chiar daca nu a jucat in ultima zi, si astfel a cucerit medaliile de aur, cu un bilant de cinci victorii si o infrangere. Rand pe rand, echipa antrenata de Leonard Fleancu si Florin Cojanu a reusit sa treaca de echipele Lodz University of Technology (Polonia), cu scorul de 77-54, Szechenyi Istvan University (Ungaria), cu scorul de 74-60, University of Aveiro (Portugalia), cu scorul de 83-56, National Institute of Applied Science Lyon (Franta), cu scorul de 80-69, si Vasyl Stefanyk Precarpathian National University (Ucraina), cu scorul de 54-44, iar singura infrangere a fost inregistrata in disputa cu Charles University (Cehia), cu scorul de 41-44. Tinand cont de bilantul general, echipa universitara din Pitesti s-a clasat pe prima pozitie, acumuland acelasi numar de puncte cu adversara din Ucraina, 11, dar a beneficiat de victoria din meciul direct, astfel ca va urca pe cea mai inalta treapta a podiumului de premiere. Noile campioane europene universitare sunt - Dora Ardelean, Alina Podar, Ioana Ghizila, Alexandra Ghita, Ecaterina Armanu, Ioana Bota, Carla Popescu, Evelina Petrof, Stefania Catinean si Teodora Neagu, primele trei sportive fiind si principalele marcatoare.

In competitia similara masculina, echipa Universitatii din Pitesti a obtinut calificarea in sferturile de finala, dar a fost invinsa in aceasta faza de Beykent University din Istanbul, cu scorul de 57-61, la capatul unui joc foarte echilibrat. Vineri, in ultima partida pentru locurile 5-6, studentii pitesteni au cedat si in fata Universitatii din Zagreb, cu scorul de 66-76, si s-au clasat pe locul 6 in clasamentul general. Dar iata si componenta echipei pregatita de antrenorii Ion Pita si Gabriel Stoica - Marius Ciotlaus, Mario Lazar, Bogdan Popa, Cristian Mainea, Ionut Berceanu, Mihai Maciuca, Radu Voinescu, Christian Chitu, Sebastian Costeiu si Marian Ciuca.

In turneele de baschet 3x3, ambele echipe ale Universitatii din Pitesti s-au clasat pe locurile 4. La feminin, cu patru victorii si o infrangere in faza preliminara, echipa formata din Podar Alina, Neagu Teodora, Ardelean Dora, Armanu Ecaterina a avansat in sferturile de finala si a reusit sa obtina calificarea in careul de asi, trecand la mare lupta de echipa spaniola a Universitatii din Malaga, cu scorul de 14-13. In semifinale, au cedat in confruntarea cu studentele din Ljublijana, cu scorul de 14-16, iar in finala mica au cedat si fata Universitatii din Viena, cu scorul de 18-21, astfel ca s-au clasat in imediata apropriere a podiumului pe locul 4.
La masculin, echipa formata din Mainea Cristian, Chitu Christian, Lazar Mario si Ciotlaus Marius a trecut cu brio de faza preliminara si a mai inregistrat alte doua victorii importante care i-au adus calificarea in semifinale: 22-6 cu University Palacky Olomouc (Cehia) si 21-15 cu Riga Stredius University (Letonia). In penultimul act, studentii pitesteni au cedat in fata adversarilor lituanieni de la Vilnius University, cu scorul de 15-18, iar in finala mica au fost depasiti de Universitatea din Viena, cu scorul de 4-21, si au obtinut locul 4 in clasamentul general.

Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet adreseaza felicitari tuturor echipelor Universtitatii din Pitesti, atat sportivelor si sportivilor, precum si componentilor staff-urilor tehnice!

Parteneri