Foto

Romania, in sferturile de finala ale FIBA U18 European Championship 2023!


Reprezentativa de juniori mari a Romaniei s-a calificat in sferturile de finala ale FIBA U18 European Championship, Division B, dupa ce tinerii Vulturi pregatiti de antrenorul principal Ciprian Enache au reusit in aceasta seara sa se impuna la Mathosinos in fata selectionatei similare a Estoniei, cu scorul de 71-70 (25-19, 9-16, 19-15, 18-20). Cu patru victorii si o singura infrangere, Romania s-a clasat pe locul secund in Grupa C, fiind devansata doar de nationala Tarilor de Jos, si avanseaza in faza superioara, unde va juca, vineri, cu incepere de la ora 17:30, impotriva nationalei Letoniei, castigatoarea Grupei D. Meciurile de la Mathosinos pot fi urmarite in direct pe canalul de youtube FIBA TV.

Pavilhao Municipal de Guifoes din Mathosinos a gazduit in aceasta seara un meci foarte important pentru economia calificarii din Grupa C a FIBA U18 European Championship, Division B, Romania si Estonia luptandu-se pentru locul secund si implicit pentru calificarea in sferturile de finala. Cu o singura infrangere in fata liderului grupei, puternica si incomoda nationala a Tarilor de Jos, Romania si Estonia au inceput cu multe emotii jocul si dupa o tatonare reciproca de aproape doua minute Diaconescu a reusit sa sparga gheata si sa puna primele puncta pe tabela. Echilibrul de pe teren s-a mentinut pina in finalul primului sfert, cand Romania s-a dovedit a fi mai pragmatica si s-a desprins pana la 25-19. Cea de-a doua secventa a inceput foarte bine pentru tricolori, care au marit avantajul pina la 29-20 in minutul 14, dupa care balticii au gasit solutii sa revina in joc dupa o cursa nebuna de urmarie, astfel ca la pauza Estonia a intrat la vestiare cu un mic avantaj, scor 34-35. Reveniti de la vestiare cu un tonus deosebit si increzatori in fortele proprii, tinerii Vulturi au cautat in permanenta sa preia din nou initiativa si dupa un sfert echilibrat si cu multe schimbari pe tabela au intrat in ultima parte a jocului cu un avans de trei lungimi, scor 53-50. Chiar daca miza uriasa parea de multe ori ca-si spune cuvantul, ambele echipe fortand desprinderea si cautand brese in defensiva adversa, nationala noastra s-a dovedit a fi mult mai atenta si mai precisa si astfel in minutul 35 Blidaru a facut ca tabela sa se schimbe la 68-58 in favoarea tricolorilor. Ultimele minute au fost un adevarat razboi psihologic, in care Romania a tot cautat sa nu piarda initiativa, in vreme ce Estonia incerca in disperare sa revina din nou in joc, si astfel s-a intrat in ultimul minut la scorul de 71-70. A fost poate cel mai lung minut pentru fanii baschetului juvenil romanesc, tinerii nostril tricolori reusind in cele din urma sa-si apere avantajul fragil pana la fluierul final, care a consemnat victoria Romaniei si calificarea in sferturile de finala! Astfel, pentru a doua oara consecutiv, nationala U18 a Romaniei avanseaza printre cele mai bune opt echipe din esalonul secund continental, reusind prin victoria obtinuta in fata Estoniei sa se claseze pe locul secund in Grupa C. De remarcat ca tinerii baschetbalisti romani antrenati de Ciprian Enache au bifat procentaje foarte bune la aruncarile de doua puncte si de la linia de pedeapsa, si si-au dominat clar adversarii sub panouri, doi dintre tricolori realizand si double-double Oinaru (15 p si 11 rec) si Somacescu (14 p si 10 rec).

Statistica meciului – AICI

In urma rezultatelor inregistrate in prima faza a competitiei din Portugalia, iata cum arata clasamentul final al Grupei C:
1. Olanda 10 puncte (5 victorii)
2. Romania 9 puncte (4 victorii si 1 infrangere)
3. Estonia 8 puncte (3 victorii si 2 infrangeri)
4. Ucraina - 7 puncte (2 victorii si 3 infrangeri)
5. Irlanda - 6 puncte (1 victorie si 4 infrangeri)
6. Kosovo – 5 puncte (5 infrangeri)

Vineri, de la ora 17:30, Romania va intalni in sferturile de finala ale FIBA U18 European Championship, Division B, nationala similara a Letoniei, care a castigat Grupa D fara sa cunoasca infrangerea.
Reamintim ca toate meciurile de la Mathosinos pot fi urmarite live pe canalul de youtube FIBA TV.

Parteneri