Foto

Romania invinge Ungaria si se califica in semifinalele FIBA U16 European Championship de la Pitesti

Reprezentativa de cadeti a Romaniei a inregistrat o victorie superba in aceasta seara, in fata a 2356 de spectatori care au fost prezenti in tribunele Pitesti Arena, tinerii baschetbalisti tricolori reusind sa invinga in prelungiri Ungaria, cu scorul de 83-73 (20-18, 19-18, 18-22, 16-15, 10-0). In urma acestui celui de-al cincilea succes consecutiv, Romania s-a calificat in semifinalele FIBA U16 European Championship, Division B, urmand sa joace sambata, de la ora 18:00, tot in Pitesti Arena, impotriva selectionatei similare a Bulgariei. Intrarea spectatorilor este libera iar cei care nu ajung in tribune pot urmari evolutia tricolorilor pe platforma FIBA TV.

Pitesti Arena a gazduit astazi sferturile de finala ale FIBA U16 European Championship, Division B, cele mai valoroase opt echipe nationale, printre care si Romania, luptand pentru un loc in careul de asi continental de la orele pranzului pana spre miezul noptii. In deschiderea zilei, Georgia a trecut de Estonia, cu scorul de 79-66, si a obtinut primul bilet pentru semifinale. A urmat puternica nationala a Croatiei, care a spulberat Slovacia, cu scorul de 85-35, si si-a asigurat prezeta in penultimul act al intrecerii europene, urmand sa evolueze sambata, de la ora 20:30, impotriva Georgiei. Usor, usor, tribunele modernei Pitesti Arena au incepu sa se umple, semn ca sosea ora la care Romania si Ungaria urma sa-si dispute locul pentru semifinale. In prezenta a 2356 de spectatori, un record national pentru un meci dedicat sportivilor de pina la 16 ani, confruntarea dintre Romania si Ungaria a inceput cu o usoara dominare a oaspetilor, scor 0-6 in min. 2, dar baschetbalistii nostri coordonati de antrenorul federal Claudiu Fometescu si pregatiti de antrenorul Manolis Papamakarios au echilibrat rapid jocul si au preluat conducerea, scor 12-11 in min. 7. Finalul primului sfert ridica tribunele in picioare, dup ace Dinu marcheaza de la mare distanta si duce tabela la 20-16 iar oaspetii riposteaza si stabilesc scorul dupa primele zece minute 20-18. A urmat un nou sfert echilibrat, cu oscilatii de scor si evolutii inconstante, semn ca miza de calificare isi punea amprenta pe ambele echipe. A fost 30-22 in min. 13 si 34-24 in min. 15, Romania fiind impinsa de la spate de ovatiile publicului, care aclama fiecare reusita tricolora. A urmat o revenire incredibila a Ungariei, care a egalat situatia in min. 17, scor 34-34, insa finalul sfertului a apartinut din nou Romaniei, care a inchis prima repriza la 39-36.

La revenirea de la vestiare, Romania evolueaza fara greseala si se distanteaza din nou la noua lungimi, scor 45-36 in min. 23, dar baschetbalistii maghiari forteaza din nou revenirea in joc, speculand cateva erori din tabara noastra, si reusesc sa echilibreze scorul si chiar sa preia conducerea, 47-52 in min. 27. Romania revine din nou in joc, ambele echipe alterneaza la conducere pe tabela, iar finalul celui de-al treilea sfert gaseste Ungaria in avantaj, scor 57-58. Ultimele zece minute se joaca pe cartea totul sau nimic, echilibrul se mentine pe teren si mareste astfel suspansul, insa Ungaria gaseste mai usor drumul spre cos si se desprinde la 61-69 in min. 34. Timpul de odihna solicitat de Papamakarios produce efecte pe teren si Romania reduce din handicap, iar Dinu reuseste un nou cos spectaculos si tabela indica 70-71 cu doua minute inainte de finalul jocului. Voiculescu ridica tribunele cu un dunk spectaculos si pluseaza si cu o libera, scor 73-71, dar Rosta reuseste sa egaleze si impinge meciul in prelungiri, scor 73-73. Atmosfera din sala se incinge si mai tare, tribunele explodeaza la indemnurile MC-ului Lucian Calinescu, care sprijinit si de o evolutie impecabila a tricolorilor genereaza o atmosfera de zile mari. Romania realizeaza un incredibil run de 10-0 in prelungiri si incheie partida en-fanfare, tabela inghetand la scorul de 83-73, spre bucuria unui public care scanda RO-MA-NIA!!!

Statistica meciului – AICI

In urma celui de-al cincilea succes consecutiv, Romania se califica in semifinalele intrecerii continentale fara sa cunoasca infrangerea, si urmeaza sa joace sambata, de la ora 18:00, in Pitesti Arena, impotriva Bulgariei, care a trecut de Cehia, cu scorul de 81-54.

Conform informarii FIBA, sambata, in cadrul semifinalelor, cele patru echipe angrenate in cursa pentru medalii isi vor disputa si promovarea pe prima scena a Batranului Continent, finalistele urmand sa obtina vizele pentru Divizia A.
Intrarea spectatorilor este libera iar cei care nu vor ajunge in tribune pot urmari evolutia tricolorilor si ale celorlalte participante pe platforma de youtube FIBA TV.

Parteneri