Foto

Editia pilot a Campionatului National U12 4x4, indoor, o reusita de succes intr-o atmosfera de fair-play

Prima editie a Campionatului National U12 de baschet 4x4, indoor, s-a incheiat duminica, intr-o atmosfera superba, plina de fair-play, in care cele mai valoroase 16 echipe din intreaga tara si-au definitivat ierarhiile la finalul intrecerilor din Turneele Finale (masculin si feminin) si s-au felicitat reciproc pentru prestatiile din teren si din afara acestuia. Organizat in premiera la initiativa presedintelui FRB, Carmen Tocala, ca urmare a recomandarilor din cadrul FIBA Mini-Basketball Convention 2022, eveniment derulat sub egida forului international FIBA si gazduit de localitatea maghiara Pecs, proiectul competitional pilot al Campionatului National U12 4x4, indoor, editia 2022, s-a derulat intr-un concept novator si s-a dovedit a fi o reusita deplina, fiind o competitie in care micutii sportivi de pana la 12 ani au avut ocazia sa-si etaleze mult mai bine calitatile native si cunostintele de baza din jocul de baschet. De altfel, dezideratul aplicat in schimbarea regulamentului de minibaschet U12 si trecerea la baschetul 4x4, pentru a da posibilitatea sportivilor de a se exprima mult mai bine pe teren in relatiile de 1x1, beneficiind de spatii de joc mult mai largi, a avut ca scop o tinta prezentata in strategia presedintelui FRB, aceea de ”a reusi sa jucam un baschet modern si sa avem peste ani succes in baschetul european cu noile generatii de jucatori.” Pe de alta parte, responsabilul proiectului-pilot, Alin Saftel, sublinia la startul competitiei ca ideea principala pentru schimbare este ca, ”mingea ajunge mai repede la 8 jucatori decat la 10, sunt spatii mai mari pe teren, iar asta ii ajuta pe cei mici”. In plus, prin noul regulament specific, toti jucatorii fiecarei echipe beneficiaza de posibilitatea de a juca un numar minim de minute (cel putin doua reprize de 8 minute).

Asadar, dupa derularea fazei inaugurale, cele mai valoroase opt echipe masculine (ABC Laguna Alb Bucuresti, ACS Wildcats Baia Mare, CSS Targoviste Tonika, ABC Slam Bucuresti, CSM Ploiesti, Axiopolis Cernavoda, ACS Petras Neamt Piatra Neamt si ACS Dan Dacian Portocaliu Bucuresti) si feminine (ACS Dan Dacian Portocaliu Bucuresti, ACS NBS Cluj-Napoca, CSM Bucuresti, ACS KSE Tg. Secuiesc, CSS Sf. Gheorghe, LPS Alba Iulia, CSS Craiova si ABC Laguna Bucuresti) au obtinut calificarea la Turneele Finale CN U12 4x4, intreceri organizate de Federatia Romana de Baschet cu sprijinul CSS Targoviste si al administratiei locale, in perioada 10-13 noiembrie, forul national acoperind integral cheltuielile referitoare la arbitraj, precum si la cazarea si masa tuturor participantilor.

Au fost trei zile pline de baschet in salile din Targoviste, arenele CSS prof. Ioan Valerian si a Scolii gimnaziale Matei Basarab gazduind intrecerile din Turneele Finale atat la masculin, cat si la feminin. In prezenta echipei FRB, care a asigurat buna desfasurare a competitiei, participantii si-au etalat calitatile iar noul concept competitional a demonstrat ca baschetul romanesc are un potential valoros, fiind monitorizati un numar mult mai mare de copii care vor fi castigati in viitorul apropiat pentru performanta. Totodata, este de apreciat si atmosfera de fair-play care a dominat in mare parte competitia, participantii felicitandu-se reciproc la final. Si, in pofida clasamentelor si a premiilor speciale oferite la festivitatea de premiere performerilor, putem afirma fara sa gresim ca baschetul a avut castig de cauza iar viitorul suna promitator!

Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet le multumeste tuturor conducatorilor de club implicati, tuturor antrenorilor care au inteles importanta aplicarii noului concept de baschet 4x4, micutilor sportivi, si nu in ultimul rand parintilor, rudelor si suporterilor, care au contribuit cu totii la reusita primei editii a Campionatului National U12 4x4.

Parteneri